دانلود پاورپوینت بررسی مسجد جامع کبود ایروان - یادگار معماری ایران در ارمنستان
بخشی از مطلب
این مسجد توسط «حسینعلی خان ایروانی»، والی ایروان حدود سال ۱۱۷۹ هجری قمری، مطابق با سالهای ۶۵-۱۷۶۴ بنا شده و بزرگترین مسجد شهر محسوب میشده است. علت نامگذاری آن را برخی شباهت ساختمان و ظاهر بنا به مسجد «کبود تبریز» و برخی دیگر کاشیهای مینایی آبی رنگ آن میدانند.
مسجد کبود تنها یادگار معماری باقی مانده از سده دوازدهم هجری قمری ایران در ارمنستان می باشد و مجموعهای زیبا و آکنده از هنر آن دوران شمار میرود که در مهمترین خیابان شهر ایروان «ماشتوتس» قرار گرفته است که همچنان و به مرور بر اهمیت و ارزش مادی و معنوی آن افزوده میشود.
در موزه «ماتناداران» که از مراکز مهم علمی ـ تحقیقاتی ارمنستان بوده و حاوی مخزن کتب دستنویس است، صفحاتی چند در مورد مسجد کبود وجود دارد که مبین قدمت و اهمیت آن است. همچنین کتب تاریخی مصور ایروان حاوی تصاویر متعددی از مسجد مذکور و سایر مساجد این شهرهستند که بیانگر همزیستی مسالمتآمیز ارامنه و مسلمانان و جاری بودن شور و نشاط فرهنگی و دینی در بین آنها است. بر اساس مدارک موجود در موزهها و اسناد ملی ارمنستان، طی قرون متمادی در شهر ایروان حدود هفت و یا هشت مسجد و تعداد دیگری نیز بناهای اسلامی و مذهبی توسط مسلمانان احداث شده است که اکثر آنها به دلیل شرایط ناشی از تغییر و تحولات سیاسی و نظامهای حاکم مورد بیتوجهی و یا تخریب کامل قرار گرفتهاند.
«جرج بورنوتیان»، مورخ ارمنی، دوران والیگری حسینعلی خان را بین سالهای ۱۷۶۲-۱۷۸۳ ذکر کرده است. بر اساس نوشته «ولادیمیر اربیتونیان» از مورخان روسی ساخت این مسجد در سال ۱۷۶۰ آغاز و در دوره حسینعلی خان بین سالهای ۱۷۶۴ تا ۱۷۶۸ تکمیل شده است. مسجد کبود درمجاورت میدان اصلی بازار، حمامهای عمومی و کاروانسرای گرجیها قرار داشته و در مجموع مرکز اصلی شهر تلقی شده است(کتیبههای موجود درمسجد جامع نیز این ادعا را تایید میکند).
وجود سه محراب در مسجد نشان از حضور پیروان مذاهب مختلف
در مسجد سه محراب وجود دارد که بیانگر حضور پیروان مذاهب مختلف در شهر و نیایش مسالمت آمیز آنها بر اساس آئین خود دارد.کتیبههای سنگی مسجد از اصفهان آورده شده و به زیبایی بر روی آنان خطاطی شده است. شیوه معماری مسجد صفوی – قاجاری است.