مطالعات, طراحی مرکز-تفریحی -توریستی, تجاری
Contents
چکیده 1
از فصل های زیر تشکیل شده است 1
فصل اول که شامل تعاریف مربوط به تجارت و مسائل مربوط به آن می باشد 1
فصل دوم شامل بررسی چند نمونه داخلی و خارجی مرکز خرید می باشد 1
فصل سوم شامل مبانی نظری طرح می باشد. 1
فصل چهارم که شامل بستر طرح بوده و در آن اقلیم ایلام توضیح داده شده و سایت مورد نظر تحلیل ده است. 2
فصل پنجم که شامل بررسی استاندارد ها و ضوابط و برنامه فیزیکی طرح می باشد. 2
فصل ششم که شامل روند طراحی و معرفی طرح و سازه و تاسیسات می باشد. 2
فصل هفتم نیز شامل تصاویر و نقشه های مربوط به طرح می باشد. 2
مقدمه: 2
اهداف پروژه: 4
مهمترين اهداف اين پروژه عبارتند از: 4
فصل اول : 5
کلیات و تعاریف 5
1_1) تعريف مجتمعهاي خدماتي رفاهي : 6
1_2) مزاياي احداث مجتمعهاي خدماتي – رفاهي در راههاي كشور 6
1_2_1) اشتغالزايي : 6
1_2-2) بهبود وضعيت ارائه خدمات به رانندگان ترانزيت : 6
1_2-3) تمركز مديريت واحدهاي خدماتي بين راهي : 7
1_2_4) ارتقاء ايمني و ترافيك : 7
1_3) مجتمعهاي خدماتي رفاهي نمادي از جلوههاي معماري زيبا در حاشيه راهها : 7
1_4) . نقش مجتمعها در توسعه صنعت گردشگري : 8
1_4_1) معيارهاي محيطي 8
1_4_2) معيارهاي اجتماعي- فرهنگي : 8
1_4_3) معيارهاي اقتصادي 9
1_4_4) معيارهاي كالبدي 9
1_5) مشخصات کلي مجتمع هاي خدماتي- رفاهي : 9
1-6) اصطلاح توريست يا جهانگرد : 11
1_6_1) گردشگري داخلي ( Domestic tourism ) : 12
1_6_2)گردشگري خارجي ها ( Inbound tourism ) : 12
1_6_3)گردشگري خارجي ( Outbound tourism ) : 13
1_7) لغت توريسم (tourism ) : 13
1_7_1) اصطلاح سياح : 13
1_8) جهانگرد و جهانگردی و تاثیرات آن بر اقتصاد جهان: 14
1_9) تاریخچه جهانگردی : 15
1_9_1) جاذبه های جهانگردی: 16
1_9_2) اثرات جهانگردی: 16
1_9_3) اثرات جهانگردی در ایجاد شغل: 17
1_9_4) جنبه های اجتماعی و فرهنگی جهانگردی : 17
1_10) اشكال عمده جهانگردي ( توريسم ) : 18
توريسم درماني : 18
توريسم ورزشي : 18
توريسم بازرگاني ، تجاري و تخصصي: 19
توريسم فرهنگي و آموزشي : 19
توريسم تفريحي و استفاده از تعطيلات : 19
توريسم اجتماعی 20
1_11) اجمالي بر توريسم اقتصادي : 20
1_12) مؤسسات مسافرتي و جهانگردي 21
1_12_1) تسهيلات اقامت گاهي : 21
1_12_2) تسهيلات پذيرايي : 22
1_13) حمل و نقل و ارتباطات: 23
1_13_1) تأسيسات اقامتي و پذيرايي : 24
1_14) انواع واحدهاي اقامتي: 24
1_14_1) هتل (Hotel ): 24
1_14_2)هتل آپارتمان( Hotel Apartment ): 25
1_14_3)هتل پانسيون ( Hotel Pansion ): 25
1_14_4)مهمان پذير ( INN ): 26
1_14_5)مجتمع هاي گردشگري ( Tourism Complexes ) : 26
1_14_6)مهمان سراي گردشگري (Tourist Inn ): 26
1_14_7)اردوگاه گردشگري (Tourist Camp ): 26
1_14_8)پانسيون شبانه روزي (Tourist Boardine House ): 27
