پاورپوینت بررسی معماری دوره تاریخی قاجاریه در ایران
معماری معاصر ایران جرقه تولد اواخر دوره قاجاریه بود و بسیاری از منتقدان ساخت شمس العماره در تهران را حرکتی به سوی دنیایی جدید خواندند.
اما به عقیده رابرت فیشر، معماری معاصر ایران را می توان شامل چهار دوره دانست که عنوان زیر به آن داده شده است:
- دوره اول که به سال های 1921 تا 1941 برمی گردد.از آثار این دوره می توان به «موزه ایران باستان» اشاره کرد که به دستور دولت ایران توسط معماران خارجی ساخته شد.
- مرحله دوم در معماری معاصر ایران از سال 1921 آغاز می شود و تا اواخر دهه 60 ادامه دارد. آرامگاه ابن سینا که توسط هوشنگ سیحون ساخته شده، یکی از بناهای این دوره است.
- مرحله سوم که تا اندکی پس از انقلاب ایران ادامه دارد، شاهد آثاری چون (مرکز مدیریت) (نادر اردلان) و موزه هنرهای معاصر تهران (کامران دیبا) هستیم.
- مرحله چهارم که پس از انقلاب ایران آغاز شده و تا به امروز ادامه دارد، خود را با آثاری چون موزه ملی آب (سید هادی میرمیران)، کتابخانه ملی ایران (کامران صفابخش) و فرهنگستان جمهوری اسلامی معرفی می کند. ایران
به طور کلی معماری دوره قاجار را می توان به دو دوره کلی تقسیم کرد:
1- دوره اول: از آغاز سلطنت آقا محمدخان تا پایان سلطنت محمدشاه: در این دوره نگاه غالب به معماری همچنان نگاهی درون زا بر اساس سبک اصفهان و کمال آن است. نمونه هایی مانند حرم حضرت معصومه در قم و مسجد سلطانی نمونه است.
2- دوره دوم: از آغاز سلطنت ناصرالدین شاه تا پایان سلطنت قاجار: در این دوره به دلیل سفرهای ناصرالدین شاه و اولاد او و همچنین اعزام عده ای از دانشجویان ایرانی به اروپا و تحت تاثیر قرار گرفتن از نخبگان حاکم و جامعه، سبکی از معماری آغاز می شود که ترکیبی التقاطی از معماری بومی و غربی است.
هنر معماری این زمان در مقایسه با دوره صفویه به ویژه از نظر ساختمانی و انبوه بسیار ضعیف تلقی می شود. تنها در دوره طولانی سلطنت ناصرالدین شاه قاجار، به دلیل نفوذ هنر غرب، هنر معماری و همچنین صنایع ظریفی مانند گچ بری، آینه کاری و کاشی کاری رونق گرفت. ارتباط بیشتر ایران با غرب، معماران ایرانی را بر آن داشت تا عناصر خاص معماری ایرانی را با روشنگری و توجه خاص غربی ترکیب کنند و آثاری خلق کنند که از نظر هنری پسندیده باشد.
فهرست مطالب
مقدمه
تاریخچه قاجاریه
گرایشهای مذهبی-آیینی-(اجتماعی)
فصل اول: معرفی بنا ها و شاخصه ها
شمس العماره
خانه بروجردی ها
خانه اتحادیه و خانه ایرج و خانه باغ اسکویی
پل ابریشم
کاخ سلیمانیه
فصل دوم (مواد ومصالح)
فصل سوم:ویژگی های معماری دوره قاجاریه
دروازه پیر شبیب جهرم
گرند هتل
آب انبار آقا
تکیه دولت
میدان مشق وباغ ملی
برج ناقوس