گورستان پرلاشز پاریس - pere Lachaise paris
گورستان «پرلاشز»، وسیعترین فضای سبز در محدودهی داخلی پاریس است که از آن با عنوان موزهای در فضای باز یاد میشود که هرساله دو میلیون گردشگر از سراسر دنیا از آن دیدن میکنند و به همین دلیل از نظر جلب گردشگر در ردیف دیگر مکانهای توریستی شهر از قبیل کلیسای نوتردام، موزهی لوور، برج ایفل یا طاق نصرت قرار میگیرد.
در واقع موفقیت منحصر به فرد گورستان «پرلاشز»، بیشتر بهخاطر تصورات نامطلوب عمومی نسبت به گورستانهاست که آنها را فضاهایی نحس و دردآور مجسم میکنند. این البته بدین خاطر است که در گذشته گورستانها فضاهایی بسته در مجاورت کلیسا بودند و مخصوص به خاک سپاری مردگان. در آن زمان بجز تعداد محدودی مقبره، همهی مردگان در گورهای عمومی دفن میشدند.
در سال 1785، وقتی که گورستان معروف «سنت اینوسان»، یکی از بزرگترین گورستانها در قلب شهر، بسته شد، میلیونها استخوان پوسیده به گورهای عمومی قدیمی که به «کاتاکومب» (دخمهی گور) تغییر نام داده بودند، منتقل شدند. اما نیاز به ایجاد گورستانی بزرگ برای شهر احساس میشد. سرانجام با هماندیشی «الکساندر برونیار» معمار و «کاترومر دو کوینسی» باستانشناس، <<گورستان پرلاشز>>، شبیه باغهای انگلیسی، در 21 می 1804، با قوانین جدیدی که توسط ناپلئون وضع شد، مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
مقبره صادق هدایت نویسنده ایرانی
مقبره غلامحسین ساعدی نویسنده مشهور ایران
قبر احمدکایا خواننده شهیر ترکیه
قبر مارسل پروست نویسنده معروف فرانسوی
یادبود اسکار وایلد
مقبره فردریک شوپن اهنگسار معروف جهان
اینجا یک فضای عمومی و گردشی است. فضایی عمومی و همگانی که پس زیر نظر شهرداری اداره میشود و متعلق به همه شهروندان است. مردهها در قبرهای عمومی یا اجارهای بطور موقت یا دائمی دفن میشوند.
چنین سیستم پذیرشی به خانوادهها آزادی کامل برای برپایی بناهای یادبود داد که یکی از دلایل ویژهی موفقیت پرلاشز شد. به این ترتیب تنها با گذشت چند دهه، بناهای یادبود، مکانهای نیایش، اتاقکها و ستونها بر قبرها چندبرابر شدند که بسیاری از آنها بسیار دیدنیاند. تعیین محل قبر و بنای یادبود در این گورستان آزاد است و هیچ گروهبندی مذهبی، اجتماعی یا سیاسی در فضای آن وجود ندارد. در این گورستان افراد سرشناس زیادی آرام گرفتهاند که میتوان نام تعدادی از پرطرفدارترین آنها را در نقشهی راهنمای گورستان دید و از آن جمله میتوان به پروست، اسکار وایلد، بالزاک، پل آلوار و صادق هدایت اشاره کرد.