پاورپوینت تحلیل بررسی معماری مسجد شیخ لطف الله اصفهان
مسجد از روز نخست برای اجرای مراسم مذهبی خاندان سلطنتی وابستگان خاص بنا شده و نام آن در ابتدا مسجد سلطنتی بوده است و به همین جهت تا حد امکان در منزوی بودن آن کوشیده اند و صحن و مناره و گلدسته را که در مساجد عمومی مورد حاجت است برای این مسجد ترتیب نداده اند.
این مسجد درابتدا به منظور استفاده پادشاه و حرم سلطنتی برای اجرای مراسم مذهبی در مقابل قصر سلطنتی شاه و حرم سلطنتی برای اجرای مراسم مذهبی در مقابل قصر سلطنتی شاه به نام عالی قاپو بنا شده و در حقیقت مسجد سلطنتی بوده است ولی بعداً به احترام بزرگترین شخصیت مذهبی آن عصر، به نام وی نامگذاری شده و مسجد مزبور برای نمازگزاری او اختصاص داده شده است.
" شاه عباس بزرگ این مسجد را به افتخار پدر زن خود شیخ لطف الله که یکی از پیشوایان عالیقدر آن زمان بود بر روی خرابه هایی که از بقایای مسجد قدیمی به جای مانده بود بنا کرد . در حقیقت میدان بزرگی که قصر
باشکوه عالی قاپو در یک طرف آن قرار داشت به چنین گوهری گران بها در برابر خود احتیاج داشت تا با ساختن این بنا که به سختی می توان آن را محصول دست بشر دانست زیبایی میدان را به کمال برساند." (1)
" شاه عباس بزرگ این مسجد را به افتخار پدرزن خویش شیخ لطف الله که یکی از پیشوایان عالیقدر آن زمان بود بر روی خرابه هایی که از بقایای مسجد قدیمی بجای مانده بود بنا کرد. " (2)
" می گویند این مسجد را شاه عباس به جهت ملا عبدالله شوشتری ساخت وپس از اتمام چون مشارالیه امام جماعت مسجد جامع و مدرس ملا عبدالله بود امامت را به شیخ لطف الله محول نمود و پس از شروع به ساختمان مسجد شاه این مسجد مخصوص شاه و نزدیکانش گردید. " (3)
شیخ لطف الله ابن عبدالکریم بن ابراهیم ، اهل جبل عامل (لبنان) بوده است. خاندان او همه از فقهای امامیه
محسوب می شدند. شاه عباس در سال 1011 ه.ق . او رااز قزوین به اصفهان آورد و این مدرسه و مسجد را
جهت تدریس و اقامت و امامت به نام او بنا نهاد. (6)
فهرست »
مقدمه
وجه تسمیه
کاربری
توصیف
مساحت
پنجره سنگی یکپارچه
در ورودی
سکوی سنگ مرمر
گنبد خانه
شبستان زیر زمیني
سردر
گنبد
ویژگی های نور پردازی
منابع نور
مکانیسم نورپردازی
كتيبه ها
کتیبه و خطوط نمای خارجی گنبد
کتیبه های فوقانی داخل گنبد
خطوط بنائی در داخل مسجد
کتیبه های خط ثلث در چهار گوشه داخل
کتیبه های دو ضلع شرقی و غرب
فونداسيون
فهرست منابع و مأخذ مطالعات