پاورپوینت تحلیل بررسی معماری مسجد جامع روستای محمد آباد اصفهان
مسجد محمد آباد در قلب شهر و در مجاورت شهر حسینیه قرار دارد و به مسجد میرپان معروف است. ساخت این مسجد توسط حاجی میرزا عبدالحسین خان میرپانی محمد آبادی و معمار میرزا زنور ابدین در حدود سال 1310 هجری قمری به پایان رسید.
مسجد جامع محمد آباد دارای پلان مربع مستطیل شکل (شماره تصویر)، جهت شمال شرقی-جنوب غربی، دارای دو ایوان و ایوان است. در اطراف حیاط مکانی برای برگزاری مراسم مختلف وجود دارد. قسمت اصلی مسجد، نمای جنوبی است که دارای ایوانی با طاق نماهای 5 و 7 و دو در ورودی (کفشی) در دو طرف آن است که با فضای زیر گنبد و قرنیز به هم متصل می شوند.
در داخل حفره آجری گنبد خانه، شبستان توسط دیواری به دو قسمت تقسیم شده است که پلان مربع گنبد خانه را به هشت دایره باریک بین ورودی و چهار طاق طاق تبدیل می کند. به دلیل استفاده از ساق، پلان مربع مربع به صورت دوازده ضلعی و سپس به دایره تبدیل شد.
شانزده پنجره در برج شفاف با طاق های هلالی شکل در اطراف گنبد، روشنایی این بخش را تامین می کند. ارتفاع گنبد آن حدود 15 متر است و دارای دو طبقه برای کبوتران است. تالار اصلی مسجد در جهت جنوب شرقی قرار دارد. این غار که به عنوان غار تابستانی نیز شناخته میشود، پر از ستونهای سقفی گنبدی و فوارههای افقی و عمودی است.
این غار بر روی 16 ستون سنگی ساخته شده است که هر کدام حدود 3.5 متر از هم فاصله دارند. حاجی میرزا عبدالحسین خان در حین ساخت مسجد به چند گاو نر و گاری سیستانی دستور داد تا ستون های سنگی را بالا ببرند.
راهرو شمال غربی در چند قدمی حیاط است. این شبستان که به شبستان زمستانی نیز معروف است، 24 ستون سنگی را با سقفی نسبتاً کوچک به شکل طاق و فواره پوشانده و با بافتی منحنی با آجر پوشانده شده است. قسمت شمال شرقی دارای ایوانی با طاق 5 و 7 است که سقف آن با کبندی زیبا پوشیده شده است (یکی از قدیمی ترین و زیباترین تزیینات در معماری سنتی استفاده از کبندی است).
کاربند به نوعی سازه قوسی تزئینی اطلاق می شود که از تیرهای قوسی عرضی تشکیل شده است که از یکدیگر عبور می کنند و از محل تلاقی آن ها (مفاصل) برای تشکیل قوس هایی برای پوشش استفاده می شود.
هیچ جزئیاتی در مورد تاریخچه استفاده از آن وجود ندارد. با این حال، خاستگاه این هنر را می توان موازی با اختراع گنبد ایرانی و در نتیجه نیاز به زوایایی دانست که بار گنبد را به دیوارهای بنا منتقل می کند. پس از دوره صفویه به ویژه در دوره قاجاریه هنر گلدوزی رواج یافت و به اوج خود رسید.
فهرست مطالب
این فایل شامل بخش های زیر است:
موقعیت مسجد جامع روستای محمد آباد اصفهان
مکان مسجد جامع روستای محمد آباد اصفهان
بانی و سازندگان مسجد جامع روستای محمد آباد اصفهان
سیز تحول مسجد جامع روستای محمد آباد اصفهان
پلان مسجد جامع روستای محمد آباد اصفهان
نماها مسجد جامع روستای محمد آباد اصفهان
حجم سه بعدی مسجد جامع روستای محمد آباد اصفهان
و...