خانه

 درباره ما
 ارتباط با ما
 راهنمای فروشگاه

 فروش آثار شما
 نمونه قراردادها
رزومه
 نمونه کارها
 
جهت اطمینان از نماد اعتماد فروشگاه به سمت راست صفحه اول سایت (خانه) مراجعه فرماييد       جزوات معماری       پاورپوینت های معماری       چند جمله از بزرگان : درنگ، بهترین درمان خشم است.        مناعت، بین خودستایی و خود هیچ انگاری است./ ارسطو       می‌توان حقیقتی را دوست نداشت، اما نمی‌توان منکر آن شد./ ژان ژاک روسو       زندگی مسئله در اختیار داشتن کارت‌های خوب نیست بلکه خوب بازی کردن با کارت‌های بد است./ گابریل گارسیا مارکز       جهان هر کس به اندازه ی وسعت فکر اوست. (محمد حجازی)       برای کسی که شگفت‌زده‌ی خود نیست معجزه‌ای وجود ندارد       علت هر شکستی، عمل کردن بدون فکر است. (الکس‌مکنزی)       بهتر است ثروتمند زندگی کنیم تا اینکه ثروتمند بمیریم. (جانسون)       از دیروز بیاموز. برای امروز زندگی کن و امید به فردا داشته باش. (آلبرت انیشتن)       کسی که جرات هدر دادن ساعتی از عمر خود را دارد، ارزش زندگی را نفهمیده .داروین        شما تنها زمانی به قدرت نیاز دارید که قصد انجام کار مضری را داشته باشید در غیر این صورت عشق برای انجام هر کاری کافی ست. چارلی_چاپلین       زیبایی غیر از اینکه نعمت خداست. دام شیطان نیز هست . فردریش نیچه       از زندگانیم گله دارد جوانیم ، شرمنده جوانی از این زندگانیم      
نقش برتر پارس
 

روش و توضيحات خريد
جهت اطمينان از عملکرد و تضمين تحويل محصول به بخش ارتباط با ما بخش مجوز ها مراجعه بفرماييد ، شما مي توانيد به صورت آنلاين از درگاه  پارسيان، ملت و سامان خريد و درهمان لحظه از روي سايت اکثر فايلها را دانلود کنيد براي اين منظور مي بايست کليد افزودن به سبد خريد را در انتهاي هر صفحه کليک نموده و براي خريد به سايت بانک ارجاع داده شويد . با وارد نمودن رمز دوم  خريد را انجام و بلا فاصله فايل مورد نظر را دانلود کنيد ، در معدودي موارد پس از خريد بدليل سنگيني فايل و يا نرسيدن نوبت آپلود و يا هزينه ناشی از نگهداری فايل روی سرور فايل را در ايميل خود دريافت نماييد -پشتيبانی و پاسخگويی در صورت وجود مشکل  در دانلود محصولات سايت فقط با پيامک sms يا پيامرسان  آيگپ همه روزه از ساعت  10صبح الی21 شب روزهاي معمول و ايام تعطيل

  


بنر سمت جپ
 

کمی ثواب ذخیره کنید

https://mahak-charity.org/wp-content/uploads/2020/04/500x500-%D9%BE%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AE%D8%AA.png

پشتيبانی پیامکی

آیگپ -پيامک

 

 


فروشگاه مقالات
 
فهرست مطالب: دانلود پاورپوینت برجهای چند منظوره جهان

   تعدادبرگ: 55 اسلاید   قیمت: 20000 تومان     تعدادمشاهده  60


 
تاريخچه تهران
تا پیش از کشف تمدن قیطریه و همچنین کشف آثاری در تپه‌های عباس‌آباد، گمان می‌رفت پیشینه تاریخی این شهر به همان آثار یافت شده در حوالی شهرری محدود می‌شود، ولی اکتشافات باستان‌شناسی در تپه‌های عباس‌آباد، بوستان پنجم خیابان پاسداران و دروس، نشان داد تمام آبادی‌های ناحیه تاریخی قصران، دوره‌ای درخشان از استقرار اقوام کهن و خلاقیت‌های فرهنگی را پشت سر گذارده‌اند.
پس از حمله مغولان به ری و تخریب این شهر، تهران بیش‌ از پیش رشد یافت و عده‌ای از اهالی آواره ری را نیز در خود جای داد و مساحتش در این دوران به ۱۰۶ هکتار رسیده بود.
نخستین بار، شاه طهماسب اول صفوی در ۹۴۴ ق. هنگام گذر از تهران باغ و بوستان فراوان این شهر را پسندید و دستور داد تا بارو و خندقی به دورش بکشند، این بارو که ۱۱۴ برج به عدد سوره‌های قرآن و چهار دروازه رو به چهار سوی دنیای پیرامون داشت، از شمال به میدان توپ‌خانه و خیابان سپه، از جنوب به خیابان مولوی، از شرق به خیابان ری و از غرب به خیابان وحدت اسلامی (شاپور) محدود می‌شد، مساحت تهران در این دوران به ۴۴۰ هکتار رسید.
در دوره شاه عباس اول (۱۰۳۸-۹۹۶ ق.) پل، کاخ و کاروانسراهای زیادی بنا شد، دربخش شمالی برج و باروی شاه تهماسبی، چهارباغ و چنارستانی ساخته شد که بعدها دورش را دیواری کشیدند و به صورت کاخ (کاخ گلستان) و مقر حکومتی درآوردند.
در دوره حکومت آقا محمدخان قاجار، تهران به پایتختی برگزیده شد، روز یکشنبه ۱۱ جمادی‌الثانی ۱۲۰۰ ق. هم‌زمان با عید نوروز آغا محمد خان قاجار در خلوت کریم‌خانی تاج سلطنت ایران را بر سر گذارد و تهران را به عنوان پایتخت این کشور معرفی کرد
 نام تهران
  در مورد وجه تسمیه تهران اختلاف نظر زیادی وجود دارد، پاره‌ای از پژوهشگران  ران  را پسوندی به معنای دامنه گرفته‌اند و شمیران و تهران را بالادست و پایین‌دست خوانده‌اند. برخی دگر تهران را تغییر شکل یافته  تهرام به معنای منطقه گرمسیر دانسته‌اند، در مقابل شمیرام یا شمیران که منطقه سردسیر است و همچنین عده‌ای بر این باورند که سراسر دشت پهناوری که امروز تهران بزرگ خوانده می‌شود در میان کوه‌های اطراف، گود به نظر می‌رسید و بدین سبب تهران نام گرفت.[۹]
روستایی که پیش‌درآمد شهر تهران بوده است، پیش از اسلام نیز وجود داشته اما پس از اسلام به‌تدریج نام آن معرب گردیده و از تهران به طهران تبدیل شده است اما جغرافیدانان معروف آن روزگار نیز به املای تهران اشاره نموده‌اند. هم‌زمان با جنبش مشروطه که تغییرات زیادی در ادبیات و نگارش زبان فارسی به وجود آمد، رفته‌رفته املای تهران رواج یافت و پس از تاسیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و تاکید آن بر املای تهران، املای دیگر (طهران) کاملا منسوخ شد.[۵]
برج میلاد
مجموعه یادمان نام پروژه بزرگی در شهر تهران است که شامل برج مخابراتی-تلویزیونی میلاد، مرکز تجارت بین‌المللی، هتل پنج ستاره، تالارهای گردهمایی، سرسرا و... در مساحت تقریبی ۱۵ هکتار می‌شود.
این مجموعه در جنوب محله شهرک غرب و شمال کوی نصر در منطقه ۲ شهرداری تهران قرار دارد. بزرگراه‌های همت، چمران، حکیم و شیخ فضل‌الله نوری، به ترتیب در چهار سمت شمال، شرق، جنوب و غرب مجموعه یادمان قرار دارند.
عملیات اجرایی در سال ۱۳۷۵ خورشیدی توسط پیمانکار اصلی آغاز شد و مجموعه هم‌اکنون در حال شکل‌گیری است. برج میلاد و مجموعهٔ یادمان بخش کوچکی هستند از طرح بزرگ شهستان پهلوی که پیش از انقلاب ۵۷ طراحی شده و در دست احداث بود.




برج میلاد
 









برج میلاد نام آسمان‌خراشی چندمنظوره است که در شمال غربی تهران، پایتخت ایران قرار دارد. برج میلاد بلندترین برج ایران، چهارمین برج مخابراتی و هشتمین برج بلند جهان است. این برج با ۱۳ هزار متر زیربنا از نظر وسعت کاربری سازه‌ی رأس برج در میان تمامی برجهای دنیا مقام نخست را دارد. این سازه به خاطر ارتفاع بلند و شکل ظاهری متفاوتش، تقریباً از همه جای تهران نمایان است و از این رو، یکی از نمادهای پایتخت ایران به شمار می‌آید.
•   
تاريخچه
برج میلاد و مجموعه یادمان بخش کوچکی هستند از طرح بزرگ شهستان پهلوی که پیش از انقلاب اسلامی ایران طراحی شده و در دست احداث بود.
پیشنهاد ساخت یک برج و تالار نمادین برای شهر تهران در سال ۱۳۷۰، در زمانی که مسعود رجب پور شهردار تهران بود، مطرح شد و در پایان سال ۱۳۷۲، محل کنونی از میان ۱۷ نقطه پیشنهادی ساخت آن برگزیده شد.
موقعیت مکانی
برج میلاد، میان تپه‌ای با مساحت تقریبی ۱۴ هکتار واقع در جنوب محله شهرک غرب و شمال کوی نصر در منطقه ۲ شهرداری تهران قرار دارد. از نظر مختصات جغرافیایی، سازه برج در ۵۱ درجه، ۲۲ دقیقه و ۳۲ ثانیه طول شرقی و ۳۵ درجه، ۴۴ دقیقه و ۴۰ ثانیه عرض شمالی قرار گرفته‌است.
این محل پس از بررسی و مطالعه ۱۷ نقطه مختلف شهر تهران توسط یک گروه شامل تیم شهرسازی، تیم مطالعات تلویزیون، مخابرات، راه و ساختمان، اقتصادی، معماری، هواشناسی، تیم مطالعات ترافیک و تیم ژئوتکنیک برگزیده شده‌است.
مهمترین پارامترهایی که در انتخاب این محل مد نظر قرار گرفته به شرح ذیل است:
•    قابلیت انطباق بر یکی از هسته‌های شهری
•    دسترسی همگانی با سطح سرویس‌دهی مطلوب
•    قرارگیری در مرتفع‌ترین نقاط شهر
•    اشراف بر زیباترین مناظر و نقاط شهر
•    فضائی لازم جهت عملکردهای پیشنهادی و توسعه آتی
•    مجهز بودن به تاسیسات زیر بنایی
•    فاصله مناسب با پایانه‌های مهم مانند فرودگاه و ایستگاه راه‌آهن
•    ایجاد پوشش تلویزیونی
•    قابلیت ارتباط و دید مستقیم با ایستگاه‌های مخابراتی
•    استقرار در میان کاربری‌های هماهنگ و غیر مزاحم
•    استقرار در امتداد محورهای عمده شهر
•    پتانسیل برقراری ارتباط بصری با دیگر نشانه‌ها و فضاهای شهری
•    قابلیت برخورداری از فضاهای سبز و یا دیگر عناصر طراحی محیطی
راه‌های دسترسی
از نظر راه‌های دسترسی و حمل و نقل، برج میلاد دارای شرایط بسیار مطلوب و استثنایی است.
این مجموعه در میان چهار بزرگراه اصلی تهران یعنی بزرگراه‌های همت، چمران، حکیم و شیخ فضل‌الله نوری قرار دارد، همچنین خط اختصاصی از یکی از ایستگاه‏های مترو و تدارک امکانات حمل و نقل هوایی برای ارتباط سریع با فرودگاه نیز برای آن پیش‌بینی شده‌است.
کاربری‌ها
برج میلاد با هدف احداث سازه‏ای به یاد ماندنی و به عنوان نمادی برای شهر تهران و به منظور رفع نیازهای مخابراتی و تلویزیونی تهران ساخته شده‌است.
کارکردهای عمده این برج به شرح زیر است:
•    ایجاد و گسترش شبکه دسترسی بدون سیم
•    ایجاد زیرساخت مناسب برای سیستم‌های جدید تلویزیونی
•    بهینه‌سازی پوشش رادیو و تلویزیونی
•    کاربری‌های هواشناسی و کنترل ترافیک
•    گسترش و بهینه‌سازی پوشش شبکه‌های بی‌سیم و پی‌جو
•    ایجاد جاذبه گردشگری و بهره‌مندی از فضاهای گردشگری، تجاری و فرهنگی (رستوران‌ گردان، سکوی دید، نگارخانه هنری، گنبد آسمان، موزه انقلاب اسلامی)


