فهرست به صورت خلاصه
مقدمه
فصل اول: جغرافیا و شهرسازی
فصل دوم: تاریخ
فصل سوم: معماری خانه ها و چند نمونه
فصل چهارم :مشخصات فنی (فن شناسی)
فصل پنجم:مرمت بنا
فصل ششم:الحاقات بنا
فصل هفتم:نقد مرمت و نتیجه
فهرست تصاویر
نام مکان:خانه کمپانی تبریز
موقعیت:آذربایجان شرقی،تبریز
آدرس:باغ گلستان کوچه کمپانی روبه روی کوچه یخجال در اهراب پلاک 877
شماره وتاریخ ثبت ملی در آثار میراث فرهنگی: 6406 - 1381/07/07
قدمت بنا:اواخر قاجار
تعریف مختصری از بنا:
در منطقه اهراب تبریز خانه زیبایی وجود دارد که خانه کمپانی نامیده می شود که متطعلق به دوره قاجار می باشد.این خانه در داخل کوچه کمپانی قرار گرفته و دارای دو دروروی دریک راستاست که یکی به اندرونی و دیگری به بیرونی راه دارد و دارای سر در آجرکاری شده می باشد.این بنا دارای دو طبقه میباشد. حیاط بیرونی دارای باغچه و حوض سنگی میباشد.
این خانه متعلق به خانواده کمپانی بوده است که از دیرباز با اروپا و روسیه دادوستد داشته اند که تنها تجارت خانه کمپانی تبریز بوده که دارای یک خط تلفن با مسکو و باکو وقفقاز بوده است.
نوع مالکیت کنونی: بنیاد ملی نخبگان استان آذربایجان شرقی
کاربری کنونی:به عنوان اداره بنیاد ملی نخبگان استان از آن استفاده میشود.
مشخصیات کلی بنا:
بنای خانه ی کمپانی در دوره ی قاجار به صورت اندرونی و بیرونی ساخته شده است. محوطه حیاط به صورت قاب بندی دور تا دور حیاط اجرا شده است. ورودی حیاط بیرونی دارای هشتی میباشد.
نمای حیاط بیرونی در دوره پهلوی الحاق شده و پایه های به صورت قوس و پله های حلزونی در دو طرف به صورت قرینه ساخته شده است.
مطالب مرتبط در این زمینه
خانه کمپانی (شربتاوغلی) مربوط به دوره قاجار است و در تبریز، محله قدیمی سرخاب قاپوسی، فرهنگسرای فعلی تبریز واقع شده و این اثر در تاریخ ۶ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۲۲۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.[۱]
مشخصات
این خانه در محله قدیمی سرخاب قرار گرفته است و دارای ۱۵۰۰ متر مساحت و ۱۳۰۰ متر زیر بنا در سه طبقه است این بنا دارای دو محیط در قسمت شمالی و جنوبی است که حیاط شمالی از سطح کوچه پایینتر است سر در ورودی در قسمت شمالی از طریق یک هشتی به حیاط شمالی و با چند پله به طبقه اول منتهی میشود در حیاط جنوبی نیز از طریق یک دالان که طاق نمای اجری دارد و پیشتر سرپوشیده بوده است به کوچه جنوبی منتهی میشود این دالان به چند خانه دیگر راه دارد و در انتها به واسطه یک هشتی به یک سر در آجری با تزیینات گچی میرسد.
قسمت مرکزی بنا که در سه طبقه شکل گرفته در طبقه همکف دارای چند اتاق تو در تو است ورود به زیر زمین که پوشش طاقی دارد و از چندین دالان تو در تو تشکیل یافته از حیاط شمالی و از طریق دو را ه پله است ارتباط بین طبقه همکف و اول از طریق یک راه پله مرکزی است و در مرکز طبقه اول یک تالار مرکزی قرار گرفته است.
نمای شمالی ساختمان تزیینات آجری دارد و سمت جنوب آن دارای دوازده ستون چوبی با سر ستونهای گچی است جبهه شرقی حیاط جنوبی طاق نمای آجری دارد و در جبهه غرب آن بنایی دو طبقه قرار گرفته است یک راه پله مرکزی ما را به طبقه همکف میرساند که در دو طرف ان دو اتاق تو در تو قرار دارد طبقه پایین این قسمت نیز دارای پوشش طاقی و چندین اتاق تو در تو است این بنا در اواخر دوره قاجاریه ساخته شده است.

