پاورپوینت بررسی اصول و عناصر معمارانه باغ ایرانی
مفهوم پردیس ارتباط تنگاتنگی با لغت دیوار دارد. این کلمه از واژه (پئیره)به معنای دیوار پیرامون مشتق شده و در ادبیات غرب معنای بهشت پذیرفته و در قرآن نیز به شکل معرب به صورت فردوس به کار رفته است. اگرچه در دوره های بعد معنای دیوار به عنوان بخشی از واژه پردیس درامده ولی ریشه یابی نقش دیوار و چگونگی ارتباط احتمالی آن با مفهوم بهشت در باغ ایرانی از اهمیت زیادی برخوردار است.
از لحاظ لغوی دیوار به معنای (جدار و بنایی است که در اطراف خانه می گذارندو بدان وی را محصور می کنندو هرچیزی که فضارا محصور کند، خواه از مصالح بنایی باشد و یا جز آن. دیوار با ایجاد تمایز بین دو عرصه و فضا مترادف است.
اما در عرصه طبیعت و لند اسکیپ، در ارتباط با حریم ، دو مقوله اصلی وجود دارد. حریم به هر صورت تعریف کننده فضایی است که به شکلی تحدید شده است. از ابتدای شکل گیری معماری دو نوع فضا را از یکدیگر بازشناخت، فضایی که اعتبارش را از منومان واقع در خود می گیرد، یا به تعبیری دیگر، فضا به وسیله آن منومان تعریف می شود. توضیح این که بیشترین نمونه های مورد اشاره در نوشته های معماری مربوط به همین تیپ فضا است. ولی نوع دیگری هم از فضا وجود دارد، که گرچه در معماری زیاد به آن عنایت نشده، ولی در نوشته های اسطوره شناسانه و بعضا فلسفی اشارات زیادتری به آن شده است. در واقع مفهوم این فضا را مبتنی بر خلا می توان دانست و آن فضایی است قائم به ذات که اعتبارش را از چیزی نمی گیرد.
برای باز شناسی تعریف فضا بررسی را از یکی از مهم ترین شاخص های انسان نوسنگی، یعنی دولمن ها می توانیم آغاز کنیم. دولمن ها به عنوان مقبره های انسان نوسنگی ارزیابی و حدود پنجاه هزار از آنها در اروپا کشف شده است. علیرغم تفاوت هایی که در شکل ظاهری و هندسه آنها وجود دارد، اجزای مهمشان شامل ورودی، فضای اصلی داخلی و راهروی مرتبط بین این دو فضا است . بر اساس بررسی هواردکالوین، نیروی کار تقریبی برای ساخت یکی از دولمن ها بزرگ در ایرلند، معادل کار تمام وقت هزار کارگر به مدت حداقل هشت سال تخمین زده می شود. آنچه در واکنش به موضوع ، بلافاصله به ذهن می آید این است که به راستین کدامین انگیزه باعث صرف چنین کار جمعی طاقت فرسایی شده است. نظریه های معماری برای این سوال، دو پاسخ ارائه داده اند:
پاسخ اول: این منومان ها را به عنوان نماد هایی برای تسلط بر سرزمین و به تعبیری نوعی نشانه گذاری به منظور تعریف فضا می انگارد، و پاسخ دوم نوستالژی دوران غار شناسی تشابه فضای داخلی آنها با غار را توجیه کننده انگیزه ساخت منومان ها می داند.
شاید بتوان ادعا کرد که دو پاسخ فوق بیانگر دو وجه تفکیک ناپذیر از مفهوم فضای معمارانه است که در طول تاریخ، به اشکال مختلف در سنت های گوناگون معماری بازتاب یافته اند.
و......