پاورپوینت بررسی پیشینه تاریخی گسترش و رشد فضایی شهر بانه
بخشی از مطلب
در شهر بانه نيز مانند ساير نقاط شهري كشور ،در اثر اجراي طرح هادي ساختار فضاي -كالبدي شهر مورد تعرض قرار گرفت و خيابانهاي عمود بر هم و متقاطع به تقليد از الگوهاي شهرسازي كشورهاي غربي پيشنهاد شد. همچنين با اجراي طرح هادي در شهر بانه ،كالبد منسجم و يكپارچه بافت قديم مجددا" طراحي شده سبب مكان يابي مجدد كاربريهاي شهر و پراكنده ساختن آنها در سطح شهر گرديد.طراحي خيابانهاي طالقاني(در امتداد خيابان امام)، خيابان صلاح الدين ايوبي و خيابان انقلاب (عمود بر خيابان امام) و اجراي ميدانهاي 15 خرداد،ميدان امام و ميدان قدس همگي در طرح هادي شهر پيشنهاد گرديند.در دهه 1345 كه مقارن با به رسميت شناخته شدن شهر بانه به عنوان مركز شهرستان بود بافت كالبدي شهر شاهد تغييرات عمده اي گرديد. با احداث پل 4 دهنه اصلي بر روي رودخانه شهر كه تا آن زمان به عنوان يكي از مهمترين موانع توسعه شهر به طرف قسمتهاي شمالي رودخانه بانه چاي محسوب مي شد و در نتيجه ايجاد ارتباط بين اراضي دو طرف رودخانه(بخشهاي شمالي و جنوبي شهر) عملا"امكان توسعه فيزيكي شهر فراهم گرديد.با احداث خيابانهاي انقلاب و خيابان صلاح الدين ايوبي،زمينهاي كشاورزي و باغات حاشيه جنوبي شهر در زير ساخت و سازهاي مسكوني قرار گرفتند.در اين دهه بافت شهر از لحاظ شبكه دسترسي به صورت شعاعي- عنكبوتي و پيوسته مي باشد.
تحولات سياسي و اقتصادي دهه هاي 40 و 45 كه با مهاجرت شديد روستائيان به شهر بر اثر اجراي اصلاحات ارضي و افزايش قيمت نفت و اجراي پروژه هاي عمراني و خدمات رساني همراه بود رشد كالبدي شهر را شديدا"تحت تأثير قرار داده منجر به تحول و تغيير در بافت قديم شهر گرديد. مهاجران روستايي كه اكثرا"از طبقات كم درآمد بودند ،به علت گراني قيمت زمين و مسكن در نقاط مركزي شهر و عدم آشنايي با محيط هاي شهري ، حاشيه شهر و زمينهاي شيب دار دامنه ارتفاعات شمالي و جنوبي شهر را جهت سكونت برگزيدند.در نتيجه توسعه نامتعادل و ناپيوسته بافت شهر در اين دوره شروع شده، شهر در شمال رودخانه بيش از اندازه گسترش مي يابد.
از طرف ديگر ساخت و سازهايي كه توسط مهاجران و گروههاي كم درآمد در حاشيه شهر انجام مي گرفت به علت عدم رعايت اصول شهرسازي و معماري باعث افزايش فشار بر زيرساخت هاي شهر شده است. شكل گيري محلات واقع بر دامنه كوه آربابا (در جنوب شهر)و محلات حمزه آباد و صالح آباد در دامنه كوه دوزين (در شمال شهر) نمونه هايي از توسعه فيزيكي غير اصولي شهر است كه بدون توجه به شرايط توپوگرافيكي (مانند شيب ،زمين شناسي و..)بوجود آمده اند. خيابانها و معابري كه در بافت حاشيه اي شهر طراحي شده اند اكثرا" به صورت خطوط راست گوشه و شطرنجي بوده و كاملا" با بستر طبيعي زمين و الگوي ارگانيك بافت قديم در تضاد كامل مي باشد. در واقع و....