1_14_9)اقامتگاه جوان (Youth Hostel ): 27
1_14_10)اتاق هاي اجاره اي در خانه هاي شخصي (Rental rooms in family houses): 27
1_14_11)پلاژ يا تأسيسات ساحلي (Plage ): 28
1_14_12)متل ( Motel ): 28
1_15) اركان صنعت جهانگردي : 28
.1_16) منابع فرهنگي و روحيه مهمان نوازي: 29
1_17) جایگاه ایران در صنعت توریسم: 29
1_18) توجه به نیازهای انسانی در طراحی فضاهای شهری: 30
1_19) عوامل ایجاد حس تعلق به جامعه و فضا: 31
1_19_1) فراغت: 33
1_19_2)کارکرد های فراغت: 34
1_20) تحولات کمی و کیفی در گذراندن اوقات فراغت: 35
1_21) خصایص عمده فراغت در شهر نشینی: 35
1_22) ضرورت برنامه ریزی برای اوقات فراغت: 36
1_23) تعریف تفرج: 36
1_24) تفریح: 37
1_25) فعالیت های تفریحی: 37
1_26) تاثیرات صنعت جهانگردی بر بخش های مختلف اقتصادی کشور ها: 38
1_27) مشکلات توریسم در ایران: 40
1_17_1) آستانه خستگي سفر 41
1_17_2) آستانه رواني سفر 41
1_17_3) نيازهاي وسيله نقليه : 41
فصل دوم : 43
بررسی نمونه های مشابه 43
2_1) مجموعه عظیم تجاری تفریحی توریستی خلیج فارس(شیراز) 44
موقعیت قرار گیری مجتمع 45
مشخصات فنی مجتمع خلیج فارس 46
اهداف کلی مجموعه خلیج فارس 47
امکانات ويژه ورفاهي 48
2_2) پروژه تجاری، فرهنگی و اقامتی نیکان 49
2_3) پاسیفیک پلِیس از توماس هیترویک 55
2_4) ) مجتمع تجاری “سنت ژرژ” 58
فصل سوم : 63
مبانی نظری طرح 63
3_1) سلسله مراتب 64
3_2) هندسه 64
3_3) الحاقی و حذفی 65
3_4) عناصر تکراری و مجرد 66
3_5) تعادل و تقارن 66
3_6) هفت اصل در طراحي – معماري داخلي 67
3_6_1) اصل اول ـ نور: 67
3_6_1_1) نورپردازي 67
3_6_2) اصل دوم ـ فرم: 69
3_6_3) اصل سوم ـ فضا: 69
3_6_4) اصل چهارم ـ بافت: 69
3_6_5) اصل پنجم ـ شکل: 69
3_6_6) اصل ششم ـ رنگ: 70
3_6_7) اصل هفتم ـ حجم : 70
3_7) رنگ چیست 70
3-8) اهمیت علم رنگ آمیزی 71
3_9) تاثیرات رنگها از نظر روانشناسی 74
3_10) روانشناسی رنگها به عنوان روش درمان 75
3_11) روانشناسی رنگهای مختلف 76
3_11_1) روانشناسی رنگ سیاه 76
3_11_2) روانشناسی رنگ سفید 76
3_11_3) روانشناسی رنگ قرمز 76
3_11_4) روانشناسی رنگ آبی 77
3_11_5) روانشناسی رنگ سبز 77
3_11_6) روانشناسی رنگ زرد 78
3_11_7) روانشناسی رنگ ارغوانی 78
3_11_8) روانشناسی رنگ قهوهای 79
3_11_9) روانشناسی رنگ نارنجی 79
3_11_10) روانشناسی رنگ صورتی 79
3_12) نور در طراحی داخلی 84
3_13) شدت روشنایی: 85
3_14) سطوح مجاور: 86
3_15) حفظ شدت روشنایی: 86
3_16) کنترل خیرگی چشم: 87
انتخاب مستقیم روشنایی 87
: 87
روشنایی غیرمستقیم 87
3_17) موسيقي 89
فصل چهارم : 90
بستر طرح 90
4_1) شهرستان مهران 91
4_2) تقسیمات کشوری : 92
4_3) وجه تسمیه و پیشینه تاریخی : 93
4_4) خصوصیات جغرافیایی : 93
4_5) ارتفاعات و دشت ها : 94
4_6) سوابق تاريخي، سياسي، قوم شناسي و گويش هاي منطقه: 94
