چکیده ای از مطالب این پروژه:
ويژگي هاي طبيعي :
• موقعيت جغرافيايي آذربايجان شرقي
• آب وهوا
• بادها
• رطوبت
• درجه حرارت
• ويژگي هاي انساني
• جمعيت
• لهجه وزبان
• سابقه تاريخي
• موقعيت جغرافيايي و جمعيت تبريز
• نام تبريز
• سابقه تاريخي تبريز
• ويژگي هاي بافت تاريخي
• بافت تاريخي ،محورها و ميدانها
موقعیت جغرافیایی آذربایجان شرقی
استان آذربایجان شرقی با وسعتی حدود 67100 کلومتر مربع در شمال ایران بین 36 درجه و 47 دقیقه تا 39 درجه و 40 دقیقه عرض شمالی و 45 درجه و 3 دقیقه تا 48 درجه و 50 دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ واقع شده است . این استان از شمال با جمهووریای اذربایجان و ارمنستان (دره رود ارس),از غرب با استان اذربایجان غربی از جنوب با استان زنجان از شرق با استان اردبیل همسایه است.
آب و هوا :
کوهستانهای متعدد ,عرض جغرافیایی بالا, وجود دریای خزر ,دریای مدیترانه ,دریای سیاه و دریاچه ارومیه و توده هوای سرد سیبری و آب و هوای استان نقش مهمی دارند . گرچه این استان از نواحی سردسیر کشور به شمار میرود اما آب و هوای آن را می توان به سه قسمت زیر متمایز کرد :
1: نواحی سردع شامل ارتفاعات بلند مانند کوههای سهند و برقوش.
2: نواحی معتدل , شامل دامنه کوههایی مانند جگه تبریز ,اهر,مراغه و مرند
3: نواحی نسبتا گرم شامل زمینهای پست و کم ارتفاع مانند میانه و دره ارس
بادها :
1: بادهای شرقی :
به زبان محلی (مه ایلی) (باد مه) خوانده می شود.بادی که از طرف شرق استان در تمام فصول سال میوزد.بادی است سرد و مرطوب
2:...........................................
سابقه تاريخي :
از پيشينه تاريخي اذربايجان در قبل از اسلام اطلاع چنداني در دست نيست ، ليكن وجود تپه ها و اثار متعدد از اواسط هزاره دوم ق.م تا پايان دوره ساساني گوياي سابقه تاريخي اين منطقه است. قديمي ترين دولتي كه بر ناحيه اذربايجان حكومت رانده دولت اورارتوها است و مجموعه اطلاعات تاريخي امروز از اين حكومت ، مبتني بر سنگ نوشته ها و حجاريهاي اورارتويي و بقاياي قلاع به جاي مانده در اين خطه است.تا روزگار اسكندر و جانشينان وي آذربايجان را بخشي از ماد يا ماد كوچك مي ناميدند ليكن در زمان اسكندر مقدوني در سال (331 ق.م ) سرداري به نام اتورپات يا آتروپاتن كه شهربان منطقه ماد كوچك بود در اين سرزمين قيام كرد و آنگاه با انعقاد عهدنامه اي از واگذاري آذربايجان به دست يونانيها جلوگيري نمود و اسكندر به شرطي كه آتروپات خود را تابع امپراطوري وي بداند او را در آنجا باقي گذاشت.پس از مرگ اسكندر كه درگيري در بين جانشينان وي در گرفت آتروپات به حكمراني اين منطقه رسيد و به پاس خدمات وي از جلوگيري اعمال نفوذ بيگانگان در اين منطقه و سپس به اسامي مختلف ،آذرآبادگان ، آذربايگان و آذربايجان معروف شد. در نوشته هاي قبل از اسلام و در اشعار فردوسي به نام آذرآبادگان آمده استو در دوره اشكانيان ، آنتونيوس سردار رومي در سال 36 ق.م به جنگ فرهاد چهارم شتافت و شهر فرارب مقر پادشاه آذربايجان را به محاصره در اورد ليكن با مقاومت دليرانه سپاه اتروپات به مقصود خود دست نيافت.
در روزگار ساسانيان آذرپاتكان يكي از ايالات مهم ايران و به قول يونانيان ستراپ نشين بوده است مركز آنرا هم شهر شيز نوشته اند كه به علت وجود آتشكده معروف آذرگشسب و آتشكده هاي ديگري به آذربايجان معروف شد. اكثر مورخين معروف اسلامي مانند بلاذري ، ابن خردادبه ، ابن فقيه ، ياقوت حموي ، ابولفدا و مستوفي آذربايجان را محل ولادت زرتشت دانسته اند و تولد او را به منطقه اروميه و شهر گنزك نسبت مي دهند. به علت وجود آتشكده معروف (گنزك) اين سرزمين را آذرگشسب ناميده اند كه در اثر مرور زمان به آذربايجان يا محل اتشكده ها تبديل شده است...........................................
تبریز:
1- موقعیت جغرافیایی و جمعیت تبریز
2- وجه تسمیه نام تبریز
3- پیشینه ی تاریخی تبریز
4- بافت تاریخی ( محورها و میدانها )
موقعيت جغرافيايي و جمعيت تبريز :
شهر تبريز مركز استان آذربايجان شرقي است و در 38 درجه و 15 دقيقه طول شرقي و 48 درجه و 23 دقيقه عرض شمالي قراردارد. مينورسكي درباره موقعيت شهر چنين نوشته است:
تبريز در گوشه شرقي جلگه رسوبي همواري واقع شده كه مساحت آن تقريبا 30 *55 كيلومتر مربع است. اين جلگه شيب ملايمي به سوي ساحل شمال شرقي درياچه اروميه دارد و به وسيله چند رودخانه تغذيه ميشود كه مهمترين آنها آجي چاي............................
خانه سرهنگ مستشار رضائي
بناي مورد بررسي در يكي ازمحله هاي قديمي شهر تبريز(محله حرم خانه) و در نزديكي يكي ازدروازه هاي قديمي شهر(درب باغميشه) واقع شده است.
دسترسی های موجود جهت ورود به این محله از طریق ....................................
تاريخچه بنا
مالكيت بناي فوق مربوط به سرهنگ مستشار رضائي بوده كه هم
اكنون در قيد حيات نمي باشند .
لذا اطلاعات جمع آوري شده از طريق همسايه ا يشان ،جناب آقاي بهنيا
كسب گرديد. وبه كمك ايشان كه مسئوليت فعلي ساختمان را به عهده
دارند وارد بناي مورد بررسي گرديديم كه بنا به گفته آقاي بهنيا ملك
مورد بررسي پس از فوت مالك به دو دختر ايشان تعلق گرفت كه در
حال حاضر ساكن تهران ميباشند.
لازم به ذكر است كه سه دانگ از خانه فروخته شده است ودرواقع فقط
بررسي نيمي از پلان مجموعه مقدور گرديد،چرا كه نيم ديگر به دليل
وجود ا سباب و وسايل در داخل منزل قفل مي باشد و امكان داخل شدن
و بررسي بنا ممكن نگرديد.
روبروي ساختمان موجود در حياط مجموعه، بناي ديگري نيز موجود بوده كه تقريبا 50-60 سال پيش در اثر حمله متفقين به ايران دراثر بمباران تخريب گرديد. ودوره مجموعه مربوط به اوايل زمان پهلوي ميباشد.....