پاورپوینت بررسی هنر اسلامی و فلسفه زیبایی حاکم بر آن
اجازه دهید از خود سؤالی بپرسیم که چه چیزی باعث ایجاد مسجد قراویین، شاید یکی از زیباترین مسجدهای جهان اسلام یا مسجد قرطبه شده است. هر دو بسیار شبیه هستند اما بسیار متفاوت. هر دو خیلی آرام هستند بدون احساس آرامش و آرامش که از ویژگی های معماری اسلامی است نمی توانید وارد مسجد شوید. این در نهایت توسط سنت شفاهی که از استاد به دانش آموز در هر نسل منتقل شد به وجود آمد. به شریعت وصل نبود، بلکه به حقیقتی که قلب قرآن است متصل بود. قرآن خاستگاه هنر اسلامی است، البته نه به معنای خارجی. این وظیفه بزرگی برای علمای جدی مسلمان است که این را بیان کنند.
درک برخی از بخشهای این سؤال نسبتاً آسان است. ساختار بسیار موزون قرآن، وقتی از هنرهای غیر پلاستیکی صحبت می کنیم، منشأ این پدیده است که هر مردم مسلمان، از مالزی تا جهان عرب، هنر نفیس شعری را توسعه داده اند. زبان انگلیسی در شعر نیز بسیار غنی است. اما آیا تصادفی است که در هر کشور اسلامی، شعر نقش بسیار مهمتری از هر کشور غربی به جز اسپانیا دارد؟ به این دلیل که اسپانیا به مدت 800 سال جزء دارالاسلام بود و همه زبانهای [4] آن ناحیه تحت تأثیر آهنگ عربی بودند. این واضح است. با این حال، جنبه های دیگری نیز وجود دارد که بسیار ظریف تر هستند.
چرا ویژگی همه مساجد اسلامی خلأ است؟ چرا در معماری اسلامی فضای خالی پر است؟ چرا نقش زمین در تمدن اسلامی بیش از تمدن های دیگر جز ژاپن مهم است؟ چرا هنر فرش را که قبلاً وجود داشت اما هرگز چنین اهمیتی نداشت، توسعه دادند؟ این به دلیل اهمیت کف، زمین است. چرا کف زمین قابل توجه است؟ زیرا در نهایت پیشانی پیامبر هنگام تعظیم در برابر عرش الهی به زمین برخورد کرد. نمازهای یومیه بر روی زمین خوانده می شود. زمین مقدس است. می توان مثال های زیادی زد زیرا اینها صرفاً اتفاقی نیستند. اما اجازه دهید آنچه را که کاملا ضروری است ذکر کنیم.
اصل، حقیقت ماهیت واقعیت حاکم بر هنر اسلامی و فلسفه زیبایی حاکم بر آن، مستقیماً از قرآن و حدیث سرچشمه می گیرد. با این حال، بسیار ظریف است که نمیتوان آن را در بیرون دید. یکی از دلایلش این است که شما در اسلام کتابی در مورد فلسفه زیبایی یا نحوه معماری آنها ندارید؟ هیچ نهادی نمی داند که چگونه مسجد بادشاهی یا تاج محل یا مسجد اصفهان ساخته شده است. این سنت بهطور شفاهی از نسلی به نسل دیگر از طریق اصناف هنری، جوانمردی، سازمانهای برادری که در نهایت به طریقه یا طریقت باطنی مرتبط بودند، منتقل شد. این اصول کدامند که از آغاز بر تمامی اشکال هنر اسلامی حاکم بوده است؟و.....