پاورپوینت تحلیل بررسی معماری عمارت شجاع الملک همدان
فهرست مطالب
چکیده
مقدمه
موقعیت عمارت شجاع الملک
تاریخچه روستای پرلوک
پیشینه عمارت شجاع الملک
توصیف و تحلیل ساختار معماری عمارت شجاع الملک
ورودی عمارت شجاع الملک
هشتی عمارت شجاع الملک
تنور خانه عمارت شجاع الملک
حیاط عمارت شجاع الملک
حوض خانه عمارت شجاع الملک
پستو عمارت شجاع الملک
ایوان عمارت شجاع الملک
پنجره ارسی عمارت شجاع الملک
شاه نشین عمارت شجاع الملک
گوشوار شرقی و غربی عمارت شجاع الملک
سه دری عمارت شجاع الملک
پلان طبقه همکف عمارت شجاع الملک
پلان طبقه اول عمارت شجاع الملک
نمای جنوبی عمارت شجاع الملک
برش الف – الف عمارت شجاع الملک
برش ب – ب عمارت شجاع الملک
آرایه ها و تزئینات عمارت شجاع الملک
نتیجه گیری
منابع
عمارت شجاع الملک در قریه پرلوک در ولسوالی روستایی دیم کرن در بخش مرکزی شهرستان بهار موقعیت دارد. قریه فوق در 35 درجه و 49 دقیقه عرض البلد شمالی و 11 درجه و 62 دقیقه طول البلد شرقی موقعیت دارد. این روستا توسط سرک اسفالتی به صالح آباد، بهار، و همدان وصل شده که از مرکز ولسوالی روستایی حسن قشلاق ۴ کیلومتر و از مرکز شهر ۳۰ کیلومتر فاصله دارد. این قریه در ارتفاع 2,000-1,500 متر موقعیت دارد. باد غالب در قریه همچنان از جنوب غرب به شمال شرق است. موقعیت این روستا در طرح سازماندهی شهرکهای پراکنده روستایی این ولایت در ولسوالی و مجتمع حسن قشلاق و مجتمع صالحآباد مشخص شده است.
عمارت شجاع الملک نام یکی از خوانین بود که در روستای پرلوک ساخته شده بود. علت تشکیل این عمارت این است که شجاع المولک تصمیم گرفت در قلب قریه در پهلوی قلعه تاریخی پرلوک برای خود خانه زیبا بسازد طراحان این خانه زیبا بومی نبودند، بلکه شجاع المولک از اهالی قریه که مردم محل بودند، برای ساختن این عمارت استفاده کرده و در عوض آنها را با لباس غذا تهیه کرده است. ساختن این عمارت زیبا دو سال طول کشید. شجاع الملک دو پسر داشت که کوچکتر از آنها فوت کرد و پسر ارشدش شجاع سلطانه بعد از مرگ پدرش حکومت کرد.
دروازه عمارت شجاع المولک به عقب قرار داده شده بود و یک دروازه فرو رفته از گذرگاه داشت. این فرورفتگی با پلت فورم های برای نشستن در هر دو طرف دروازه همراهی میشود. دروازه از چوب در دو بخش ساخته شده بود. هر دروازه در فضای اختصاصی خود باز و بسته میشد و حریم ورودی های دیگر و مسیرها را مختل نمیکرد.
فضای حوض خانه در عمارت شجاع الملک در طبقه زیرزمینی قرار دارد و فضایی سرپوشیده است که یک دروازه به حویلی و دو دروازه جانبی به اتاق ها در پهلوهای حوض خانه که محل ذخیره غذا، گوشت، و نان است و سقف آن با سقف گنبدی پوشانده شده است. شکل این حوض مانند یک حوض حویلی هشت ضلعی است و در داخل آن یک چشمه کوچک وجود دارد که صدای آرام بخش آب ایجاد میکند. بخاطریکه در تابستان سرد بود، این مکان منحیث اقامتگاه تابستانی استفاده میشد آب این حوض از قنات و در بعضی موارد بشکل دستی تامین میشد.