Contents
مقدمه 3
اهداف پزوهش و ضرورت انجام: 4
فصل دوم 6
مفهوم بازار 6
2-1-تعريف بازار 6
2-2- سیر تکاملی شهر و بازار در ایران 7
2-3-بازار قبل از اسلام 7
2-3-1-شهر و بازار در هزاره های قبل از میلاد 7
2-3-2- بازار در عصر هخامنشیان(شهرهای سبک پارسی) 9
2-3-3 -بازار در عصر سلوکیان(سبک پارسی-هلنی) 9
2-3-4- بازار در عصر اشكانيان (سبك پارتي) 10
2-3-5 -بازار در عصر ساسانیان 10
2-4- شهر و بازار بعد از اسلام 11
2-4-1-مقطع اول : از صدر اسلام تا قرن دوازدهم 12
2-4-1-1- شهر و بازار در صدر اسلام 12
2-4-1-2 -شهرهای دوره عباسیان و بازار (آغاز سبک خراسانی ) 14
2-4-1-3 -بازاردر دوره سلجوقیان 15
2-4-1-4 -بازاردر دوره مغولان و تیموریان (تسلط سبک آذری ) 16
2-4-2-مقطع دوم از قرن دوازدهم به بعد 17
2-4-2-1- استقرار صفویه (11 تا 13 هجری قمری ) 17
2-4-2-2- سبک اصفهانی 19
2-4-2-3-شهر و بازار در دوره قاجار 19
2-4-2-4 - سبک تهران 21
2-4-2-5 - حکومت پهلوی و بازار 23
2-4-2-6-بازار از انقلاب اسلامی تا حال 30
2-5 - اشکال بازارهای شهری 30
2-5-1-بازارهای طراحی نشده یا خودرو 30
2-5-2 -بازارهای طراحی شده ( منظم ) 31
2-5-2-1-بازاهای تک محوری ( خطی یا طولی ) 31
2-5-2-2- بازارهای چند محوری 31
-بازارهای صلیبی ( متقاطع ) 32
2-5-2-4-بازارهای منظومه ای : 32
2-5-2-5-بازارچه 32
2-6- شكل بازار از نظر اقليمي ( ريخت شناسي اقليمي بازار ) 33
2-6-1-مزایای بافت متراکم بازارهای سنتی در رابطه با اقلیم 34
2-6-2- مزایا ی دیگر : 34
2-7-انواع بازار 36
2-7-1- بازرهای دائمی 36
2-7-2-بازارهای ادواری 37
2-7-3-بازارگاه های شهری 38
2-7-4-بازارچه ها 39
2-7-5-بازارچه های بین راهی 40
2-7-6- بازارهای روستایی : 41
2-8 -بررسی جغرافیایی اجزای سازنده بناهای بازار 41
2-8-1-مصالح به کار رفته در بازارها 42
2-8-2-سقف بازار ها 43
2-8-3-طرح ابعاد معابر و مغازه های بازار سنتی 45
2-9-مهمترين گونه هاي بازار از لحاظ شکل و کارکرد 47
2-9-1-بازار خطي (طولي ) 47
2-9-2-بازار چند محوري 47
2-9-3-بازار مرکزي خرده فروشي 47
2-9-4-بازار صليبي (با دو محور اصلي متقاطع) 48
2-9-5-بازار محله (بازار چه) 48
2-9-6-بازار بيرون شهري (حومه) 48
2-9-7-بازار صحرايي 49
2-9-8-بازار زيارتي 49
2-9-9-بازار صنايع دستي 49
2-10 -کلياتي در معماري و مصالح ساختماني بازار 49
2-11-ساختار بدنه ي بازار 50
2-11-1- راسته اصلي: 50
2-11-2 -راسته فرعي: 51
2-11-3 دالان: 51
2-11-4 ميدان : 51
2-11-5-چهار سو: 52
2-11-6 جلو خان: 52
2-12-عناصر فضاهاي معماري بازار: 53
2-12-1 حجره (دکان): 53
2-12-2 -کاروانسرا: 54
2-12-3 تيمچه: 56
2-12-4 قيصريه: 57
فصل سوم 59
مراكز تجاري-اداري 59
3-1 -مر كز تجاري 59
3-1-1 خرید: 59
3-1-2 شکل گیری مراکز خرید 60
3-1-3 اولین مرکز خرید امروزی 60
3-1-4 پیشرفتها و تحولات مراکز خرید 61
3-1-5 دهه 90 و تغیرات اساسی 62
3-1-6 مشخصات اصلی یک مرکز خرید 63
2-2 مجتمع تجاری در ایران: 64
3-3 روش هاي جذب مشتري در مراكز تجاري (مال) 64
3-3-1 ایجاد راه های دسترسی راحت به تمامی واحد ها درمجتمع: 65
3-3-2 استفاده ازابزارهای تسهیلات رفاهی برای خریداران: 66
3-3-3 ایجاد فضاهای تفریحی در مجتمع: 66
3-3-4 استفاده از رنگهای جذاب در معماری ساختمان: 67
3-3-5 ورودی ساختمان: 68
