پاورپوینت معماری مسجد قاضی خسرو بیگ در سارایوو گوهری از معماری اسلامی
با ورود عثمانی ها به بوسنی، هویت کلی معماری اسلامی از قبل تثبیت شده بود و سبک خاص معماری اسلامی عثمانی شروع به شکل گیری کرد. این گذار از مرحله شکل گیری به دوره کلاسیک در دولت عثمانی اغلب به دوران سلطنت سلطان سلیمان باشکوه و معمار اصلی امپراتوری، معمار سنان، مرتبط است. در سارایوو، دوره شکل گیری از حکومت و پروژه های ساختمانی عیسی بیگ ایشاکوویچ، بنیانگذار سارایوو، تا غازی هوسروف بیگ گسترش یافت. قاضی هوسروف بیگ، منصوب شده توسط سلطان سلیمان باشکوه، به عنوان نماینده سبک معماری کلاسیک عثمانی در سارایوو شناخته شده است. این تغییر به همین دلیل است که بسیاری از ساختمانهای قبل از غازی هوسروبگ نسبتاً کوچک و از نظر ساختاری ضعیف بودند که منجر به خراب شدن آنها یا نیاز به بازسازی برای همسویی با روندهای جدید معماری شد.
(مسجد غازی هوسروف بیگ نشان دهنده اوج تکامل معماری اسلامی عثمانی در سارایوو است. منبع )
گازی هوسروف بیگ به عنوان پدر دوران طلایی سارایوو
قاضی هوسروف بیگ مسئول اصلی شکل دادن سارایوو به شکل امروزی آن بود. او در سه موقعیت جداگانه بر سانجاک بوسنی حکومت کرد: از 1521 تا 1525، 1526 تا 1534، و 1536 تا 1541. طبق گفته وداد بیشچویچ، قاضی هوسروف بیگ برای سارایوو اهمیت مشابهی داشت که سلطان سلیمان بزرگ و برترش. برای کل امپراتوری عثمانی غازی هوسروبیگ به عنوان سنجاق بیگ بوسنی از نظر اقتدار، شهرت و دستاوردها با رهبران و پادشاهان امروزی برابری می کند. او سارایوو را از وضعیت قبلی خود به عنوان کاسابا (شهر) به شهر (شهر تمام عیار) ارتقا داد.
زمانی که غازی هوسروبگ به سارایوو رسید، این شهر دارای پانزده منطقه مسکونی مسلمانان (محله) نزدیک به هم بود که در مجموع دارای 1422 خانه، شانزده مسجد، دو مصافیرحنا (مهمان خانه)، دو امامت (آشپزخانه عمومی)، سه تکیه صوفیانه، دو مدرسه بود. ، تعدادی مکتب (امکانات آموزشی ابتدایی)، دو کاروانسرا عظیم، چهار حمام، یک داروخانه و یک مرکز تجاری زیبا، متنوع و غنی. با این حال، به محض ظهور گازی هوسروف بیگ در صحنه شهری سارایوو، توسعه و رشد شهر شتاب گرفت و بر تمام جنبه های زندگی تأثیر گذاشت. تأثیر را می توان در این واقعیت خلاصه کرد که تنها در عرض یک دهه پس از فرمانداری وی، هفده محله جدید ایجاد شد که بیش از دو برابر تعداد قبلی بود.
تغییرات در الزامات مؤسسات اجتماعی-مذهبی و آموزشی منعکس شد که بر این اساس ارائه شد. هیچ بخشی از توسعه انسانی یا اجتماعی وجود نداشت که نادیده گرفته شود. توسعه سارایوو توسط گازی هوسروف بیگ سیستماتیک، متعادل و پایدار بود. فهرست موقوفات وی به شرح زیر است: مسجدی که بزرگترین، زیباترین و شناختهشدهترین بنای شهر بوده، چشمه و وضوخانه، مووکیتانا (موسسه تعیین اوقات نماز و همچنین تنظیم تقویم هجری قمری) یک مکتب، دو مقبره، یک خانکه یا تکه (هانیکه)، دو مدرسه، یک کتابخانه، یک مصفرحانه، یک عمارت، یک برج ساعت، یک بزیستان (بازار سرپوشیده)، یک سری هان یا کاروانسرا، یک حمام، دو بیمارستان. برای فقرا: یکی برای مردان و دیگری برای زنان و شبکه ای از شصت مغازه. او همچنین از فاصله هفت کیلومتری آب شهر را تامین کرد.
و.....



