پاورپوینت بررسی استانداردها و ضوابط طراحی مرکز توانبخشی معلولان
معلولیت همزاد با پیدایش انسانها است و قدمتی هم پای تاریخ بشر دارد. مروری بر تاریخچه معلولیت نشان می دهد که در هر دوره ای از تاریخ، در هر فرهنگ و تمدنی و در همه طبقات اجتماعی، افرادی وجود داشته اند که از نظر فعالیت های اجتماعی و کنش های پایین تر از حد طبیعی عمل نموده و گرچه نیازمند فعالیت های توجهات ویژه ای بوده اند، با این حال نه تنها به خواسته ها و امور اجتماعی و رفاهی آنان تا قبل از قرن نوزدهم چندان وقعی نهاده نشده است بلکه مطالعه در زندگی معلولین در سراسر ازمنه تاریخی آشکار کننده این حقیقت تلخ است که رفتار غالب جوامع با این گروه از افراد به ویژه عقب ماندگان ذهنی، ظالمانه و به دور از هرگونه عدالت اجتماعی و رفتارهای انسانی نیز بوده است.
جوامع بدوی و قبایل اولیه که جهت بقاء خود سخت تلاش می نمودند، افراد ضعیف و معلول را که در تکاپوی زندگی مؤثر محسوب نمی شدند، طرد می کردند. به عنوان مثال اسپارتها، کودکان ناقص الخلقه را طعمه گرگ می نمودند و مردم هند باستان، معلولین را به امواج خروشان رودخانه ها می سپردند. همچنین در بسیاری از تمدن های باستانی رسم بر این بود که در سالهای قحطی، تعدادی از افراد معلول را قربانی می کردند زیرا این گونه افراد را عناصری وابسته به شیطان می دانستند و به وجود ارواح خبیثه و حلول آنها در جسم و روح معلولین معتقد بودند.
بر خلاف جوامع مذکور، در تمدن هایی که مذهب در آنها رسوخ کرده بود، روش های انسانی تری در مورد معلولین به کار می رفته است به طوری که در آیین کنفوسیوس معلم چینی و همین طور در دین پیامبر ایرانی « زرتشت» به وضوح خواسته شده است که مردم با عقب ماندگان ذهنی رفتاری انسانی داشته باشند و نیز در دین یهود، مسئولیت جرم و جنایت از عقب مانده های ذهنی برداشته شده است. در دین مبین اسلام نیز طی اشارات مکرر در کتاب آسمانی و همچنین سخنان پیامبر بزرگوار و ائمه اطهار به توصیه هایی در زمینه ملاطفت و همیاری با معلولان بر می خوریم.
به طور کلی در طول تاریخ عقاید و نظرات مردم نسبت به معلولین به ویژه کسانی که عقب افتادگی روانی و ذهنی داشته اند، منعکس کننده نظریات اجتماعی آن زمان بوده و فرهنگ خاص ملتها در آن عقاید و نظرات تأثیری شگرف داشته است.
خوشبختانه در عصر حاضر عقاید اجتماعی در مورد این گروه از افراد جامعه بر اثر گذشت زمان و پیشرفت های چشمگیر در دانش و تکنولوژی و تلاش بی وقفه دانشمندان و محققینی چون ایتارد Itard، سگین Seguin، مونتسوری Montessori، هاو Howe، گوگن بول Guggenbuhl، آلفرد بینه Alfred Bine و... که در امر تعلیم و تربیت معلولین خدمات بسیار ارزنده ای انجام داده و پذیرفته شدن آنان را در کنار دیگر افراد جامعه به عنوان حقی مسلمی برای این قبیل از افراد مطرح و دنبال نموده اند، تفاوت محسوسی را با گذشته نشان می دهد به نحوی که در حال حاضر در اکثر جوامع و ملل، معلولین تحت توجهات ویژه ای قرار گرفته و این امر در جهت سرویس دهی هر چه بهتر به منظور تأمین هر چه بیشتر استقلال فردی آنان، همواره در حال بسط و توسعه می باشد.
و.....