کاربری فرهنگی
در ۲۵ شهریور ۱۳۸۷، دوازدهمین جشن سینمای ایران با حضور ۵ هزار نفر در پای برج میلاد برگزار شد.[۱۰] در ۲۳ و ۲۴ آبان مسابقات بین‌المللی قرآن تهران و در ۲۹ و ۳۰ آبان نیز همایش شهرداران کلانشهرهای آسیا در این برج برگزار شد.
مشخصات معماری و کاربردی سازه رأس برج میلاد
ساختمان رأس برج میلاد مجموعه‌ای از ۱۲ طبقه با کاربردهای مختلف در طبقات است. این ساختمان پس از اجرای بدنه اصلی برج تا تراز ۳۱۵+ ساخته و در بالای بدنه اصلی نصب می‌شود. قسمت مرکزی سازه رأس برج بتنی است که قبلاً در امتداد بدنه اصلی برج و از تراز ۲۴۷+ تا ۳۱۵+ اجرا شده‌است.
سه طبقه تأسیساتی به ترتیب در ترازهای مختلف وجود دارد که مساحت هر طبقه ۷۰ متر مربع است. سازه فلزی رأس مشخصاتی به شرح ذیل را داراست:
•    به‌طور کلی سازه رأس به دو قسمت عمده شامل سبد فلزی و قسمت فوقانی تقسیم می‌شود.
این برج از 3 قسمت تشکیل شده است : لابی ، شفت ، سازه راس که لابی تشکیل شده است از 7 طبقه و شفت در هر 12 متر یک طبقه برای کارهای خدماتی و دسترسی برای کارهای محافظت و سازه راس از 13 طبقه تشکیل شده است .
امکانات ویژه برج
•    بالابرها: برج دارای شش بالابر (آسانسور) اصلی خواهد بود که به‌صورت زیر تفکیک می‌شود:
•    بالابر میهمان ۲ دستگاه
•    بالابر خدماتی ۱ دستگاه
•    بالابر خدماتی و تلویزیونی و مخابراتی ۱ دستگاه
•    بالابر رستورانِ گردان ۱ دستگاه
•    بالابر گنبد آسمان ۱ دستگاه
•    علاوه بر اینها یک بالابر بین طبقات رأس حرکت خواهد کرد.
•    رستوران گردان
•    محیطهای رو باز و سر بسته برای بازدید از شهر
•    نمایشگاه دفاع مقدس در سرسرا (لابی)
•    امکانات ویژهٔ مخابراتی
•    امکانات ویژهٔ تلویزیونی
•    دکل مخابراتی با آنتهای متفاوت
•    کافه‌تریا در رأس
•    نگارخانهٔ آزاد هنری
•    امکانات فروشگاهی در سرسرا
•    فضاهای خدماتی
مشخصات برج ميلاد
ارتفاع نهايي: 435 متر ( با در نظر گرفتن دكل)
كاربري: مخابراتي، تلويزيوني، هواشناسي، گردشگري
پاكار: به عمق 14 متر
بدنه اصلي: 315 متر ، به شكل هشت وجهي،
داراي 6 آسانسور شيشه اي و يك راه پله اضطراري
سازه راس: 12 طبقه به مساحت كل 12898 متر مربع و شامل رستوران گردان، سكوي مشاهده، بخش هاي مخابرات و تلويزيون، تاسيسات، منطقه امن از آتش و نمايشگاه هنري. قطر اين سازه حد اكثر 60 متر خواهد بود و بيشترين سطح زير بنا را در بين برج هاي مخابراتي- تلويزيوني دارد.
بخش هاي جنبي: در كنار برج قرار دارند و شامل بخش هاي زير هستند:
1. مركز بين المللي همايش ها و جشنواره ها ؛
با يك سالن اصلي به ظرفيت 1500 نفر و
هشت سالن فرعي با ظرفيت هاي 60 تا 200 نفر
2 .هتل بين المللي 5 ستاره؛ در 18 طبقه و به مساحت 97 هزار متر مربع جهت پذيرايي از گردشگران و شركت كنندگان در نشست هاي مركز همايش ها
3. مركز تجارت بين المللي و پارك اي.تي. ؛ شامل مركز معاملات بازرگاني، سالن هاي نمايشگاهي، بخش رايانه و ارتباطات، بخش اداري و كتابخانه تخصصي
 
پي ريزي بزرگ ترين پاكار
برج ميلاد روي تپه هاي نصر ساخته مي شود. اين تپه ها پس از بررسي 14 نقطه مشابه در تهران انتخاب شدند. دوري از گسل هاي اصلي و به اصطلاح درجه يك تهران، بافت زمين شناسي مناسب، دوري از آب هاي زير زميني و مزيت اتوبان هاي اطراف در اين انتخاب موثر بوده است.
پس از انتخاب محل و بررسي هاي زمين شناسي، كه با حفر چند چاه به عمق صد متر و نمونه برداري از لايه هاي مختلف خاك انجام شد، سطح رويي تپه صاف و پاك سازي شد. سپس گودالي به عمق 14 متر و به قطر نزديك به 70 متر روي تپه حفر شد. به اين ترتيب، همه چيز براي پي ريزي بزرگ ترين پاكار كشور آماده شد.
پاكار برج ميلاد از دو بخش تشكيل شده است: الف) پي دايره اي؛ دايره اي به قطر 66 متر و ضخامت 3 تا 5/4 متر از بتون مسلح ب) سازه انتقالي؛ نوعي هرم ناقص كه شامل هسته مركزي، ديواره هاي مايل و ديواره هاي مثلثي است. هسته مركزي شامل يك هشت ضلعي به قطر 28 متر و تعدادي حفره است كه جهت آسانسور، راه پله و تاسيسات استفاده مي شود؛ ديوار هاي مايل ،كه در واقع ريشه هاي برج هستند، بين4 /1 تا 7/1 متر ضخامت دارند و ديواره هاي مثلثي كه واسطه بين ديواره هاي مايل و هسته مركزي هستند، 5/1 متر ضخامت دارند.
 
قالب لغزنده و شاغول ليزري
بدنه اصلي برج ،كه سازه بالا و دكل آنتن روي آن قرار مي گيرد، از چهار باله و دو هشت ضلعي تو در تو تشكيل شده است و چند ديواره ارتباط آنها را با يكديگر برقرار مي كنند. هشت ضلعي خارجي محل قرار گيري 6 آسانسور و يك راه پله اضطراري است . درون هشت ضلعي مياني در تراز 5/247 متري محلي براي نصب پايه دكل تعبيه شده است.
براي ساختن بدنه اصلي برج از روشي به نام قالب لغزنده استفاده مي شود. اين قالب ،كه به شكل هندسي بدنه برج ساخته شده است، روي 48 جك هيدروليك قرار دارد و به كمك آنها جا به جا مي شود . ارتفاع قالب حدود يك متر است و در هر بار بتون ريزي حد اكثر 20 سانتي متر بالا برده مي شود. از اين رو، روزانه حدود 2 متر بر ارتفاع برج افزوده مي شود.
ديواره هاي بدنه با شيب ملايمي به سمت بالا( هر متر حدود 21 ميلي متر) كج مي شوند به نحوي كه قطر دايره محاطي در تراز پايه ، 28 متر و در تراز 233 متري ، 2/18 متر است. يعني، قطر بدنه با افزايش ارتفاع كاهش مي يابد. البته، قطر ديواره ها نيز از 6/1 به 4/0 متر كاهش مي يابد. با وجود اين قطر هسته مركزي تا ارتفاع زيادي ثابت مي مانند.
براي اين كه طي بتون ريزي و ساختن بدنه اصلي ، برج به چپ يا راست منحرف نشود، از شاغول ليزري استفاده مي شود. اين شاغول از دستگاه پخش پرتو ليزر و صفحه هدف تشكيل شده است. دستگاه پخش اشعه ليزر ،كه در تراز پايه و درون هسته مركزي كار گذاشته مي شود، هميشه به صورت كاملا افقي خود را تراز مي كند و پرتو هاي ليزر در خط مستقيم به سمت بالا آزاد مي كند.
صفحه هدف روي قالب لغزنده نصب مي شود و مانند صفحه هدف تير اندازي است. اگر پرتو ليزري كه دستگاه از تراز پايه آزاد مي كند به نقطه مركزي صفحه هدف برخورد كند، بدنه برج بدون كمترين انحراف به سمت بالا در حال ساختن است. در غير اين صورت، ميزان انحراف به چپ يا راست مشخص مي شود و قالب لغزنده به كمك جك ها به مسير درست هدايت مي شود. در واقع، قالب لغزنده مانند هر ماشين متحرك ديگر ، راننده اي دارد كه از انحراف آن از مسير درست جلوگيري مي كند.
 
بزرگ ترين سبد دنيا
اصلي ترين بخش برج، ساختمان راس آن است و خدمات مورد انتظار از برج در آن متمركز مي شود. اين ساختمان از تراز 5/247 تا ارتفاع 315 متري پيرامون بدنه اصلي و در 12 طبقه در حال ساختن است.
در محيط اين ساختمان از تراز 4/254 تا 8/280 متري سبدي فلزي قرار مي گيرد كه شبكه هاي آن لوزي شكل و مثلثي است و نماي شيشه اي ساختمان بين آنها اجرا مي شود . در نتيجه، چشم انداز زيبايي از داخل ساختمان به بيرون فراهم مي شود به علاوه، از تراز 4/302 تا 25/313 گنبد دوار با نماي شيشه اي پيش بيني شده است كه ديد بسيار زيبايي به آسمان فراهم خواهد كرد و مي توان از آن براي رصد ستارگان استفاده كرد.
سبد فلزي قطر سازه راسي را به حداكثر 60 متر رسانده و سازه را بزرگ ترين سازه راسي دنيا ساخته است. اين سبد بزرگ بايد با يكي از نيروهاي عظيم طبيعت يعني باد پنجه نرم كند. از اين رو، براي بررسي رفتار سازه در برابر باد، ابتدا الگوي وزش باد در تهران بر اساس آمار هواشناسي پيش بيني شد. سپس مدل برج در تونل باد دانشگاه علم و صنعت قرار گرفت و رفتار آن بررسي شد. سپس مدل يك صدم برج براي بررسي نهايي از سوي مشاور خارجي برج در تونل باد دانشگاه انتاريوي كانادا مطالعه شد. پس از اين برسي ها ، كارهاي لازم براي مقاوم سازي سازه راسي پيش بيني و طراحي شد.
ايمن از آتش
اگر در يكي از روزهاي نه چندان دور شنيديد كه يكي از دوستانتان به رستوران گردان برج ميلاد رفته و در آتش سوزي ساختمان راسي به دام افتاده است، در اصل خبر شك كنيد. نخست، بدنه ساختمان از مواد مقاوم به آتش پوشيده شده است كه فرصت كافي را براي دور شدن افراد از محل حادثه فراهم مي كتد. دوم، آسانسور هاي بسيار سريع ساختمان ( با سرعت 7 متر بر ثانيه) افراد را به پايين ترين طبقه ساختمان راسي كه اتاق ايمن از آتش در آن قرار دارد، مي رسانند. اين اتاق كاملا بتوني است و دستگاه تهويه قدرتمندي دارد و در برابر آتش محفوظ است. سوم، گروهي آتش نشان ماهر هميشه در برج آماده خدمت هستند و ضمن هدايت كردن افراد به اتاق ايمن از آتش و در نهايت پايين برج، به مبارزه با آتش مي پردازند.
 
