پاورپوینت بررسی سبک معماری آذری – اصفهانی
سبک آذربایجانی یک سبک معماری ایرانی پس از اسلام مختص آذربایجان است. این سبک را سبک مغولی یا ایرانی- مغولی نیز می نامند و در زمان حکومت ایلخانان ایران (654-736م/1256-1336م) رواج یافت. محمد کریم پیرنی در مقالهای با عنوان «سبکهای معماری ایرانی» با پیوند دادن سبکهای معماری به محل پیدایش، به «سبک آذربایجانی» اشاره میکند. این سبک را می توان با معماری ایرانی اسلامی در دوره ایلخانان (مغول) تطبیق داد. دونالد ویلبر «معماری سلجوقی» (سبک رازی) را نخستین شکل «سبک ایلخانی» میداند و معتقد است که معماری سلجوقی از سبک معماری ساسانی پیش از اسلام بهویژه در شکل و تناسبات گنبد تکامل یافته است.
سبک آذربایجانی دو دوره دارد: دوره اول با سلطنت هولاکو و پایتخت او مره و دوره دوم با سلطنت تیمور و پایتخت او سمرقند آغاز می شود. ویژگی های دوره اول: بناهای بزرگ، با عظمت، توجه به تناسبات عمودی بنا و ساخت ایوان های رنگین کمانی مستطیل شکل در دوره دوم: کنده کاری تنه و گردن بین گنبد خانه و سقف کاشی کاری، ایجاد سطوح نامنظم در تزئینات بنا و استفاده از تزئینات ساختمان.
سبک معماری اصفهان:
سبک اصفهانی نام آخرین نوع سبک معماری سنتی ایرانی است که دارای دو دوره است که اولین دوره آن به دوره کارا کویونلو باز می گردد. سبک معماری دوره صفویه را سبک اصفهانی می نامند. زیرا اولین بناها در اصفهان ساخته شد و به آن سبک اصفهانی می گفتند. دوره شاه عباس را دوران طلایی سبک اصفهانی می دانند.
معماری اصفهان به دو دوره تقسیم می شود: دوره اول که در دوره صفویه توسعه یافت و دوره دوم که از دوره نادر شروع شد و به زند و قاجار ختم شد. البته بزرگترین دستاورد این دوره در حوزه شهرسازی بود; چرا که این دوره مجموعه های شهری مهمی را برای نسل های آینده پشت سر گذاشت.
بناهای سبک اصفهانی در سراسر ایران به وفور یافت می شود. برخی از بناهای ارزشمندی که از دوران باستان تا به امروز باقی مانده است عبارتند از: مساجد سفید اصفهان و تبریز به سبک آذربایجانی، درب امام اصفهان و قویون کول44 که هر دو متعلق به سلسله قراقویونلوها از جمله خاندان قراقویونلوها هستند. از سازه هایی که معصوم نامیده می شود، تنها غرفه یا مجموعه چهل ستونی نقش جهان در اصفهان باقی مانده است. میدان و ساختمان های اطراف؛ اینها در مجموعه گنجعلی خان اصفهان و کرمان قرار دارند.
فهرست مطالب
سبک معماری آذری
اصول هنر و معماری ایرانی
تاریخچه ی شیوه ی آذری
معماری آذری
پلان عمارت خانه منوچهرخان کلبادی در ساری
دو دوره معماری اذری
خلاصه ویژگی معماری اول آذری
خلاصه ویژگی های شیوه ی معماری دوم آذری ( شیوه ی سمرقند)
چند نمونه از سبک های معماری آذری
مسجد بیبی خانم
گور امیر
مسجد جامع یزد
مسجد جامع ورامین
مسجد گوهر شاد
ویژگی های تزیینات ساختمانی دوره آذری
پلان معماری و دکوراسیون داخلی مسجدشاه اصفهان
آرایه در معماری سبک اصفهانی:
تاریخچه معماری اصفهانی
ویژگی های معماری اصفهانی
کاخ عالی قاپو
مسجد امام اصفهان (مسجد شاه)
مسجد شیخ لطف الله
مجموعه وکیل شیراز
مسجد و مدرسه آقا بزرگ کاشان
میدان نقش جهان اصفهان
پلان معماری مجموعه نقش جهان
کاخ شاه طهماسب