بهسازی و نوسازی بافت های تاریخی
بهسازی و نوسازی بافت های تاریخی
بخشی از مطالب:
در جهت تامین بخشی از نیازهای امروز به بازآفرینی و بهسازیبافت های تاریخی فرسوده و ایجاد پیوند بین فضاهای آن پرداخت، ضمن اینکه حفظ و بهسازی این بافت ها باید در پاسخ به نیازهای شهری و اجتماعی امروز مطرح شود و کیفیت این مناطق از دیدگاه گروههای مختلف مردمی مورد بررسی قرار گیرد.
سلسله اقداماتی که به منظور بهبود کالبد در کوتاهمدت صورت میگیرد و شامل چهار اقدام تعمیرات، حفاظت، حمایت و استحکام بخشی بوده که روی هم مفهوم فیزیکی بهسازی را توانبخشی معنی میکنند.
مجموعه اقداماتی که ساختارهایی نو را به جای بناهای قدیمی مینشاند یا جلوه بسیار نو به آن میدهد.
به معنای بازسازی مکانیکی و بدون در نظر گرفتن ابعاد فکری و نظری نو پرداز یک وضعیت ساختاری معماری و یا شهرسازی تخریب شده است.
از ميان شهرهاي استان يزد، ميبد يکي از نمونه هاي نادر شهر باستاني ايران به شمار مي رود که هنوز بسياري از پديده ها و عناصر شهري قديم مانند:کهندژ، شارستان، ربض (بيرونه ها) و اجزاي آن و همچنين آثار گسترش شهري قديم و در دوران مختلف را مي توان در آن تشخيص داد. وجود نارين قلعه، خانه سالار، برج کبوتر خانه، آب انبار کلار، مسجد جامع، چاپار خانه، يخچال خشتي، مجموعه کاروانسرايي در داخل شارستان در ثبت باغ شهر ميبد در فهرست آثار ملي نقش عمده اي را ايفا کرده است.
و آن را در رديف شهرهايي نظير مدينه تونس ،مزارا در ايتاليا و دورهام و بث در انگليس قرار داده است. اين بناهاي تاريخي و فرهنگي جوهره پذيرش روزانه صدها گردشگر داخلي و خارجي را دارد. اما لازمه به فعليت رسيدن اين جوهره، کشيدن دستي با اراده و پشتوانه بر ظاهر اين بناهاي با عظمت است.
با وجود جاذبه هاي فراوان گردشگري در شهر ميبد هنوز آنگونه که انتظار مي رود اين صنعت بر امر بهسازي و نوسازي تاثير گذار نبوده است. هر چند نمي توان تاثيرات آن را در بهسازي مجموعه کاروانسرايي، تغيير کاربري آب انبارها به صنايع زيلو بافي و فرش بافي ناديده گرفت. اما با در نظر گرفتن مواردي چون؛ اصل وجود باغشهر و جلوگيري از تخريب بافت، الگو گيري از نمونه هاي جهاني با حفظ ارزشهاي بومي منطقه، اهميت دادن به نيازهاي گردشگري با توجه به شاخص هاي جهاني مي توان آينده اي روشن براي توسعه صنعت گردشگري و به تبع آن گسترش فعاليت هاي نوسازي وبهسازي پيش بيني کرد.