ايمن از ترك
يكي از مشكلاتي كه سازه هاي بتوني ممكن است با آن رو به رو شوند، ترك هاي ريزي است كه با وجود تمام اقدامات پيش گيراننده ممكن است در آنهات به وجود آيد. در صورتي كه آب به اين ترك ها نفوذ كند و يخ بزند، افزايش حجم آب، كه پس از يخ زدن رخ مي دهد، مي تواند به سازه بتوني آسيب برساند.
در برج ميلاد براي جلوگيري از اين آسيب، مواد ويژه اي به بتون مي افزايند كه باعث مي شود سوراخ هاي بسيار ريزي در بتون به وجود آيد. حال اگر در چنين بتوني تركي ايجاد شود و آب محصور در آن يخ بزند، فضاي كافي براي افزايش حجم آب را سوراخ هاي ريز بتون فراهم مي كنند. بنابر اين بتون بيشتر ترك نمي خورد و سالم باقي مي ماند.



میلاد یکی از مدرنترین های دنیا
 برج میلاد نه تنها یک سازه استثنائی به لحاظ ارتفاع که مجموعه ای از امکانات و توانایی های خاص است. امکانات و توانایی هایی که جذابیت های ظاهری برج، تا به حال مانع از آن شده که چندان مورد توجه رسانه ها قرار گیرد.با این مقدمه پیشنهاد می کنیم گزارش زیر را که به معرفی مجموعه امکانات انحصاری برج اختصاص دارد، مطالعه کنید.
تا به حال کسی وارد برج میلاد نشده تا از نزدیک تمام آن چیزهایی را که در برج به کار رفته مشاهده کند. حتما هر کسی که از کنار برج یا اتوبان های اطراف رد می شود، فقط به بزرگی و عظمت برج توجه می کند و همین موضوع باعث شده تا هیچ کس به فناوری هایی که در بلند ترین برج ایران و چهارمین برج مخابراتی دنیا به کار رفته در نوع خود بی نظیر است و تمام این فناوری ها به مقاومت سازه هم کمک شایانی کرده است. انواع شیشه ها، آسانسور، رستوران گردان، سیستم نورپردازی و حتی برق رسانی به برج میلاد در نوع خود بی نظیر است و با دقت فراوانی ساخته شده است .همشهری مسافر در این گزارش تمام فناوری های خاص و جدیدی را که در برج میلاد به کار رفته است را معرفی می کند. پیشنهاد می کنیم حتما قسمت های این گزارش را مطالعه کنید چون شاید حتی در زمان بازدید از برج هم نتوانید خیلی از تکنولوژی ها و فناوری های خاصی را که در این برج به کار گرفته شده از نزدیک مشاهده کنید.


نمای شیشه ای
در برج میلاد 35 هزار متر مربع نمای شیشه ای به کار گرفته شده است که این مقیاس را می توان با هفت استادیوم فوتبال مقایسه کرد. نمای شیشه ای برج میلاد در ساخت و سازهایی که تا این لحظه انجام شده در نوع خود بسیار پیشرفته و جالب است.به اندازه 5000 متر از نمای شیشه ای برج به صورت شفت است که اندازه آن را می توان با یک استادیوم فوتبال مقایسه کرد. هر کدام از این شیشه ها یک تن وزن دارد و ابعاد آن 5/4 در 4/2 متر است که استحکام ویژه ای دارد. شما می توانید نمای شیشه ای را حتی از اوبان های اطراف برج مشاهده کنید. شیشه های برج به گونه ای است که در صورت آسیب دیدن به اطراف پرتاب نمی شوند و فقط در جای خود خرد می شوند. سازندگان نمای شیشه ای برج برای تست این موضوع از شلیک گلوله استفاده کردند. اما هزار متر نمای شیشه ای برج نیز شیشه فلوت و سانرژی(کنترل انرژی) است. در این نوع نمای شیشه ای به این موضوع که انرژِ هدر داده نشود، توجه زیادی شده است.
مقاومت نمای شیشه ای
اما در نصب نمای شیشه ای برج میلاد نیز یک نوع فناوری خاص به کار گرفته شده است. در نمای گنبد آسمانی از شیشه های بسکتی، سبدی یا گلدانی استفاده شده است. در ساخت و ساز برج ها برای نصب نماهای قسمت های بالایی از هلی کوپتر استفاده می شود ولی برای اولین بار در ایران این نوع کار توسط بالابر ساده انجام شد. در نمای شیشه ای مخروطی شکل بالای برج از شیشه های ایرکاندیشن استفاده شده و به این ترتیب در انرژی به شدت صرفه جویی می شود.
شیشه های برج در برابر باد با سرعت وزش 170 کیلومتر بر ساعت مقاومت دارد و در برابر زلزله ای به اندازه 95/1 جی نیز مقاومت می کند. برای این که برج میلاد از نظر مقاومت سازه ای قدرتمند باشد، هزینه ای بسیار زیاد فقط برای نمای شیشه ای آن در نظر گرفته شد.
45 ثانیه ای به بالای برج بروید.
آسانسوری که در برج میلاد استفاده شده اولین نمونه آسانسور تندرو در ایران است که تا به حال در هیچ سازه ای استفاده نشده است. این آسانسور با سرعت 7 متر بر ثانیه حرکت می کند و در مدت 45 ثانیه تا ارتفاع 291 متری بالا می رود. در این آسانسور دو ترمز بسیار قوی قرار گرفته تا به لحاظ ایمنی کاملا تائید شده باشد. اگر چه در ارتفاع بسیار بالا دمای هوا نیز با تغییرات عمده ای مواجه می شود ولی در این آسانسور خاص که در برج میلاد به کار گرفته شده است با توجه به دستگاههای بسیار قدرتمندی که استفاده شده، دمای هوا کنترل می شود. آسانسور برج حتی برای حمل برانکارد معلولان با ویلچر نیز فناوری خاصی دارد که امکان رفت و آمد را برای آن ها ساده می کند. یک عدد مانیتور هم در آسانسور به کار رفته که امکان کنترل مسافر به صورت متمرکز را ارائه می دهد و به مرکز کنترل متصل شده است. به گفته مهندسان سازنده برج میلاد در تمام دنیا بالاترین سرعت برای حرکت یک آسانسور بین 30 تا 60 ثانیه است که در برج میلاد همان سرعت 45 ثانیه انتخاب شده است.
بزرگ ترین ریل رستورانی در دنیا
قطعا رستوران گردان برج میلاد معروف ترین قسمت این سازه است. حتما شما هم دوست دارید که زودتر یک شام یا نهار در رستوران گردان میل کنید. اما آیا می دانید که این رستوران گردان ، بزرگترین رستوران گردان در ارتفاع است و نمونه این رستوران در دنیا وجود ندارد. یک ریل در زیر سازه رستوران قرار گرفته است که این ریل همه چیز را به صورت دورانی می چرخاند و به این ترتیب در ارتفاع 435 متری می توانید در بزرگترین رستوران گردان دنیا غذا میل کنید. برای مقاوم سازی این ریل گردان عملیات بسیار زیادی انجام شده و سازه به شکلی است که هر روز توسط مهندسان چک می شود . قطعا رستوران گردان یکی از حساس ترین قسمت های برج است. شاید خیلی ها فکر می کنند که سازه به دور خود حرکت می کند اما این فقط یک خطای دید است و تنها یک زیل چرخنده زیر سازه وجود دارد که همه چیز را به دور خود می چرخاند.
 نورپردازی سازه در شب
 
کنترل مقاومت
برج میلاد یک بنای ملی است که ساخت و افتتاح آن اهمیت زیادی برای ایران و پایتخت دارد. برای هر قسمت از فناوری های برج، کنترل کیفیت انجام شده و این کار در هر پایان روز کاری انجام می شود. دستگاههای کنترل کیفیت در جای جای برج به کار رفته و اگر قسمتی از دستگاههای الکترونیکی برج از کار بیفتد یا نقص فنی پیدا کند سریعا هشدار می دهد. به این ترتیب به آسانی می توان پی برد که کدام قسمت از فضای الکترونیکی برج مشکل پیدا کرده است.
 
   مدیران سازنده برج میلاد در نیمه شعبان تصمیم گرفتند تا یک نور افشانی بی نظیر از قسمت بالای برج انجام دهند به نوعی که تمام تهران می توانستند این نورافشانی را تماشا کنند. یک بار دیگر هم این نورافشانی در عید سعید فطر انجام شد اما این فقط قسمتی از بحث نورپردازی سازه برج میلاد بود. برج میلاد در شب یک نورپردازی سنتی خواهد داشت و این نوع نورپردازی باعث می شود که در شب با ایستادن در هر نقطه ای از شهر بتوانید برج را مشاهده کنید. در پای برج یک موتورخانه قدرتمند قرار گرفته است که تمام سیستم روشنایی و نورپردازی برج را تامین می کند. در موتورخانه برج فناوری خاصی استفاده شده که البته کارش ذخیره انرژی است و اجازه نمی دهد که انرژی زیاد هدر داده شود. به هر حال این روزها مشکل برق وجود دارد و به همین دلیل تراشه هایی در موتورخانه استفاده شده که به شدت از تلف شدن انرژی و برق جلوگیری می کند و اگر برق به طور ناگهانی قطع شود، هیچ تاثیری روی کار برج نخواهد داشت.
در واقع یک سیستم به نام یو پی اس وجود دارد که اجازه نمی دهد به محض طع شدن برق دستگاههایی مثل آسانسور و ... از کار بیفتند.


