پاورپوینت بررسی سبک رازی در معماری ایرانی اسلامی
سبک معماری رازی از شهر ری در جنوب تهران امروزی آغاز شد. بهترین ساختمان های این سبک در این شهر ساخته شده اند. سبک رازی توسعه یافت، منطقه توسعه یافته «ری» یا «رازی»، طبق داده های موجود، محلی برای کشت و کار بود. مثلاً در کتاب «هفت فصل» 6 هزار مدرسه و خانه سلسله، 400 حمام، 1700 برج و 15000 چاه در این منطقه وجود داشت. برخی از نویسندگان می گویند که جمعیت ری در زمان شکوفایی حدود 1.5 میلیون نفر است. شهری است که ریشه کن شده است. در سال 617، دست چنگیزخان شکسته شد و نابود شد. در همین حال، آثار فرهنگی شهر تخریب شد. این شهر که به «کرهی کیهان» تغییر نام داد، توسط این منطقه ویران شد و حتی نتوانست جایگاه و اهمیت سابق خود را بازیابد.
بناهای مختلفی به سبک رازی ساخته شده است. مثلاً مسجد، ستون های جاده و مناره ها.
مقبره های برج دار از چند ضلعی یا ستون ساخته می شدند. برخی از مقبره ها از آجر ساخته شده بود و برخی از دیوارهای مقبره با تزئینات تزئین شده بود.
معروف ترین این بناها برج کابوس است. این برج از نوع جگت است که در قرن چهارم (1006 میلادی) در شمال شرقی شهر گرگان ایران ساخته شده است. این برج که نماد این شهر است یکی از بلندترین برج های جهان است که از آجر ساخته شده است. ارتفاع آن حدود 55.5 متر است. این بنا در ارتفاع 15 متری ساخته شده است. این برج مخروطی شکل است. علاوه بر نام معماران و سال ساخت آنها، هیچ کتیبه ای دیده نمی شود. قطر داخلی برج 10 متر است.
برخی از مساجد با نماز شب به سبک معماری رازی دارای چهار راهروی موزاییک در فضای باز هستند. در این سبک معماری، ستون های اطراف مسجد و مساجد اطراف مسجد برداشته شد و چهار راهرو بزرگ باز و یک گنبد در بالای آن قرار گرفت. برخی از مورخان معتقدند که مسجد زواره اولین مسجدی است که با چهار راهرو باز ساخته شده است. این مسجد توسط ح… در سال 530 میلادی (1135 میلادی) معمار محمود اصفهانی ساخته شد. این مسجد باستانی در قسمت شمالی مسجد مدرن زیرزمینی قرار دارد. اکنون این مسجد با برج ها و برج های بالای بام ساخته شده است. این مسجد با برچسب های بسیار زیبایی تزئین شده است.
فهرست
معماری شیوه رازی و تاریخچه آن
بررسی ری محل پیدایش شیوه رازی
دوره های معماری شیوه رازی
شباهت سبک رازی و خراسانی
دوره سلجوقی
اتمام شیوه رازی
ویژگی ها و خصوصیات سبک رازی در معماری
مصالح
آجر پیش بر
گچ بری و گچ تراشی شیوه رازی
بناها و آثار تاریخی شیوه رازی
بررسی مسجد جامع اصفهان
بررسی رباط شرف
بررسی گنبد سرخ مراغه
بررسی گنبد کبود مراغه
بررسی برج طغرل
منابع