پاورپوینت بررسی معماری اقلیمی و رابطه فرم ساختمان و اقليم
بخشی از مطلب
تعيين فرم ساختمانهاي بزرگ
در شرايطي كه آزادي عمل وجود داشته باشد، مي توان مناسب ترين فرم يك ساختمان مسكوني با يك ساختمان كوچك را با در نظر گرفتن تأثير عوامل اقليمي بر آن تعيين نمود. اما در مورد ساختمان هاي بزرگ اين چنين نيست، چون در اينگونه ساختمانها عوامل ديگري از قبيل روابط داخل، فضاي كلي مورد نياز و همچنين مسئله اقتصاد در سازمان دهي اهميت بيشتري دارند. در نتيجه فرم اين ساختمانها،چون پوششي بر عملكردهاي داخلي،بيشتر تحت تأثير نيروهاي داخلي آن قرار گرفته و عكس العمل كمتري در برابر شرايط اقليمي از خود نشان مي دهد.
عامل ديگري كه در اينگونه ساختمانها باعث تقليل عوامل اقليمي بر آنها مي گردد بزرگي ساختمان است. چنانچه فرمي را چهار برابر بزرگ نمائيم، نسبت حجم آن در برابر سطحش از 1:6 به 5/1:1 كاهش يافته و در نتيجه كاهش سطح خارجي نسبت به حجم مورد پوشش، تأثير عوامل اقليمي بر آن كاهش مي يابد.
ضمناً محاسباتي كه در زمينه تأثير عوامل اقليمي در كنترل شرايط گرمائي هواي داخلي ساختمانها انجام شده نشان داده اند كه در حاليكه مي توان در ساختمانهاي مسكوني بيش از 90% بار خنك كننده ساختمان را نتيجه عوامل اقليمي دانست، اين رقم براي ساختمان هاي بزرگ به 60% كاهش مي يابد.
از طرف ديگر بررسي تأثير ازدياد حجم يك فرم در كاهش تأثيرعوامل اقليمي برآن درمناطق چهارگانه اقليمي نشان داده است كه درحالي كه اين تاثير در مناطق سرد و مناطق گرم و خشك حائز اهميت فراواني است ، در مناطق گرم و مرطوب اهميت چنداني ندارد.
بنابر آنچه ذكر گرديد، بطور كلي در ساختمانهاي بزرگ، فرم و جهت قرارگيري در مرحله دوم اهميت قرار دارند. اما با اين وجود مي توان اصولي بشرح ذيل براي اينگونه ساختمانها در نظر گرفت:
در مناطق سرد فرم هاي بسته و فشرده و ساختمانهاي مكعب شكل يا ساختمانهاي بهم چسبيده پشت به پشت كه در جهت محور شمال جنوب قرار داشته باشند ترجيح دارند. در اين مناطق ساختمان هاي مرتفع مناسب تر هستند.
انتخاب جهت استقرار ساختمان
بطور كلي انتخاب جهت استقرار ساختمان به عواملي چون وضع طبيعي زمين، ميزان نياز به فضاهاي خصوصي،كنترل و كاهش صدا و نيز دو عامل باد و تابش آفتاب بستگي دارد. قسمت عمده اي از وظيفه يك معمار آنست كه ساختمان را به نحوي قرار دهد تا بيشترين استفاده از نور خورشيد در رابطه با شرايط گرمائي، بهداشتي و رواني آن حاصل گردد.
درست همانگونه كه فصول مختلف سال در نتيجه تغيير محور زمين نسبت به خورشيد از يكديگر متمايز هستند،جهت يك ساختمان نيز تحت تأثير مقدار انرژي خورشيدي تابيده شده به ديوارهاي آن در ساعات مختلف قرار دارد.
بطور كلي در مناطق سردسير و در عرض هاي جغرافيايي زياد كه هوا اغلب سرد است ساختمان بايد در جهتي قرار گيرد كه حداكثر انرژي خورشيدي را در طول سال دريافت نمايد اما در مناطق گرم و در عرض هاي جغرافيائي كم،جهت ساختمان بايد بنحوي باشد كه حداقل انرژي خورشيدي سالانه را دريافت نمايد.
و......
