پاورپوینت بررسی اصول و بناهای بنیادین معماري ايرانی
فهرست مطالب
مقدمه
اصول معماري ايراني
معماري پيش از پارسي
شيوه معماري پارسي
نيارش در معماري ايراني
آرايه در معماري ايراني
نقش رستم
پاسارگاد
تخت جمشيد
كاخ شوش
آپادانه
همراه با تصاویر
منابع
در کاخ شوش نیز درونگرایی دقیقا دیده میشود و طرح ساختمان بگونهای بوده که کمترین تابش آفتاب به درون آن بتابد. برخی از فضاهای درونی آن شامل «شاهنشین» و «تنبی» است که جلوی آن تالاری داشته است. در و پنجرههای آن همگی رو به میانسرا هستند. در دیوارهای گرداگرد میانسرا، پیش آمدگیهایی همچون ایوانچه (بالکن) بوده است. پنام را با ستبرای دیوارها ساختهاند و پادیاوی برای ساختمان در نظر گرفته بودند.
شوش یکی از پایتختهای هخامنشیان بود. داریوش اول در حدود 521 ق.م جانشین کمبوجیه شد و شوش را پایتخت سیاسی و اداری امپراطوری هخامنشیان برگزید. چندی بعد تخت جمشید پایتخت آیین و کانون روحانی خود را بنا کرد. با توجه به اقلیم گرم منطقة شوش بنظر میرسد که این پایتخت در فصول سرد محل استقرار پادشاهان هخامنشی بوده است.
محل پایتخت زمستانی در میان چند رود بزرگ قرار گرفته و مکانی حاصلخیز است. خرابههای شوش بطور کلی از چهار تپه تشکیل میگردد. کم ارتفاعترین تپهها معروف به شهر پیشهوران است. آثار بدست آمده از این تپه مربوط به دورة اشکانیان و دوره پس از اسلام است. قسمت دیگر که از سه تپه تشکیل میگردد: تپة ارگ از تمام تپهها مرتفعتر است. آثار و ساختمانهای تمام اعصار و قرون در این قسمت پیدا شده یعنی از آثار عهد حجر تا آثار و کوزههای سفالین پس از اسلام. در اینجا معبد ایلامی و خزانة پادشاهان هخامنشی قرار داشته است. تپة قصر یا کاخ در شمال واقع گردیده و در قسمت شرقی آن شهر شاهان قرار دارد. روی تپة قصر یا کاخ (تپة شمالی)، اقامتگاه شاهانه داریوش اول قرار داشت و این ساختمان شاهانه آپادانه میباشد. در زمان خشیارشای دوم این کاخ تعمیر شده است.