بخشی از مطلب
عوامل متعددی موجب تکوین مدرنیسم شد که از آن جمله می توان به استفاده از مظاهر تکنولوژی، از جمله کاربرد فلز که ابتدا در پل سازی و سپس در ساختمان سازی شروع شد و نیز توسعه علوم، فلسفه و خرد گرایی اشاره نمود.
نهضت هنر نو از 1890 در هنرها و از 1890 تا 1910 در معماری موجب شکل گیری اصول مدرن در هنرها و معماری، از جمله عدم سنت گرایی، انتقاد از مکتب های تقلیدی، توجه به فرم های جدید، رویکرد به هنر و روح زمان و توجه به تولید آثار مدرن شد.
بعد از جنگ جهانی نیز، نیاز به احداث شعار فراوانی از انواع ساختمانها و کارآیی اصول معماری مدرن برای ساختن بناهای زیاد و موجب توسعه معماری مدرن شد.
لوکوربوزیه اصول پنج گانه ای مانند مرتفع تر ساختن بنا نسبت به زمین به کمک ستون، بام مسطح و باغ روی بام، پلان آزاد، کاربرد پنجره کشیده و افقی و نمای آزاد و استفاده از سقف کنسول را از اصول معماری مدرن دانست.
به تدریج توجه به طبیعت در آثار معماری ارگانیک رایت و نیز توجه به تندیس گرایی درکارها لوکوربوزیه و رایت موجب تنوع یافتن احجام ساده مدرن شد. بروتالیسم و استفاده از مصالح به صورت عریان در شکل گیری بسیاری از آثار تأثیر گذاشت.
به طور خلاصه می توان گفت منبع الهام معماری مدرن تکنولوژی می باشد و اصول آن را به طور خلاصه می توان در عملکرد و کارآیی، صنعت و ماشین، پیش ساختگی، استاندارد نمودن، توجه به آینده، علم، ریاضی و هندسه، تناسب و همگونی، منطق و خرد، فلسفه پوزتیویسم، هنر انتزاعی و سبک بین المللی بیان نمود.
معماری مدرن متأخر مابین سالهای 1945 تا 1972 شکل گرفت و از معماران معروف آن می توان به ریچارد باکمینستر فولر- لویی کان- لوچیو کوستا- اسکارنیمایر- اروسرنین- یورن اُتسن- فیلیپ جانسون- کنزوتانگه- ایومینگ پی و پل رودولف اشاره نمود.
لازم به ذکر است در تحلیل بناهای مسکونی، سعی بر این بوده که از آثار معمارانی که شهرت کمتری دارند استفاده شود تا این معماران نیز به دانشجویان معرفی گردند.
معرفی دوره
معماری مدرن متأخر (انتهای معماری مدرن) پس از جنگ جهانی دوم (1945) شروع شده و تا سال (1976) ادامه یافت. خصوصیت اصلی معماری این دوره تغییر محور فکری معماران مدرن می باشد.
این دوره تحولی در معماری مدن بوده و نمی توان از آن به عنوان انقلاب نام برد؛ چون با نیت نابود نمودن معماری مدرن شروع نمی شود. معماری مدرن متأخر به طور رسمی از سال 1945 شروع و در سال 1976 خاتمه یافت ولی در دوره های قبلی نیز همپوشانی داشته است؛ بدین معنی که آثاری از معماری مدرن متأخر را می توان در سالهای 1930 نیز مشاهده نمود.
نکته مهم در بررسی اهداف این سبک این است که هدف معماری مدرن متأخر براندازی معماری مدرن نبوده است. در این دوره مقیاس ساختمانها نیز بزرگتر شده است.
دلایلی که معماری مدرن متحول شد و سبب تغییر شکل معماری مدرن شد را می توان به شکل زیر دسته بندی نمود:
1) عدم توجه به اصول زیبایی شناسی معماری مدرن متعالی (به عنوان محوریت طراحی)
2) عدم وجو نیاز به مبارزه با معماری سنتی
3) نیاز به مدرن بودن در معماری مدرن
اصول معماری مدرن متأخر:
1) تنوع در شکل
2) تبدیل معماری به مجسمه
3) نیاز به فضای جدید در معماری
4) این معماری یک تحول است و نه یک انقلاب
5) مدرن متأخر با ما به وضوح صحبت نمی نماید.
معرفی آثار به اختصار
1) لوکوربوزیه: کلیسای رونشان
2) رایت: موزه گوگنهایم
3) سزار پولی: برج پتروناس
4) آی. ام. پی: بانک چین، گسترش موزه لوور، کتابخانه جفرسون، گالری سمفونی، بانک بین الملل
5) تادائوآندو: کلیسای آب، کلیسای نور، خانه شیکاگو
6) اسکارنیومایر: بانک برزیلیا