پاورپوینت بررسی تأثیر دین اسلام در طبیعت و معماری
تحولات اولیه: مسجد پیامبر اسلام (ص) در مدینه (مسجد النبی) یکی از اولین نمونه های معماری اسلامی است و به عنوان الگویی برای مساجد بعدی عمل می کند. معماری اولیه اسلامی از سبک های رومی، بیزانسی و ایرانی الهام گرفته و تلفیقی منحصر به فرد ایجاد کرده است.
سلسله های اموی و عباسی: معماری اسلامی در دوره امویان (661-750) و عباسیان (750-1258) توسعه یافت. مسجد بزرگ دمشق و مسجد الاقصی در اورشلیم با تزیینات پیچیده و طرحهای سازهای بدیع، عظمت این دوره را نشان میدهند.
نفوذ مغول: در جنوب آسیا، امپراتوری مغول (1526-1857) یک سبک متمایز را معرفی کرد که با استفاده از ماسه سنگ قرمز، مرمر سفید و باغ های استادانه مشخص می شد. تاج محل، میراث جهانی یونسکو، شاید مشهورترین نمونه معماری مغول باشد که تأثیرات ایرانی و هندی را در هم می آمیزد.
معماری عثمانی: امپراتوری عثمانی (1299-1922) سازه های تاریخی مانند ایاصوفیه (تبدیل شده به مسجد) و مسجد سلطان احمد در استانبول را تولید کرد. معماری عثمانی بهخاطر گنبدهای بزرگ، منارهها و کاشیکاریهای پیچیدهاش معروف است.
تغییرات منطقه ای: با گسترش فرهنگ اسلامی در سراسر آفریقا، آسیا و اروپا، سنت های معماری محلی را نیز جذب کرد. این امر باعث پیدایش انواع سبکهای منطقهای شد، مانند سازههای خشتی شمال آفریقا، کاشی کاریهای پیچیده ایران و مساجد چوبی اندونزی.
ویژگی های اساسی معماری اسلامی
معماری اسلامی با چندین عنصر کلیدی مشخص می شود که آن را از سایر سبک های معماری متمایز می کند:
گنبدها و طاق ها: گنبدها یک ویژگی برجسته نماد بهشت هستند، در حالی که طاق ها پشتیبانی ساختاری را ایجاد می کنند و حس باز بودن را ایجاد می کنند. طاق نوک تیز، به ویژه، از ویژگی های بارز طرح اسلیمی است.
منارهها: برجهای بلند معروف به مناره اغلب به مساجد اضافه میشوند و به عنوان اذان و نقطه کانونی بصری در افق عمل میکنند. آنها در طراحی و ارتفاع متفاوت هستند تا زمینه معماری محلی را منعکس کنند.
تزیینات: معماری اسلامی به دلیل عناصر تزیینی پیچیده ای مانند نقوش هندسی، عربسک (نقوش گل) و خوشنویسی مشهور است. این تزئینات اغلب دارای معانی معنوی و فرهنگی هستند.
صحن ها و باغ ها: بسیاری از مساجد دارای حیاط های بزرگ هستند که به عنوان فضای تجمع عمل می کنند. باغهایی که نماد بهشت هستند و محیطی آرام برای تفکر فراهم میکنند نیز جزء لاینفک مساجد هستند.
استفاده از نور: تأثیر متقابل نور و سایه در معماری اسلامی بسیار مهم است و اغلب از طریق قرارگیری استراتژیک پنجره ها، گنبدها و پرده ها به دست می آید. این باعث افزایش تجربه معنوی در فضا می شود.
فهرست مطالب
تزئینات اماکن مقدس و مساجد
سرسبزی و طبیعت
ارتباط بین دین، معماری، انسان و طبیعت
مناره
محراب
حوض آب
گنبد
و....