پاورپوینت بررسی معماری اسلامی مسجد جامع الکبیر صنعا یمن
فهرست مطالب
هنر و معماری اسلامی
خواستگاه ها و ویژگی ها
سیر تاریخی
معماری
مساجد
محراب / صحن
مناره
گنبد
ایوان / طاق محرابی / منبر و مقصوره
مدرسه
معماری غیر مذهبی
حرم ها و آرامگاه
تزیینات معماری
صنعا، شهر و پایتخت یمن
مسجد جامع الکبیر
طرح ترمیم و بازسازی مسجد بزرگ صنعا
بررسی ویژگی های معماری مسجد جامع صنعا
منابع
مسجد جامع صنعا دور حیاط مرکزی به ابعاد 80×60 متر ساخته شده است . شمال و جنوب این مسجد محل برگزاری نماز است که به ترتیب 5 و 4 راهرو دارند .
در شرق و غرب حیاط مرکزی حال هایی با سه راهرو قرار دارد . قوس های اصلی درون راهروها از مصالح به دست آمد از قبل از اسلام ساخته شده اند.
درون حیاط ، نه دقیقا در مرکزش ، یک ساختار مکــعب شکل گنبد دار وجود دارد که به اوایل سال 16 ه.ق برمی گردد زمانی که حیاط سنگ فرش شد . البته این ساختار تا اندازه ای شبیه کعبه در مکه است . احتمالا به علت طرح راه راه و رنگ های متفاوت آن ، این تشبیه به وجود آمده است . البته محقق ها در این مورد اتفاق نظر ندارند و بعضی از آنها معتقدند که این ساختاراز روی کعبه ساخته نشده است . این ساختار ابتدا به عنوان خزانه و سپس محلی برای نگهداری سندهای وقف مورد استفاده قرار گرفت .
بر اساس منابع جدیدتر ، دستور ساخت این مسجد را حضرت مـــحمد (ص) داده که این دستورشامل مکان ساخت و متراژ مسجد ( حدود 630) نیزبوده است . البته تا وقتی که مدرک معتبری برای این ادعا نباشد این بنا را متعلق به اولین طرح معماری اسلامی می دانند . در حدود سال 705 و 715 عمید کلیف الولید مسجد را به صورتی بزرگتر و نوسازتر بازسازی کرد . وزن سقف همواتر ومسطح این مسجد توسط قوس های سنگی درونی تحمل می شود . و.....