برج میلاد و سه برج بلند دنيا
يعني در حالي كه زمان ساخت سه برج بلند دنيا، تورنتو، مسكو و شيكاگو از سه سالبيشتر نبوده، برج ميلاد يازده سال پس از آغاز زمان احداث هنوز ساخته نشده و اگرتوجه ويژه مديريت كنوني شهرداري تهران نبود چه بسا اين زمان از پانزده سال هم فراترمي‌رفت.
خبرگزاري مهر به تازگي در گزارشي در همين باره اشاره كرد كه برج میلاد دررتبه‌بندی برج‌های مخابراتی پس از برج تورنتو با 553 متر ارتفاع، برج مسکو با 540متر و برج شانگهای با 467 متر به عنوان چهارمین برج مخابراتی بلند جهان با 435 مترارتفاع ایستاده است در حالی که برج‌های غیر مخابراتی یا آسمانخراش‌هایی به مراتببلندتر از میلاد در دنیا وجود دارند که به علت‌های فنی در رتبه‌بندی‌های متفاوتیقرار می‌گیرند.
می‌توان بلندترین ساختمان‌های جهان را به این ترتیب: 1- برج تورنتو با 553 مترارتفاع 2- برج مسکو با 540 متر ارتفاع 3- برج شیکاگو با 527متر بلندی 4-برج تایپهبا 508 متر ارتفاع 5- برج شانگهای  با 467 متر بلندی 6- برج‌های دوقلوی پتروناس درکوالالامپور  با 452 متر ارتفاع 7- برج سلطنتی نیویورک با 449 متر ارتفاع 8- برجمیلاد تهران با 435 متر، رتبه‌بندی کرد.
اين گزارش مي‌افزايد با این حال زمان ساخته شدن این برج‌ها نیز در مقایسه بامیلاد بسیار جالب توجه است. برج سلطنتی نیویورک قدیمی‌ترین برج در میان این 8 برجدر سال 1931 در 102 طبقه ساخته شد. امپایر استیت، اولین ساختمان در دنیا بود که بیشاز 100 طبقه داشت و به مدت 41 سال بلندترین آسمانخراش جهان بود. این برج با 3400کارگر ظرف مدت 410 روز از ژانویه 1930 تا ماه می 1931 ساخته شد.
برج شیکاگو ظرف مدت 3 سال (73 - 1970) با هزینه 175 میلیون دلار، برج تورنتو (76-1973) با هزینه 260میلیون دلار، برج مسکو (67-1963)، برج تایپه (2004-1999) باهزینه یک میلیارد و 600 میلیون دلار، برج شانگهای (95-1991) با هزینه 100 میلیوندلار و برج‌های دوقلوی کوالالامپور (98-1995) ساخته شده‌اند در حالی که برج میلاداز 1995 تا امروز در حال ساخته شدن است و شهرداری تهران تلاش مي‌كند تا سال آيندهآن را به مرحله افتتاح برساند.
بررسی مقایسه‌ای ساخته‌شدن برج میلاد با دیگر برج‌های دنیا این نتیجه را دارد کهروند ساخت برج میلاد طولانی‌ترین مدت یک سازه اینچنینی است در حالی که برج نیویورکدر فاصله کمتر از 2 سال در 7 دهه قبل ساخته شده است؛ به نظر می‌رسد دلیل طولانی‌شدنمدت ساخت میلاد، بیشتر از دلایل مالی و فنی، به دلیل عدم مدیریت درست و جابجاییفراوان مدیران شهری بوده است.
متاسفانه در شهری که عمر متوسط شهرداران آن کمتر از 2 سال است و مدیران شهریدائما در حال تغییر هستند، نمی‌توان انتظاری بیشتر از این داشت در حالی که متوسطساخته‌شدن برج‌ها در این رده 3 سال بوده است که عموما با تکنولوژی 3 دهه قبل ساختهشده‌اند.

تحليل و بررسي برجهاي ساخته شده در جهان
با توجه به بررسي و برداشت هايي كه از برج هاي مخابراتي ساخته شده در جهان بعمل آمد. مي‌ توان نتيجه‌گيري كرد هر برج مخابراتي از قسمت هاي مختلف تشكيل يافته كه هر قسمت ويژگي هاي اقتصادي، فني و اجرايي خاص خود را داشته و براي طراحي مجموعه برج لازم است براي هر قسمت اين ويژگي ها مورد بررسي قرار گرفته و با توجه به منطقه و شرايط احداث برج طرح مناسب تهيه شود. در اين بخش سعي شده ويژگي هر قسمت از برج با توجه به مطالعات انجام گرفته روي برج هاي مختلف ارائه گردد
شافت برج (Tower shaft):
شافت برج از نظر اقتصادي بايد بگونه اي باشد كه حجم بتن مصرفي و فولاد لازم در آن به حداقل ممكن برسد. سيستمي با مقطع متغير در ارتفاع بطوريكه سطح مقطع با افزايش ارتفاع كاهش يابد، علاوه بر مزيت هايي نظير كاهش سطح مقاوم در برابر باد كاهش جرم و نتيجتاً‌كاهش نيروي زلزله از نظر اقتصادي نيز مقرون به صرفه مي‌ باشد. همچنين در صورت موجود بودن امكاناتي براي تنيده كردن مقطع شافت علاوه بر كاهش ضخامت مقطع مزيت هاي ديگر نظير كاهش عرض ترك ها براي جلوگيري از خوردگي فولادها را به همراه خواهد داشت. از نظر اجرايي نيز چنانچه شافت به صورت مدور باشد استفاده از سيستم قالب لغزان بسيار سهل تر است. همچنين مقطع دايره اي از نظر بحث شكل‌پذيري (Ductility) بر مقاطع ديگر ارجحيت دارد.
براي زيبايي نماي شافت برج مي‌ توان شيارهايي (Ribs) روي مقطع در نظر گرفت كه علاوه بر برآورده كردن منظور فوق در مغشوش كردن جريان باد و كاهش اثرات مخرب آن مؤثر مي‌ باشد.
ساختمان پايه(base structure):
وجود ساختمان‌هايي در پايه برج به دلايل مختلفي ضروري به نظر مي‌ رسد اول آنكه مي‌ توان از اين فضاها براي منظورهاي مختلفي مانند بازار، محل استراحت و اسكان بازديدكنندگان، اطاق انتظار وغيره استفاده نمود.
ثانياً‌ ساختمان ها سطح اتكاء‌ شافت به فونداسيون را افزايش داده، پايداري مجموعه برج و فونداسون را در برابر حركات جانبي ناشي از اثرات باد  و زلزله بهبود مي‌ بخشد اين سيستم همچنين به توزيع يكنواخت بار منتقل شده از طريق شافت به فونداسيون كمك زيادي مي‌ نمايد.
اين ساختمان را مي‌ توان به صورت مخروط ناقص روي فونداسيون قرارداده و مصالح ساخت آن معمولاً‌از بتن مسلح مي‌ باشد.
فونداسيون برج (Tower Foundation):
فونداسييون برج ها با توجه به بررسي هاي انجام شده، در اكثر برج هاي موجود به صورت نواري (Ring Foundation) يا گسترده (Mat Fondation) مي‌ باشد. لازم به تذكر است كه با توجه به مطالعات انجام شده روي برج هاي مختلف سيستم شمع(pile type) كمتر مورد استفاده قرار گرفته است. با توجه به حجم عظيم فونداسيون بتني بايد در طراحي مقطع تمهيداتي به منظور كاهش حجم بتن در محل هايي كه استفاده سازه اي ندارد ، انديشيده شود. اين كار علاوه بر صرفه اقتصادي از نظر كاهش بار وارد به زمين نيز مؤثر مي‌ باشد. به منظور كاهش خوردگي فولادها در صورت موجود بودن امكانات پيش تنيدگي مي‌ توان فونداسيون را پيش تنيده كرد. استفاده از اين روش باعث جلوگيري از ترك خوردگي بتن مي‌ شود.
تأسيسات رأس برج (Tower Head)
در ارائه فرم و سيستم باربر تأسيسات برج بايد دقت كافي را مبذول داشت.
به دليل قرار گرفتن اين قسمت در ارتفاع نسبتاً‌ زياد، هرگونه كاهشي در حجم و يا وزن مخصوص مصالح، علاوه بر فوايد اقتصادي در كاهش اثرات زلزله بر روي برج نقش مؤثري خواهد داشت.
طراحي سيستم بابر تأسيسات رأس برج بايد به صورتي باشد كه وزن ساختمان هاي فوقاني را به نحو مناسبي به صورت نيروي فشاري به شافت انتقال دهد.
سيستم هاي طراحي شده براي اين قسمت عموماً‌ عبارتند از:
سيستم پيوسته:
در اين سيستم تأسيسات رأس برج و شافت به صورت پيوسته و يكپارچه عمل خواهد كرد اين سيستم در صورتي قابل حصول است كه امكان استفاده از قالب هاي لغزنده در بتن ريزي تأسيسات رأس برج فراهم باشد.