4_7) تسهیلات زیر بنایی وامكانات اجتماعی مجموعه: 96
4_7_1) وضعيت ارتباطي و راه دسترسي به مجموعه: 96
4_7_2) برق و سوخت 97
4_7_3) آب 97
4_7_4) تلفن و مخابرات 97
4_7_5) بهداشت و درمان: 97
4_8) ويژگي هاي جمعيتي منطقه : 98
4_9) راهها و شبكه حمل و نقل: 99
4_10) ساختار اقتصادي منطقه مورد مطالعه 99
4_11) جاذبه هاي طبيعي گردشگري شامل : 100
4_11_1) جاذبه هاي هيدرولوژيك: 100
رودخانه ها 100
چشمه ها و آبهای معدني 101
. سدها 101
مهم ترین قابلیت های مهران در این بخش عبارتند از: 101
4_11_2) قابليت هاي ژئومرفولوژيك : 101
مهمترين قابليت هاي شهرستان مهران در اين زمينه عبارتند از: 101
1)غارها 101
2)حيات وحش و شكارها: 101
4_11_3) جاذبههای گردشگری 102
4_12) مکان های دیدنی و تاریخی: 102
مهم ترین زیارتگاه ها و بقاع متبرکه این منطقه عبارت اند از: 103
4_13) مزیت های اساسی مرز مهران: 103
4_13_1) راحتي، كاهش هزينه و زمان سفر: 105
4_13_2) نزديك بودن: 105
4_13_3) سابقه تجارت بين دو طرف: 106
4_13_4) وجود اشتراكات فرهنگي- قومي و مذهبي ميان ساكنان دو سوي مرز: 106
4_13_5) تمايل حكومت فعلي عراق به گسترش مبادلات تجاري و مسافرتي در مرز مهران: 106
4_13_6) مسير مهران- عراق: 106
4_13_7) مزيت ترانزيتي: 107
4_13_8) امكان سرمايه گذاري همزمان در بخش هاي تجاري و گردشگري: 107
4_13_9) در استان ايلام ذخاير بسيار غنی نفت و گاز: 107
4_13_10) دسترسي سريع و مطمئن ناوگان حمل و نقل به آبهاي درياي مديترانه از طريق مرز مهران: 108
4_14)اقلیم مهران: 111
4_15) تابش آفتاب بر انواع ديوارها: 111
4_16) پنجرهها و بازشدها: 112
4_17) سايهبانها: 113
4_18) جهت استقرار ساختمان در رابطه با اقليم: 113
4_19) طراحي اقليمي مناطق گرم و خشك (شهر مهران) 114
4_20) جلوگيري از تأثير هواي گرم در فضاهاي داخلي مجموعه 116
4_21) محافظت ساختمان در برابر تابش آفتاب در مواقع گرم سال 116
4_22) شرایط اقلیم گرم و خشک: 117
4_23) تابش افتاب بر انواع دیوارها: 118
4_24) رابطه ضخامت دیوار،ظرفیت حرارتی و وضعیت گرمایی هوای داخلی: 118
4_25) پنجره ها و بازشو ها: 119
4_26) تعریف فرم: 120
4_27) فرم ساختمان دراقليم گرم وخشك: 120
4_28) جهت استقرار ساختمان در رابطه با اقلیم: 121
-جهت ساختمان با توجه به اقلیم 122
(15آموزش طرح معماری (1)/آرتور امید آذری) 123
4_29) بارش : 124
4_30) دما : 125
4_31) تبخير: 125
4_32) عوامل موثر در تبخير : 126
4_33) پوشش گياهي منطقه : 126
4_34) جدول شماره (12-3) وضعیت مراتع استان 127
4_34) پوشش جنگلی استان : 127
گونه های شاخص و غالب جنگلی استان به ترتیب شامل : 127
4_34_1) گیاهان دارویی استان : 127
نقشه شماره ( 6-3 ) پوشش گياهي استان ايلام 128
4_35) برگ برنده ایلام(عروس زاگرس)(توریست): 128
4_36) موقعيت سايت: 130
4_37 ) دسترسي ها به سايت 132
4_38 ) شيب 132
