پاورپوینت بررسی مدرسه گنجعلی خان کرمان بهمراه پلانها و تصاویر
بخشی از مطلب
مدرسه گنجعلی خان در ضلع شرقی میدان گنجعلی خان کرمان قرار گرفته است. این مدرسه مربوط به دوره صفوی می باشد و در تاریخ 29 آذر 1316 با شماره ثبت 297 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
گنجعلی خان از حکام مشهور زمان شاه عباس، از سال 1005 تا 1034 هجری قمری، بر کرمان فرمان روایی کرد و در زمان فرمانروایی بر کرمان آثار و ابنیه زیادی از خود بجای بگذاشت و در آبادی این منطقه کوشش های فراوانی نمود.
تنها کتیبه تاریخ دار مدرسه بر سردر آن سال 1007 را نشان می دهد. این سر در دارای مقرنس کاری های بسیار نفیس بوده که در حال حاظر قسمت کمی از آن بر جای مانده است. کاشیکاری نمای داخلی مدرسه که شامل کاشی معلقی و معرق می باشد نمونه های زیبایی از کاشیکاری دوره صفویه به شمار می رود. اهمیت این بنا نیز به لحاظ دارا بودن همین کاشی های دوران صفوی است. در صحن و سردر آن نمونه کاشی کاری با نقوش شاه عباسی باقی مانده است.
بانی مدرسه، زیک، حاکم کرمان در زمان شاه عباس اول صفوی بوده است. در کتیبه موجود، معمار مجموهه بناهای گنجعلی خان، استاد سلطان محمد معمار یزدی معرفی شده و کتیبه سردر مدرسه به خط علیرضا عباسی است. این مدرسه و دیگر آثار مجموعه گنجعلی خان، در هجوم آغا محمد خان قاجار، صدمات فراوانی دید و از کتابخانه مدرسه حدود 5000 جلد کتاب نفیس به غارت رفت.
تا پیش از سال 1351 شمسی، از این بنا به عنوان انبار و مغازه استفاده می شد که در نتیجه عدم نگهداری صحیح دچار تخریب و فرسودگی شدید گشته بود. خوشبختانه در دهه های اخیر بنای مدرسه توسط سازمان میراث فرهنگی مرمت و دانشکده هنر مورد نگهداری قرار گرفته است.