سيستم گسسته:
در اين سيستم تأسيسات رأس برج شامل يكسري حمال هاي فولادي يا بتني شيبدار مي‌ باشد . اين حمال ها وزن دال هاي بتني كف، ستون ها و كليه بارهاي زنده را به شافت انتقال مي‌ دهد . به دليل مسايل خوردگي سطح خارجي حمال ها بايد با پوشش مخصوص محافظت گردد. گاهي بجاي استفاده از حمال هاي فولادي مي‌ توان يك سيستم خرپا در قسمت تحتاني اين تأسيسات نصب كرد . اين خرپا به نحو مناسبي به بدنة شافت متصل شده و بارهاي ساختمان رأس برج را به شافت انتقال مي‌ دهد. مزيت ديگر سيستم گسسته آن است كه مي‌ توان از خرپاها به عنوان سطح اتكاء‌ براي كارهاي بعدي ساختمان رأس برج نيز استفاده كرد.
دكل آنتن (Antenna Mast):
بسته به ارتفاع دكل ممكن است جنس مصالح از فولاد يا تركيبي ا زفولاد و بتن باشد در صورتي كه ارتفاع دكل آنتن زياد باشد استفاده از مقاطع توخالي جدار نازك در قسمت تحتاني توصيه مي‌ گردد. اين سيستم باعث مي‌ شود كه دكل در برابر تغيير مكان هاي جانبي سختي بيشتري پيدا كرده و مقاومت بيشتري داشته باشد، سيستم هاي فوقاني را نيز به همين دليل مي‌ توان از قوطي فولادي جدار نازك انتخاب كرد. مقطع اين اعضاء‌ به صورت غير منشوري بوده و با افزايش ارتفاع كاهش مي‌ يابد. در صورت كوتاه بودن ارتفاع دكل آنتن استفاده از مقاطع مشبك اولويت خواهد داشت.
آنتن و دكل فولادي به منظور جلوگيري از خوردگي بايد كاملاً‌ محافظت شود براي برآورده شدن اين منظور مي‌ توان اعضاء‌ نامبرده را به وسيله لعاب آلومينيوم گالوانيزه پوشش داد يا از سيستم گالوانيزه گرم استفاده نمود.
برج ميلا:
از آنجا كه در بسياري از كشورهاي برج هاي مخابراتي و پروژه هاي اين چنين سنبل و نمادهاي ملي آن ملل بشمار مي‌ روند.
در اين راستا برج ميلاد نيز جزء‌ سنبل ها و پروژه هاي نمادين كشور عزيزمان محسوب مي‌ گردد. كه اين خودحساسيت خاصي را در احداث اين مجموعه از لحاظ استحكام تكنيك هاي اجرايي و از لحاظ ايجاد شمايي متناسب و شكيل ايجاب مي‌ كند.
برج ميلاد با ارتفاع 435 متر در شمار پنج برج مخابراتي (communication Tower) بلند جهان خواهد بود.
عليرغم اينكه چنين سازه هايي با هدف هاي مخابراتي -  تلويزيوني و به طور كلي ارتباطاتي طراحي و اجرا مي‌ گردند اما ارتفاع و شكل خاص اين برج ها اين امكان را فراهم مي‌ كند كه در اين سازه عظيم فضاهايي با كاربري هاي ديگري نيز تعريف گردد به همين دليل به اين مجموعه ها بعضاً‌ برج هاي چند منظور نيز اطلاق مي‌ شود.
برج ميلاد علاوه بر بهره گيري از سازه ايده آل جهت تأمين بلنداي مذكور از معماري موزون نيز برخوردار است، در اين سنبل مي‌ توان پيوند متناسب سازه و معماري را مشاهده نمود كه اين امر باعث گرديده اين برج در شماي كلي از ظاهر زيبايي برخوردار باشد.
در ادامه مطالعه و تحليل برج هاي جهان به بررسي اجمالي برج ميلاد مي‌ پردازيم. مطالعات وسيعي به منظور طراحي و ساخت اين برج انجام گرفته كه نتايج اين مطالعات ، تحقيقات و آزمايشات مربوطه در جزوات متعددي تدوين گرديده.
از آنجايي كه بيشتر مطالب اين جزوات عمدتاً‌ تخصصي بوده، پرداختن و عنوان كردن اين مباحث در قالب كتاب حاضر نمي گنجد.
در ذيل به بيان برخي از سرفصل هاي اين مطالعات مي‌ پردازيم
1-    مطالب گسترده منطقه اي جهت انتخاب محل احداث برج ميلاد در شهر تهران با توجه به تمام شرايط و ويژگي هاي اين ساختمان
2-    مطالعات ترافيكي منطقه به منظور دسترسي هاي راحت به مجموعه
3-    مطالعات ژئوتكنيك و مكانيك خاك محل احداث
4-    مطالعات خاص لرزه خيزي منطقه و استخراج طيف مناسب طراحي
5-    مطالعات گسترده از نظر انتخاب فرم مقطع شافت و سازه رأس و انتخاب مصالح مناسب جهت ساخت اين سازه
6-    مطالعات و انجام آزمايش هاي تونل باد جهت تعيين بارهاي وارده به اين سازه در اثر باد و رفتار اين سازه در برابر باد
7-    مطالعه و بررسي بارهاي وارده به اين گونه سازه ها شامل: بار باد، زلزله، بارهاي ثقلي، بارهاي حرارتي ، بارهاي ناشي از نشست ، افت و جمع شدگي بتن، بار ناشي ازنشاقولي سازه،باريخ وبرف وساير بارهاي زنده وغيرزنده
8-    مطالعه و بررسي مصالح مورد نياز جهت ساخت اين سازه:
•    بتن (نوع سنگدانه، سيمان، آب و مواد افزودني و غيره)
•    آرماتور(نوع از نظر مشخصات مكانيكي- شيميايي، شكل و اندازه)
•    كابل هايي با مقاومت بالا جهت پس تنيدگي بتن
•    مصالح و پروفيل هاي فلزي (انواع از نظر مشخصات مكانيكي – شيميايي، شكل و اندازه )
9-    مدلسازي و آناليز سازه با توجه به رفتار سازه در برابر زلزله كه مقاطع به حالت غير الاستيك رسيده و به مقدار زيادي وارد محيط پلاستيك مي‌ شوند و همچنين با منظور نمودن اندركنش خاك و سازه
10-    طراحي المان هاي سازه اي با توجه به تعيين ميزان خسارت وامكان بهره برداري در سطوح مختلف زلزله و باد، بطور كلي طراحي با رعايت معيارهاي زير صورت گرفته است:
-    معيار طراحي سازه در برابر زلزله
-    معيار طراحي سازه در برابر باد
-    معيار طراحي در برابر آتش سوزي
-    معيار طراحي از نظر بهره‌برداري (سازه رأس- آنتن و ...)
با مروري بر پارامترها و مباحث فوق حجم مطالب مطالعه  شده براي هر فصل آشكار مي‌ شودلذا به ارائه كلياتي مؤثر از برج ميلاد در قالب كتاب حاضراكتفا مي‌‌كنيم.
مشخصات كلي برج ميلاد:
برج ميلاد با ارتفاع كل 449 متر از تراز 14-تا 435+ بر روي تپه هاي گيشا در مجاورت بزرگراه شيخ فضل ا.. نوري وانتهاي پارك نصر تهران با اختلاف ارتفاع 50 متر نسبت به زمين هاي اطراف واقع شده است
تراز زير فونداسيون برج از سطح دريا 85/1429+ مي‌ باشد
ساختمان برج:
فونداسيون :
قسمت هاي دو گانه ذيل را شامل مي‌ شود:
-    فونداسيون گسترده (MAT) از تراز 14-تا 11- و 5/9-
-    سازه انتقالي (Transition) از تراز 11- و 5/9- تا 0±
-    سازه انتقالي (shaft) از تراز 0± تا 315+
شفت بتني اصلي (shaft) از تراز 0± تا 315+
ساختمان رأس (Head) از تراز 2/246+تا 315+
دكل آنتن (Antenna Mast) از تراز 315+تا 435+
ساختمان لابي (Lobby) از تراز 0+تا 28+ به انضمام دو طبقه زيرزمين
فونداسيون :
فونداسيون برج به عنوان المان انتقال دهنده نيروهاي اصلي برج به زمين نقش بسيار مهمي را ايفا مي‌ كند به نحويكه طراحي مناسب آن ضمن انتقال مطمئن بارهاي مرده و زنده بار باد و زلزله به زمين از ايجاد نشست هاي نامتقارن و نامساوي و واژگوني برج جلوگيري نموده و پايداري مورد نظر براي چنين سازه خاص و مهمي را فراهم مي‌ نمايد، فونداسيون برج در تماس با خاك به صورت يك پارچه (MAT) به فرم دايره اي به قطر 66 متر و به ضخامت 3 تا 5/4 متر طراحي گرديده كه انتخاب ابعاد و نوع فونداسيون نتيجه مطالعات ژئوتكنيك به عمل آمده وبررسي پارامترهايي چون مقاومت زمين- كنترل نشست و واژگوني و ساير عوامل مؤثر در طراحي بوده تراز زير اين فونداسيون در 14متري عمق زمين واقع شده.
از آنجائي كه ابعاد خارجي شفت در تراز 0± برابر 28 متر بوده كه به مراتب كوچكتر از قطر 66متري فونداسيون (mat) مي‌ باشد . لذا لازم است سازه اي به عنوان سازه (انتقالي) واسطه، نقش انتقال نيروها را بين دو قسمت شفت و فونداسيون ايفا نمايد.
از محاسن اين سازه انتقالي مي‌ توان به اثر آن در كاهش ضخامت فونداسيون mat و توزيع يكنواخت تر نيروهاي اعمالي از شفت به پي در زير فونداسيون اشاره كرد  واصولاً مجموعه پي mat و سازه انتقالي ، سيستم فونداسيوني بسيار rigid و پايدار را تشكيل مي‌ دهند(شكل 3-1) .
در ادامه به بررسي قسمت ديگري از فونداسيون يعني سازه ترانزيشن مي‌ پردازيم سازه ترانزيشن از 8 عدد ديوار بتني شيبدار با زاويه 45 درجه با ضخامتي متغير و همچنين هسته مركزي توپر (central solid core) تشكيل گرديده است.
تمام بار شفت ناشي از بارهاي ثقلي و ممان زلزله از طريق همين سازه ترانزيشن به mat منتقل مي‌ شود. در واقع سازه ترانزيشن به فرم يك هرم ناقص هشت وجهي با سخت كننده هايي (stiffners) كه يال هاي هرم را به هسته صلب مركزي متصل مي‌ نمايند بارهاي وارد را به فونداسيون mat منتقل مي‌ كند (شكل 3-2).
نكته قابل توجه اينكه به دليل انتقال بار از طريق ديوارهاي شيبدار ترانزيشن با زاويه 45 درجه به فونداسيون mat، در قسمت هايي از فونداسيون mat كشش هاي قابل توجهي ايجاد مي‌ گردد كه جذب تمام اين نيرو توسط ميلگردهاي فونداسيون امكان پذير نبوده و همچنين به منظور جلوگيري از ترك خوردگي هاي بيش از حد كه امكان خوردگي ميلگرد در فونداسيون را فراهم نموده و موجب زيان هاي ديگري به سازه فونداسيون مي‌ گردد از سيستم پس تنيدگي(post- tensioning) كمربندي در قسمت پيراموني فونداسيون مطابق شكل (3-3) استفاده شده است.
در واقع پس تنيدگي فوق‌الذكر به صورت partial بوده وتحمل كشش ناشي از ممان در فونداسيون بر عهده ميلگردهاي اصلي پي گذاشته شده است
(لازم به ذكر است كه اجراي سيستم پس تنيدگي علاوه بر مزاياي فوق به دليل تحت فشار قرار دادن بتن فونداسيون امكان در نظر گرفتن مقاومت برشي بيشتر براي بتن را فراهم مي‌ نمايد)
فضاهاي خالي در داخل فونداسيون و سازه ترانزيشن تعبيه گرديده است كه محل عبور آسانسورها، پله فرار و همچنين چاهك آسانسور سرويس دهنده زير زمين ها مي‌ باشد.
در حقيقت مي‌ توان اذعان نمود كه ارتفاع فونداسيون اين برج 14 متر بوده كه در صورت اجراي آن به صورت توپر سازه عظيم الجثه بتوني مي‌ داشتيم به منظور كاهش حجم بتن و نتيجتاً‌كاهش بار ثقلي ، طراحان برآن شدند تا با طراحي سازه ترانزيشن عمل انتقال بار با كمترين حجم بتن لازم انجام پذيرد.
از جمله نكات قابل ذكر ديگر در فونداسيون ، استفاده از سيستم ابزار دقيق از جمله سلول هاي سنجش فشار (pressure cell) و نيز كرنش سنج (strain gage) در فونداسيون و ترانزيشن مي‌ باشد كه در جاي خود به شرح آن مي‌ پردازيم.