3-6-3 بیلبوردها و info box 68
3-3-7 طراحی و اجرای دکوراسیون داخلی و ساختمان: 69
3-3-8 نمای ساختمان: 70
3-3-9 محوطه سازی و ایجاد فضای سبز: 70
3-4 -سیر و تحول فضاهای دفتری 71
3-5- فضاهای اداری 71
فصل چهارم 72
ضوابط و استانداردها 72
4-1-طراحي كلي و معيارهاي طرحريزي 72
4-1-1 فضاي بين ستونها 72
4-1-2 -عمق فروشگاه 73
4-1-3- ارتفاع مشخص 73
4-1-4-ديوارهاي خارجي 73
4-1-5 هرج و مرج در مقابل نظم 74
4-1-7 تركيب مستأجران 75
4-1-8 مالها : 75
4-1-9 تسهيلات رفاهي مال: 77
4-1-10 جلو فروشگاهها و علايم و نشانهها در مال: 79
4-1-11 نماهاي خارجي: 80
4-1-12 خدماترساني: 81
4-1-13 تونل خدمات زيرزميني: 81
4-1-14 محوطههاي خدماترساني در كنار مجتمع ساختماني: 81
4-1-15 مستقيماً از خيابان: 82
4-2 -ابعاد ويترين ها 82
4-3-فضای اصلی کار با فضای نشیمن مراجعین 83
4-4-پلكان برقي: 87
4-4-1 اندازهها 87
4-4-2ساختار پله برقي: 87
4-4-3- گنجايش مسافركشي پله برقي: 87
4-5-قفسه های معمولی اجناس: 92
4-6-اتاق های رختکن 93
4-7-کفش فروشی 96
4-8-فروشگاههاي مواد غذايي 97
4-9-پاركينگ و ترافيك: 98
4-10-مقررات اجرایی مناطق تجاری : 101
4-11-ضوابط مربوط به حداکثر زیر بنا در طبقات (تراکم ساختمانی ) و تعداد طبقات : 101
فصل پنجم 103
شناخت استان و بستر طرح 103
5-1 -معرفی استان ایلام : 104
5-2 -اقلیم استان ایلام: 104
5-3 -موقعیت جغرافیایی و شرایط آب وهوایی شهر ایلام 104
5-4 -ویژگیهای اقلیم شهر ایلام 104
5-5 -دما ورطوبت 105
5-6 -بارندگی 105
5-7- تابش آفتاب 105
5-8-وزش باد 106
5-9-صرفه جويي در مصرف انرژي 106
انواع انرژي مصرفي در ساختمان به طور عمده 106
فصل ششم 109
بررسي نمونه هاي مشابه 109
6-1-مرکز تجاری و اداری: فلورانس، 1976 جیمز استرلینگ 109
6-2- شعبه سرپرستی کامرز بانک، فرانکفورت نورمن فاستر و همکاران، لندن1992 113
6-3 -مجموعه اداری،مسکونی ،تجاری پوتزدامر پلاتز، برلین 117
ریچارد راجرز و همکاران، لندن1992 117
6-4-مرکز خرید KLCC: 120
6-5-مجتمع تجاری الماس شرق : 121
فصل هفتم 123
تأسيسات و سازه 123
7-1- نورپردازی: 123
7-2 -كانالها و لولهها: 124
7-3 -دستگاه مركزي در مقابل سيستم تهويهي منفرد: 124
7-4-استفاده از چیلر و هواساز در مرکز تجاری: 124
7-4-1سیستم تمام هوا: 124
7-4-1-1سیستم تمام هوا با کنترل دبی هوا.( دبی هوا متغیر و دمای اتاق ثابت است): 126
7-4-1-2-سیستم تمام هوای دو کاناله 127
7-4-1-3-سیستم تمام هوا با مسیر فرعی هوای برگشت 128
7-4-1-4-سیستم تمام هوا با گرمایش مجدد 129
7-4-1-5-سیستم چند ناحیه ای تمام هوا 129
7-4-2-چيلر 130
7-5-تأسيسات مربوط به جمعآوري و دفع آبهاي سطحي و عمقي: 130
7-6-نقش سازه در طراحي معماري: 130
7-6-1-مزایای سازههای بتنی 131
7-6-2-روش های طراحی سازههای بتن آرمه 132
7-6-2-1-روش تنش مجاز 133
7-6-2-2-روش مقاومت نهایی 134
7-6-2-3-روش طراحی بر مبنای حالات حدی 135
فصل هشتم 137
مبانی نظری طرح 137
8-1طرح مسئله: 138
8-2-اهداف پزوهش و ضرورت انجام 139
8-3-اصول طراحي مراكز تجاري: 139
8-4-موقعیت منطقه طراحی 140
8-5-انتخاب زمین طراحی: 140
8-6-تعیین حوضه ها (برنامه فیزیکی پروژه) 141
8-6-1-فضاهای اداری شامل: 141
8-6-2-فضاهای تجاری شامل: 142
8-6-3-فضاهای تفریحی و خدماتی شامل: 143
منابع و مآخذ: 144