پاورپوینت تحلیل بررسی معماری مسجد جامع دزفول
فهرست مطالب
مقدمه
تاریخچه مسجد جامع دزفول
مشخصات کلي مسجد جامع دزفول
معماري مسجد جامع دزفول
نماهای مسجد جامع دزفول
فضاهاي مسجد جامع دزفول
تزیینات مسجد جامع دزفول
تصاويرفضاهاي داخلي مسجد جامع دزفول
تصاويرنماهاي بيروني مسجد جامع دزفول
پلان موقعیت مسجد جامع دزفول
پلانهاي معماري مسجد جامع دزفول
مقاطع معماري مسجد جامع دزفول
نماي معماري مسجد جامع دزفول
جزییات معماری مسجد جامع دزفول
منابع
مسجد جامع دزفول پس از پل قدیم دومین اثر مهم شهر است. بنای اولیه این مسجد برای قرن هشتم یا نهم بوده است. از قرن دوازدهم تا هفدهم تعمیر و مرمت شده است. همچنین در این دوره ها به طور پیوسته توسعه یافته و تزئین شده است. اما شکل فعلی آن (چهار ایوان) مربوط به اواسط دوران صفویه است. و عمده کاشی کاری های تزیینی مربوط به دوره قاجاریه است. همچنین مسجد جامع دزفول
بنای فعلی مسجد از سردر ورودی، صحن بزرگ، ایوانها و شبستانهای جنوبی و شرقی تشکیل شده است. ورودی اصلی در گوشه شمال غربی بنا قرار دارد. این بنا با عرض 3.60 متر و عمق 3.35 متر در اوایل قرن هفدهم ساخته شده است. سردر ورودی مسجد با مقرنس کاری های چشمگیر و کاشی کاری تزیین شده است. پیش بند مسجد نسبتاً بزرگ با ابعاد 26×27.60 متر است. دیوارها بسیار ضخیم با ستون های سنگی است. قسمت اصلی مسجد فعلی، شبستان جنوبی است. با ستون هایی که وسط آن دارای ایوان و در پشت آن دهانه عرضی به ابعاد 7×9.80 متر قرار دارد. ابعاد کلی اتاق خواب 30.80 × 19.80 متر است. پوشش شبستان مسجد گنبدی شکل و آجری است.
محراب مسجد که در مرکز اتاق خواب قرار گرفته است دارای گچ بری بسیار زیبا و چشم نواز است. نزدیک محراب، منبری با ده پله با مناره های کوچک و سفید در دو طرف آن قرار دارد. در پشت ایوان شرقی صفوی، شبستانی به ابعاد 14 × 55/6 متر ساخته شده که قدیمی ترین قسمت مسجد است. زیر ضلع شمالی مسجد زیرزمینی قرار دارد. که دارای طول 16.5 و عرض 7 و ارتفاع 3 متر می باشد. قسمت دیگر مسجد جامع دزفول زیرزمینی (شوادان) است. با مساحت 200 متر مربع با 25 پله و اتاق های کوچک در وسط پله ها.