با توجه به ابعاد و ضخامت زياد سازه فونداسيون و ترانزيشن كه آن را در رده سازه هاي داراي بتن ريزي حجيم قرار مي‌ دهد (همانند بتون ريزي سدها) كنترل دقيقي را در حين بتن ريزي mat مي‌ طلبد. كه در اين زمينه تمهيدات لازم در مورد كنترل دماي بتن به منظور جلوگيري از ترك خوردگي هاي غير نرمال اتخاذ گرديد.
شفت (Tower shaft):
شفت برج به عنوان اصلي ترين المان سازه اي برج از جنس بتن مسلح بوده كه همانند پاندول وارونه ، انتقال دهنده نيروهاي ثقلي و جانبي وارد بر ساختمان رأس، دكل آنتن و خود شفت به فونداسيون مي‌ باشد (شكل هاي (3-4 الف)، (3-4ب)و (3-4ج)) مراحل ساخت سازه شفت رانشان مي‌ دهد) شفت برج از دو قسمت تشكيل شده است:
1.    بخش پاييني (lower tower shaft) از تراز 0± تا تراز240+متر
2.    بخش بالايي  (upper tower shaft) از تراز 240+ متر تا تراز 315+متر
در اغلب برج هاي ساخته شده در دنيا، از شفت با مقطع دايره يا نزديك به دايره استفاده شده ولي مقطع اين برج در تراز 0± داراي يك هسته مركزي كه از دو عدد 8 ضلعي توخالي تشكيل گرديده مي‌ باشد كه توسط 4 جفت ديواره بتني به 4 باله به فرم ذوزنقه متصل شده اند شكل (3-5)
از آنجايي كه متمركز نمودن سطوح مقطع در محيط بيروني شفت، راندمان بالايي را از نظر باربري براي مقطع ايجاد مي‌ كند، سعي شده است كه ضخامت ديواره هاي بيروني مقطع بيشتر و ضخامت ديواره هاي داخلي كه عمدتاً در تحمل برش مؤثر هستند، كمتر در نظر گرفته شوند
در قسمت هاي تو خالي هسته مركزي شفت، دستگاه پله ومحل عبور تعداد 6 عدد آسانسور با ديد به خارج در سرتاسر ارتفاع برج در نظر گرفته شده است با توجه به باز بودن سطح بيروني جلو آسانسور ها، لازم بود كه به منظور پيوستگي سازه وافزايش مقاومت پيچشي مقطع، لبه بال هاي مقطع شفت به يكديگر اتصال داده شود به اين منظور در هر 24 متر ارتفاع، يك عدد تير بتني بال هاي شفت را به يكديگر متصل مي‌ كند
همچنين هر 12 متر در ارتفاع شفت، يك ديافراگم بتني كامپوزيت در روي تيرهاي باربر فلزي در داخل شفت تعبيه شده است كه در آن بازشوهاي لازم جهت عبور آسانسور موقت ضمن اجرا، پيش بيني گرديده است. شكل (3-11)
هدف از اجراي چنين دافراگم هايي از يك طرف نياز به دسترسي به آسانسورها و لوله هاي تأسيساتي و تعمير و نگهداري آنها واز طرف ديگر، افزايش سختي پيچش مقطع شافت مي‌ باشد. شكل (3-12)
نمايش مقاطع عمودي و افقي شفت در شكل هاي (3-6) تا (3-10) نشان داده شده است در اجراي شفت بتني برج ميلاد از روش قالب لغزنده (slipform method) استفاده شده است.
مقطع پيچيده برج، تغيير مقطع در ارتفاع، حفظ وضعيت شاقولي و هندسي شفت با ارتفاعي بيش از 300 متر (وجود ناشاقولي در شفت باعث تحميل نيروهاي خارج از مركز به صورت ناخواسته شده كه اثري منفي در ظرفيت باربري و پايداري خواهد داشت)، وجود آسانسور هاي متعدد در شفت همچنين كنترل ابعاد و ضخامت متغيرديوارهاي بتني شفت به منظور دستيابي به پوشش بتني ثابت روي ميلگردهاي شفت مجموع عوامل فوق الذكر نياز به وضعيت شاقولي دقيق را اجتناب ناپذير مي‌ كند.  به منظور جلوگيري از انحراف شافت از حالت شاقولي كنترل هاي ذيل انجام گرفت.
1-    از دستگاه هاي ليزري با دقت mm3± جهت هدايت شاقولي و انتقال مركز برج، هسته مركزي، آسانسورها و ديوارهاي عمودي استفاده مي‌ شود كه در هر روز عمليات بتن ريزي چندين بار اين كنترل صورت مي‌ گيرد
2-    كنترل شكل هندسي سازه و ميزان حركت صحيح قالب با اندازه گيري هاي متريك ضخامت ديواره ها، ابعاد، شعاع ها، شيب قالب و حركت گوشه هاي قالب با دقت mm5± انجام مي‌ پذيرد.
3-    كنترل ارتفاعي قالب لغزنده شكل (3-13الف) با استفاده از دستگاه هاي (NA2) جهت تراز بودن قاب جك ها، يوك ها و تيرهاي اصلي انجام مي‌ گيرد.
4-    از شبكه مختصاتي بيروني (پيلارها ونقاط ثابت ) جهت كنترل مضاعف محورها، وضعيت قالب و گوشه هاي برج و محاسبه مركز انتقالي با بكارگيري دستگاه هاي پيشرفته Total station با دقت قرائت زاويه اي درجه ثانيه و دقت اندازه گيري در حد mm3± استفاده مي‌ شود
5-    براي كنترل جابجايي و نشست يا حركت احتمالي مربوط به برج باايجاد شبكه ژئودزي شامل شبكه خارج برج (9نقطه) شبكه روي برج (28نقطه) و شبكه ارتفاعي منطقه (10 نقطه) با استفاده ا زدوربين هاي زاويه اي با دقت قرائت تا دهم ثانيه، دستگاه هاي طول ياب با دقت mm 2/0± و دستگاه هاي ترازيابي با دقت قرائت تا دهم ميليمتر استفاده مي‌ شود.
ساختمان رأس برج (Tower Head):
يكي از اهداف اصلي از طراحي و اجراي برج هاي مخابراتي – تلويزيوني، ا حداث ساختمان و دستيابي به زيربناي مورد نياز جهت انجام امور ارتباطاتي، مخابراتي، تلويزيوني و اداري و تفريحي در ارتفاع زياد مي‌ باشد. در حقيقت ساختمان رأس برج، اصلي ترين قسمت سازه در اينگونه برج ها از نقطه نظر، كاربري مي‌ باشد اين ساختمان معمولاً‌شامل فضاهايي جهت نصب تجهيزات لويزيوني، هواشناسي،مخابراتي و نيز فضاهاي باز و بسته جهت عرشه هاي ديد گالري هاي هنري، رستوران، تريا، رستوران گردان و موزه ها و ساير فضاهاي اداري- تجاري مي‌ باشد.
ساختمان رأس برج ميلاد با ارتفاع  حدود 67 متر از تراز 247تا 314 متر با هندسه اي نسبتاً‌ پيچيده در دوازده طبقه و با سطح زير بناي 12527 متر مربع احداث مي‌ گردد.
مقطع سازه رأس به علت خواص آيروديناميكي و نيز پاره اي مسائل سازه اي از جمله حفظ تقارن در بارگذاري و سهولت طراحي و اجرا به صورت دايره در نظر گرفته شده است. شكل (3-14-الف) مقطع عمودي و اشكال (3-14-ب)تا (3-14-د) به ترتيب پلانهايي از طبقات مختلف سازه رأس را نشان مي‌ دهد.
متذكر مي‌ گردد قطر سازه رأس از 8/24 متر شروع و تا 45/60 متر افزايش يافته و مجدداً‌تا قطر 11 متر كاهش مي‌ يابد. سپس سازه با قطر 9 متر ادامه يافته تا نهايتاً اسكلت فلزي دكل آنتن به قطر 6 متر بدان (شفت) اتصال مي‌ يابد.
كاربري طبقات مختلف سازه رأس:
طبقه 1- منطقه امن از آتش
طبقه 2- كاربري تأسيساتي
طبقه 3- سكوي ديد سربسته
طبقه 4- تريا
طبقه 5-گالري هنري
طبقه 6- رستوران و رستوران گردان
طبقه 7- سكوي ديد سرباز (كه بزرگترين طبقه ساختمن رأس از نظر قطر خارجي مي‌ باشد)
طبقه 8و9-كاربري مخابراتي و تلويزيوني
طبقه 10- رستوران
طبقه 11- كاربري تأسيساتي
طبقه 12- به عنوان كف گنبدي آسمان (sky Dome)
به دليل اهميت نيروي ثقل و جانبي وارد به سازه و اثرات افزايش نيروها بر سازه مذكور، لذا بايستي حتي الامكان از مصرف مصالح با وزن مخصوص سنگين احتراز نمود و از مصالح با وزن مخصوص كم و مقاومت بيشتر استفاده شود
براساس توضيحات فوق مشخص مي‌ گردد كه در انتخاب مصالح جهت ساخت سازه رأس توجه به سبكي وزن و مقاومت مصالح از اهميت خاصي برخوردار است
براين مبنا، در طراحي و ساخت سازه رأس، استفاده از مصالح فولادي در اولويت بوده و جهت كاهش بيشتر وزن از فولاد هاي با مقاومت بالا (_52-ST) استفاده گرديده است. در واقع استفاده از مصالح فولادي علاوه بر دستيابي به حداقل وزن ممكنه براي سازه رأس، داراي مزاياي ديگري از جمله عدم پيچيدگي كار، احداث سازه در حداقل زمان ممكنه، همگوني كافي با طرح معماري وعدم ايجاد تداخل هاي غير منطقي با معماري به دليل ظرافت اعضاي فولادي ، مخارج كم نگهداري در طول عمر مفيد سازه و ... مي‌ باشد.
لازم به ذكر است نحوه مونتاژ (erectian) اعضاي فولادي به صورت پيچ و مهره اي در ارتفاع زياد و از روش Heavy Lifting در بالابري و نصب سازه رأس استفاده مي‌ شود.
قطعات سازه رأس در كارخانه ساخته شده و پس از مونتاژ قسمت هاي مختلف سازه در پاي برج توسط جك هاي بسيار قوي به بالا كشيده شده و در محل هاي خود تثبيت مي‌ گردد.
در اجراي كف طبقات مختلف رأس از ورق هاي فولادي موجدار مقاوم به عنوان قالب استفاده و سپس دال بتني به صورت مركب (composite) با تيرهاي فلزي طبقات در جا بتن‌ريزي مي‌ شوند
سيستم باربر سازه اي ساختمان رأس شامل سبد فضايي (Baslet) ستون ها، رينگ هاي فلزي و سيستم كف طبقات و در نهايت اسكلت فلزي مربوط به گنبد آسمان (sky Dome) مي‌ باشد شكل (3-15)
سبد فضايي سازه رأس (Basket) متشكل از 16 عددقاب با دهانه هاي vشكل مي‌ باشد شكل (3-16)
اعضاي تشكيل دهنده سبد فضايي از مقاطع فولادي مركب با پروفيل هاي 1شكل و لوله مي‌ باشد.  قسمت هاي بيروني سازه به منظور حفاظت در برابر خوردگي و همچنين ملاحظات معماري با روكش آلومينيوم پوشش داده مي‌ شوند
ملاحظه مي‌ شود كه بخش اعظم بار سازة‌ رأس اعم از طبقات متصل به سبد و يا ستون هاي باربر ساير طبقات كه نهايتاً‌به سبد متصل مي‌ شوند توسط سبد فضايي تحمل و به شفت اصلي منتقل مي‌ گردد به عبارت ديگر سازه سبد به صورت جمع كننده نيروها عمل مي‌ كند
تميداتي در برابر آتش سوزي:
از نكات قابل ذكر در بارة ساختمان رأس،اقدامات ايمني در آن در برابر آتش سوزي است. به دليل ارتفاع زياد ساختمان رأس، تمهيدات ويژه اي مي‌ بايست در باره امكان وقوع آتش سوزي و ايمني افراد انديشيده مي‌ شد، به اين منظور پايين ترين طبقه ساختمان رأس (در تراز4/254) به عنوان فضاي ايمن از آتش (Refuge Zone) تعبيه شده است كه در مواقع اضطراري، جمعيت در ساختمان رأس از طريق يك پله فرار مضاعف در آن طبقه گردآمده و از طريق دو آسانسور مرتبط با اين طبقه به پايين هدايت مي‌ گردند.
پله فرار اصلي شكل (3-17 )برج تا طبقه همكف ادامه مي‌ يابد و در طي مسير به طبقات مياني داخلي بدنه اصلي شفت برج (كه در هر 12 متر از ارتفاع يك طبقه مياني قرار دارد) داراي ارتباط و دسترسي لازم بوده تا در صورت اضطرار از طريق طبقات مياني امكان ارتباط فراهم گردد. كليه آسانسورها در مواقع آتش سوزي به طرف طبقه همكف هدايت شده و فقط دو آسانسور ايمن در مقابل آتش جهت عمليات تخليه اضطراري و استفاده مأمورين آتش نشاني در مسير عمليات باقي خواهند ماند.