4_39 ) علت انتخاب زمین در مهران 132
4_39) تحلیل سایت 133
4_40) عکس های سایت 134
فصل پنجم : 135
بررسی ضوابط و استاندارد 135
5_1) بانک 136
5_2) رستوران 147
5_3) سالن غذا خوري 148
5_4) استاندارد فضاهاي لازم در رستوران و تالار 148
5_5) اتاق هاي فرعي: مثلاً اتاق ، رختکن و سرويس کارمندان 149
5_6) بدنسازی: 152
5_7) تنیس روی میز: 155
5_8) استخر 158
5_9) تجهیزات و استانداردهاي مربوط به پاركينگ ها : 164
5_10) پاركينگ های اتومبيل : 164
5_11) پاركينگ كاميون و اتوبوس: 166
5_12) اتاقهاي هتل : 166
استاندارد فضائي بخش اتاق هاي خواب و فضاهاي مرتبط با آن 167
5_12_1) رستوران : 168
مبلمان اتاق خواب در هتل 169
5_13) استاندارد فضاهاي خدماتي 169
استانداردهاي طراحي 169
5_14) اهداف در طراحي اتاقهاي خواب 170
5_14_1)تركيب و تشكيل / تعيين سايت 170
5_14_2) پلان طبقات: 170
5_14_3) پلان : 171
5_14_4) طرح آتريوم : 173
5_14_5) تعيين ترکيب اتاقهاي خواب : 173
5_14_6) شکل و فرم معماري: 174
5_14_7) نوع تختخواب : 174
5_14_7_1) تعداد اتاق خوابها 174
5_14_7_2) تجزيه و تحليل کليدها و دهانه ها 174
5_14_7_3) طرح اتاق خوابها : 175
5_14_8) مبلمان : 175
5_14_9) ابعاد و اندازه ها : 176
5_14_10) سويتها : 179
5_14_10_1) پلان سويت ها : 180
5_14_11) مبلمان 182
5_15) مغازه هاي خرده فروشي 183
5_15_1) مبلمان و استانداردها 183
5_15_2) قفسه 185
5_15_3) ابعاد و اندازه فضاها براي استفادة معلولين 187
شناخت سازه : 189
5-16) اسکلت بندی : 189
5-17) ديوار های باربر : 189
5-18) ساختار مدوله : 190
5-19) چادر: 190
5_20) نيازمندی های فنی و عملکردی : 193
5_21) سازه 193
الف)پوشش داخلی : 193
ب) پوشش خارجی : 193
5_22) سقف کاذب در سازه : 194
5_23) تاسيسات مکانيکی 195
5-23-1) ارزيابی سيستم های تهويه مطبوع 195
5-23-2 )سيستم کولر آبی : 195
5-23-3) سيستم کولر گازی : 196
5-23-4)سيستم های فن کوئل با هوای تازه مستقيم از خارج : 196
5-23-5 )سيستم فن کوئل با توزيع هوای مرکزی: 197
5-23-6 )هوادهی بوسيله هوارسان چند منطقه ای : 197
5-23-7 )هوادهی به وسيله هوارسان يک منطقه ای : 198
5-23-8 )سيستم هوارسانی به وسيله هوارسانی يک منطقه ای با کوئل دوباره گرمکن : 199
5-23-9)انتخاب سيستم مناسب 200
الف ) سيستم هوارسان يک منطقه ای : 200
سيستم هوارسان چند منطقه ای : 200
ج) سيستم هوارسان با کوئل دوباره گرمکن : 200
د) سيستم فن کوئل هوای مستقيم ازخارج : 201
ه) سيستم فن کوئل با هوای تازه مرکزی: 201
5-23-10 )نتيجه گيری : 201
فصل ششم : 202
سیر تکوین ایده و روند طراحی 202
6_1) ایده های طراحی : 203
6_2) چکیده ی مراحل: 203
6_3) مراحل شکل گیری طرح 205
فصل هفتم : 214
آلبوم نقشه ها و تصاویر 214
فهرست منابع و ماخذ 214
ـ منابع فارسی 214
ـ منابع خارجی 215
ـ منابع اینترنتی 216