دكل آنتن(Antenna):
دكل آنتن با هدف نگاه دارندة‌ آنتن هاي مخابراتي و تلويزيوني در ارتفاع زياد به عنوان يكي از كاربردي ترين المان هاي سازه اي برج ميلاد تلقي مي‌ گردد، كه وجود آن امكان دريافت و ارسال پيام هاي مخابراتي و تلويزيوني از ايستگاه هاي زميني يا ماهواره اي را در محدود‌ه اي بسيار گسترده در پيرامون برج فراهم مي‌ آورد.
تقريباً‌ تمام برج هاي بتني در دنيا داراي يك دكل آنتن فلزي مي‌ با شند كه ممكن است به صورت مقاطع توخالي جدار نازك و يا سازه فولادي مشبك به فرم خرپا باشند.
در خصوص برج ميلاد، دكل آنتن به صورت مقطع كاملاً‌ بسته تو خالي از ورق هاي فولادي با مقاومت بالا در نظر گرفته شده كه با كمك سخت كننده هاي قايم و افقي مي‌ تواند بارهاي وارده را تحمل و به شفت بتني انتقال دهد. شكل (3-18)
به دليل حساسيت گيرنده ها و فرستنده هاي مخابراتي و تلويزيوني به تغيير مكان بيش از مقادير مجاز به خصوص در مورد ارتباطات ماهواره اي ضرورت دارد كه رفتار دكل در برابر بارهاي جانبي به خصوص باد به گونه اي تنظيم گردد كه اختلالي در ارسال و دريافت پيام ها ايجاد نشود با توجه به محدوديت هاي ابعاد دكل از نظر نصب آنتن ها از فولاد با مقاومت هاي مختلف در ساخت قطعات استفاده شده است به اين شكل كه تنش تسليم ورق هاي قطعه اول آنتن برابر با kg/cm23500 و تنش تسليم ورق هاي سه قطعه فوقاني آن برابر با kg/cm2 4800 در طراحي در نظر گرفته شده است.
دكل فولادي به منظور جلوگيري از خوردگي بايستي كاملاً‌ محافظت شود كه به اين منظور كليه قطعات دكل برج ميلاد به صورت گرم گالوانيزه شده است
به منظور حفظ آنتن هاي مخابراتي و جلوگيري از سقوط قطعات تشكيل شده يخ در روي آنها دكل آنتن در ارتفاع نصب آنتن هاتوسط يك پوشش پيراموني به نام (Radome) كه از جنس فايبرگلاس بوده و توسط دستك هايي به بدنه دكل آنتن وصل شده در طراحي پيش بيني شده است. لازم به ذكر است وزن كل بخش فلزي دكل آنتن در حدود 360 تن مي‌ باشد.
ساختمان لابي (Lobby):
در ساخت برج هاي چند منظوره ، همواره فضاهايي در پايين برج به عنوان مدخل ورود به برج در نظر گرفته مي‌ شود. كه عموماً‌ استفاده هاي تجاري، فرهنگي و تفريحي داشته و بازديدكنندگان از برج از اين فضا ها استفاده مي‌ نمايند.
ساختمان لابي برج ميلاد سازه اي است بتني در 6 طبقه كه با زير بناي حدودي 20000متر مربع به صورت مدور پيرامون شفت اصلي برج احداث مي‌ گردد.
ساختمان لابي داراي دو زيرزمين و 4 طبقه بالاتر از آن مي‌ باشد.
شكل (3-19)مقطع ساختمانمي لابي را نشان مي‌ دهد.
پلان طبقات مختلف نيز در شكل هاي (3-20) تا (3-22) ارائه شده است.
دورتادور زيرزمين هاي ساختمان لابي توسط يك ديوار بتني شيبدار پوشانده مي‌ شود كه علاوه بر عملكرد به صورت ديوار حايل در برابر خاك اطراف ساختمان بارهاي انتقال يافته از يك سري ستون هاي پيرامون لابي به فرم x را نيز تحمل كرده و به فونداسيون منتقل مي‌ نمايد.
كاربري زيرزمين دوم، جهت انبار و زيرزمين اول نيز كاربري توأم اداري-خدماتي نظير آشپزخانه، اتاق تأسيسات، نمازخانه و ... دارد.
در طبقه همكف مساحتي در حدود 2400 متر مربع داراي كاربري تجاري بوده و محدوده اي در حدود 875 متر مربع با اختلاف سطحي برابر با 95سانتيمتر با سطح فضاي تجاري به عنوان آبنما استفاده مي‌ شود.
طبقه اول با مساحت 2080 متر مربع داراي كاربري عمدتاً‌ تجاري است
طبقه دوم داراي مساحتي مشابه طبقه اول بوده با اين تفاوت كه 4 پل ارتباطي بين اين طبقه و شفت مركزي وجود دارد.
طبقه سوم با مساحت 3700متر مربع كه بر روي ستون هاي x پيراموني قرا رمي گيرد.
بام ساختمان لابي به صورت سازه اي گنبدي است كه قوس آن قسمتي از يك كره به شعاع 29/185متر مي‌ باشد.
سقف گنبد فوق كه در شكل (3-23) نشان داده شده دايره اي به قطر نزديك به 90متر را پوشش مي‌ دهد
پوشش سازه اي گنبد متشكل از يك سري تيرهاي قوسي سازه اي كه به صورت منحني بين ستون هاي x شكل پيراموني و ستون هاي داخلي و شفت بتني طراحي شده، نمايان بودن تيرهاي بتني مذكور از داخل و خارج گنبد، در تطابق با طرح معماري آن، فرم بسيار زيبايي را از لحاظ بصري نتيجه مي‌ دهد.
سيستم باربر سازه ساختمان لابي به صورت قاب خمشي بتن آرمه شكل پذير مي‌ باشد. سازه هاي خاص همانند برج هاي مخابراتي از نظر مطالعاتي، طراحي، انتخاب مصالح و تكنيك هاي اجرايي ويژگي هاي مخصوص به خود داشته كه براي علاقمندان اينگونه ساختمان ها جالب توجه مي‌ باشد .
مصالح مصرفي
بتن:
•    مقاومت فشاري مشخصه بتن بدنة اصلي كه بر مبناي نمونه هاي استوانه ايmm150×300 اندازه گيري مي‌ شود برابر با fc=350kg/cm2 مي‌ باشد
•    اسلامپ بتن مورد استفاده در بدنه اصلي برج به عنوان معياري براي كارايي آن در لحظه ريختن به داخل قالب لغزنده هيچگاه نبايد كمتر از mm90باشد
•    مقاومت فشاري مشخصه بتن پي و سازه انتقالي بر مبناي نمونه هاي استوانه اي برابر fc=280kg/cm2 مي‌ باشد
•    اسلامپ بتن تازه مورد استفاده در پي و سازه انتقالي به عنوان معياري براي كارايي آن بين 130الي 180 ميليمتر مي‌ باشد
•    مقاومت فشاري مشخصه بتن مگر مصرفي در زير پي كه برمبناي نمونه هاي استوانه اي mm150×300 اندازه گيري مي‌ شود برابر fc=250kg/cm2 مي‌ باشد
•    اسلامپ بتن تازه مورد استفاده به عنوان مگر زير پي بين 170الي 90ميليمتر مي‌ باشد
آرماتور
آرماتور مصرفي در شفت برج شامل دو نوع آرماتور بوده
1.    AIII با FY=400kg/cm2
2.    آرماتور مخصوص با fy=500kg/cm2 (آرماتور خاص)
اين نوع آرماتور به دليل مقاومت و شكل خاص آجهاي آن، آرماتور خاص (special Reinforcement) ناميده مي‌ شود و كلاً از كشور آلمان وارد مي‌ گردد
اتصالات اين ميلگرد مكانيكي بوده و آج هاي روي بدنه ميلگرد به عنوان رزوه براي پيچ استفاده مي‌ گردد
آرماتور مصرفي در فونداسيون ، سازه انتقالي و ساختمان لابي ازنوع AIII با تنش تسليم FY=4000kg/cm2 و مدول الاستسيته ES=2/1*106kg/cm2 مي‌ باشد
آرماتور مصرفي در سازه رأس از نوع AIII با مقاومت تسليم FY=4000 kg/cm2  مي‌ باشد.
نكته قابل توجه:
به دليل تراكم آرماتورهاي عمودي-مقاومت زياد ميلگرد مخصوص و سايز بالاي آرماتور ، چنانچه وصله آرماتورهاي مخصوص از نوع پوششي در نظر گرفته مي‌‌شد، وصله آرماتور هاي عمودي بسيار طويل شده كه عملاً‌ وزن آرماتور مصرفي به ميزان بيش از 50درصد افزايش مي‌ يافت و از نقطه نظر فواصل ميلگردها در محل overlap تراكم زيادي را نتيجه مي‌ داد كه با توجه به فاصله كم ميلگيردها، دستيابي به بتن مناسب در روش قالب لغزنده را با مشكل مواجه مي‌ كرد علاوه بر اين از نقطه نظر اجرايي نيز به دليل آينكه كار با آرماتورهاي با سايز بالا در روش قالب لغزنده و در ارتفاعي تا بيش از 300 متر براي اكيپ هاي اجرايي آرماتوربند از طول 6 متر به بالا بسيار مشكل است. بنابراين تعداد محل هاي وصله زياد شده و با طول اورلپ ذكر شده عملاً‌ طرح خيلي غير اقتصادي مي‌ شد.
به منظور دستيابي به روشي منطقي تر، از اتصال مكانيكي آرماتورهاي مخصوص به يكديگر استفاده شد، به اين ترتيب كه آرماتور هاي با آ ج مخصوص با دقت زياد توسط اره برقي با مقطع عمودي بريده شده و توسط اتصالات مكانيكي پيچي كه از كشور آلمان وارد مي‌ شود به يكديگر متصل مي‌ شوند و توسط يك دستگاه مخصوص در چندين مرحله، پيچ هاي مربوطه با نگرش مشخص، سفت شده تا اتصال مطمئني حاصل شود بنابراين استفاده از آرماتورآجدار مخصوص كه در آن، آج آرماتور نقش رزوه براي پيچ را بازي مي‌ كنند ، اجتناب ناپذير بود.
تندان هاي پس كشيدگي (post-tensioning tendons)
عمليات پس‌تنيدگي فونداسيون كه از نوع پس كشيده و به صورت افقي انجام مي‌ گيرد توسط تندان هايي با مشخصات زير صورت پذيرفته است
استراندهاي 7 رشته اي به قطر 6/0  اينچ از نوع ASTM-A4160grade270 با مقاومت kg/cm2 fu=18900 مي‌ باشند
عمليات پس كشيدگي فونداسيون مطابق با مشخصات شركت DYEIDAG (شركت آلماني) انجام شده است و پس كشيدگي شفت و رينگ سازه رأس مطابق با مشخصات شركت STRONGHOLD مي‌ باشد. غلاف ها همگي به قطرهاي مختلف با توجه به تعداد استراندها بوده كه پس از عمليات كشش،با گروت كاملاً پر مي‌ شوند
اشاره اي به پارامترها و مشخصات فني خاك محل احداث برج
جنس اين خاك عموماً‌كنگلومرا همراه با دانه هاي درشت پراكنده با خميره اي از جنس سيلت و ماسه بوده كه به صورت موضعي داراي ريزدانه ها و عدسي هايي (lens) از جنس رس و ماسه سنگ مي‌ باشد
جهت مقاصد طراحي مي‌ توان خاك محل را پروفيلي يكنواخت از درشت دانه (gravel) بسيار متراكم همراه با رس دانست كه توسط خميره اي از lime paste به هم متصل شده اند و به رنگ هاي قهوه اي و خاكستري مي‌ باشد
•    ضريب نفوذپذيري خاك محل بطور متوسط برابر با ki=6*10-5cm/sec بوده
•    تراز سفره آب زيرزميني پايين تر از تراز كف فونداسيون برج مي‌ باشد و با توجه به دو عامل فوق يعني ضريب نفوذپذيري خاك و نيز تراز پايين زيرزميني نيروي uplift در زير پي ايجاد نشده و پديدة sandrising قابل طرح نمي باشد
همچنين به دليل عدم وجود آب قابل ملاحظه در محل و پايين بودن سفره آب زيرزميني و نوع خاك غير حساس و نفوذپذيري نسبي خاك محل همچنين بالا بودن عدد ضربات در آزمايشات نفوذ استاندارد (standard penetraiontest) spt احتمال وقوع پديده روانگرايي (Liquifaction) در سايت در حين زلزله وجود ندارد
بطور خلاصه پارامترهاي خاك احداث برج عبارتست از:
-    ضريب نفوذپري k=6*10-5 cm/sec

معيارهاي تحليل و طراحي برج:
سازه برج ميلاد نيز همانند هر سازه ديگر مراحل مختلف طراحي شامل تعيين سيستم باربر، بارگذاري، آناليز و طراحي قسمت هاي بتني و فولادي و كنترل هاي لازمه را گذرانده با اين تفاوت كه سازه برج از جمله سازه هاي خاص بوده كه از لحاظ تجارب قبلي در ايرن ، نمونه مشابه نداشته و در دنيا نيز فقط تعداد معدودي از سازه ها در حد و اندازه هاي چنين پروژه اي طراحي و ساخته شده است.
بر اين اساس ، در كليه مراحل تحليل و طراحي، بررسي هاي فراواني به منظور در نظر گرفتن كليه احتمالات و حالات مختلف و بارگذاري ها از جمله بارهاي غير معمول در ساير سازه ها و انتخاب بهترين و اجرايي ترين سيستم و روش هاي آناليز و طراحي به عمل آمده است.
معيارهاي طراحي در برابر زلزله:
يكي از مسايلي كه مي‌ توان گفت در دهه اخير (به دليل وارد كردن خسارات مالي و جاني فراوان) مورد توجه قرار گرفته، وقوع زلزله و مقاوم سازي ابنيه و دست ساخته هاي بشر در مقابل اين بلاياي طبيعي است
به همين خاطر در اين راستا مناسب ديده شد مقدمتاً‌  مختصري به تئوري زلزله و بررسي موقعيت ساختاري زلزله خيزي ايران پرداخته تا نهايتاً‌ به مطالعه اثرات نيروي زلزله بر سازه برج ميلاد و واكنش متقابل اين برج در رويارويي با نيروي مخرب (بطور كلي به نحوه طراحي به منظور مقاوم سازي اين برج) بپردازيم.
بررسي موقعيت ساختاري زلزله خيزي ايران و منطقه احداث برج:
تقسيمات تكتونيكي و چينه‌شناسي ايران:
كشور ايران از نظر تكتوونيكي و ليتولوژي (سنگ شناسي) به ده منطقه تقسيم ميشودكه به ترتيب عبارتند از:
1.    منطقه يا zone دشت خوزستان
2.    ناحيه چين خورده زاگرس(كه نفت جنوب در اين منطقه است)
3.    منطقه رورانده زاگرس
4.    zone سنندج- سيرجان
5.    منطقه اروميه
6.    zone ايران مركزي
7.    منطقه البرز (كه برج ميلاد بر روي قسمتي ا زzone البرز واقع شده است)
8.    zone كپه داغ
9.    منطقه لوت
10.    منطقه شرق ايران
طراحي در برابر زلزله:
آناليز ريسك:
با توجه به لرزه خيزي ايالت لرزه زمين ساخت ايران بطور كلي و بالاخص منطقه البرز مركزي كه شهر تهران نيز در آن واقع مي‌ شود، بررسي اثرات زلزله بر روي سازه مهمي مثل برج ميلاد از اهميت ويژه اي برخوردار است. وجود گسل هاي كوچك و بزرگ فعال در البرز مركزي و رويداد زمين لرزه هاي بسيار بزرگ در گذشته نشان از لرزه خيزي بالا در اين منطقه داردكه براي در نظر گرفتن اثرات زمين لرزه احتمالي برسازه برج ، مطالعات آناليز ريسك و تعيين طيف پاسخ مربوط به سايت (site-specific spectra) مورد نياز  بوده است
بررسي ها و مطالعات به عمل آمده بطور خلاصه به صورت زير انجام گرديده است:
عموماً به منظور برآورد خطر زمين لرزه، پيشينه لرزه خيزي در گستره اي به شعاع 100 كيلومتري محل ساخت پروژه در نظر گرفته مي‌ شود به دليل امكان وجود خطا در مكانيابي رو مركز (Epicenter) زمين لرزه ها خصوصاً‌زمين لرزه هاي اوايل سده بيستم و همچنين زمين لرزه هاي تاريخي ، شعاع گستره مورد مطالعه براي برج ميلاد 200كيلومتر در نظر گرفته شده است كه در آن تمام رويدادهاي زمين لرزه از جمله زمين لرزه هاي تاريخي و همچنين زلزله هاي رخ داده در سده بيستم مدنظر قرار گرفته است.
از نقطه نظر زلزله هاي تاريخي چندين زلزله با بزرگي بيش از 7 ريشتر در اين منطقه بوقوع پيوسته كه آخرين آنها در سال 1830ميلادي با 1/7=M بوقوع پيوسته است. در منطقه مورد بحث ، گسلهاي بزرگ و فعالي از جمله گسل شمال تهران، گسل ري،گسل پارچين، نياوران،عباس آباد، نارمك و ... وجود دارند كه مهمترين آنها گسل شمال تهران با طول بيش از 90 كيلومتر به فاصله 7 كيلومتري از محل احداث برج بوده و براساس روباط موجود و پيشينه لرزه خيزي آن، توان لرزه زايي زلزله اي به بزرگي 1/7= M را دارا مي‌ باشد كه اين گسل بيشترين تأثير را در مطالعات لرزه خيزي مربوط به سايت خود خواهد داشت و در واقع بيشترين شتاب زمين را در ساختگاه برج بوجود خواهد آورد.
نقشه لرزه زمين ساخت محدودة شعاع 100كيلومتري سايت محل احداث برج ميلاد در شكل (3-24)نشان داده شده است. بررسي هاي آماري ژرفاي كانوني زمين لرزه هاي سده بيستم نشان مي‌ دهد كه ژرفاي كانوني زمين لرزه هاي منطقه در حدود 10كيلومتر مي‌ باشد.
با در نظر گرفتن كليه گسل هاي گستره 200كيلومتري به صورت چشمه هاي خطي و ناحيه اي لرزه زا و براساس روابط كاهيدگي مربوط و ساير پارامترها، توسط برنامه كامپيوتري 1987 (111) SEISRISK مقادير بيشينه شتاب زمين و طيف پاسخ سايت براي مؤلفه هاي افقي و قائم زلزله در مدت عمر مفيد سازه براي درصدهاي احتمال وقوع مختلف قابل دستيابي مي‌ باشد.
طراحي در برابر زلزله:
معمولاً‌طراحي سازه ها برطبق آيين نامه هاي ساختماني انجام مي‌ شود كه داراي اصول خاصي بوده و بر مبناي شرايط ساختمان هاي متعارف كه تجارب كافي در مورد آنها وجود دارد، تهيه شده اند. براي ساختمان هاي خاص مانند برج ميلاد، روش هاي طراحي و كنترلي خاصي نيز بايستي مدنظر قرار گيرد كه ضريب اطمينان بيشتري را نسبت به آنچه در آيين نامه هاي متعارف پيشنهاد مي‌ نمايند در برداشته باشد و اصولاً فلسفه طراحي متفاوت و دقيق تر با تأكيد بر نقاط و شرايط بحراني در سازه را لازم مي‌ نمايد.
در طراحي برج ميلاد به جاي استفاده از روش طراحي لرزه اي بر مبناي شكل‌پذيري، از روش طراحي لرزه اي بر منباي عملكرد (PERFORMANCE- Based Design) كه براي چنين سازه هايي روشي منطقي تر مي‌ باشد، استفاده شده است.
در اين روش براي عملكرد سازه در برابر زلزله ، ابتدا سطوح مختلف زلزله تعيين مي‌‌شود. با توجه به اهميت سازه برج ميلاد، مطالعات به عمل آمده منجر به استخراج 4 سطح زلزله جهت طراحي برج گرديد كه بر مبناي عمر مفيد در نظر گرفته شده معادل 50 سال براي برج و درصد ريسك هاي مختلف و خسارات قابل قبول در هر سطح مي‌ باشد.
ريسك وقوع زلزله به اين صورت تعريف مي‌ گردد كه احتمال وقوع زلزله اي با بزرگي و شتاب مشخص در طول عمر مفيد 50 ساله سازه ، بيش از مقدار مشخصي باشد. كه مقدار اخير براي هر سطح زلزله متفاوت مي‌ باشد اين سطوح عبارتند از:‌
الف- زلزله سطح بهره‌برداري
ب- سطح زلزله مبناي طرح
ج- سطح زلزله حداكثر طراحي
د- سطح زلزله حداكثر قابل انتظار
الف- زلزله سطح بهره‌برداري (DBL)= (Design Basis Level):
در اين سطح از زلزله با ريسك 37% ، خسارت در سازه بايد در حد ترك خوردگي هاي خمشي عادي بوده و خسارتي قابل توجه به آن وارد نشود. اين سطح از زلزله براي سازه برج ميلاد با ضريب رفتار 1= R در نظر گرفته شده است به اين معنا كه سازه در حالت الاستيك براي تحمل اين سطح از زلزله با خسارات قابل قبول فوق الذكر طراحي گرديده است.
ج- سطح زلزله حداكثر طراحي (Maximum Design level)=(MDL)
در اين سطح از زلزله با ريسك 10% سازه برج با 4= Rطراحي مي‌ شود . به اين معنا كه سازه وارد مرحله پلاستيك شده و انرژي زلزله را با تغيير شكل هاي پلاستيك،جذب و مستهلك مي‌ نمايد. به اين نحو كه در آن خسارات سازه اي در حد ورقه شدن بتن (spaling) در نواحي تحت فشار و يا جاري شدن ميلگردها رخ مي‌ دهد كه در هر حال، خسارات وارده به سازه قابل تعمير بوده واساسي نمي باشد
د- سطح زلزله حداكثر قابل انتظار(MCL)= (Maximum Credible level):
دراين سطح از زلزله كه حداكثر سطح زلزله اي است كه مي‌ توان براي سازه متصور شده ريسك كمتر از 10%در نظر گرفته شده است . در اين سطح از زلزله خسارات سازه اي قابل قبول بوده ليكن انهدام كامل (collapse)يا واژگوني سازه نبايد اتفاق بيفتد، در واقع سازه براي اين سطح از زلزله عمدتاً‌ براي واژگوني برج و آنتن كنترل مي‌ گردد. البته در آناليز و طراحي برج ميلاد مشاهده مي‌ شود كه برج ميلاد حتي سطح زلزله MCL را نيز با ضرايب اطمينان قابل توجهي تحمل مي‌ نمايد.
شتاب هاي مؤلفه هاي افقي و قائم براي سطوح مختلف طراحي فوق الذكر با استفاده از برنامه كامپيوتري SeisRisk 111(1987) براي عمر مفيد 50 سال سازه و براي زلزله هاي گستره 200 كيلومتر محاسبه شده است.
همانگونه كه قبلاً‌گفته شد در طراحي برج ميلاد به جاي استفاده  از روش طراحي لرزه اي بر مبناي شكل‌پذيري ،از روش طراحي لرزه اي بر مبناي عملكرد (performance-Based Design) كه براي چنين سازه هايي روشي منطقي تر است استفاده شده كه نهايتاً‌ با توجه به عمر مفيد در نظر گرفته شده معادل 50سال براي برج مذكور طراحي صورت پذيرفته .
براساس مفهوم جديد كه در طراحي سازه ها با نام پيوستگي سازه اي (stucgural integrity) مطرح است، سازه مي‌ تواند به مقدار زيادي بيش از مقادير طراحي شده ، بار تحمل نمايد بدون اينكه آسيب اساسي ببيند.
اين رفتار بخصوص براي سازه هايي كه در معرض زلزله هايي شديد قراردارند (مثل برج ميلاد) بسيار حائز اهميت مي‌ باشد . روش جديد براي رسيدن به اين هدف كه از روش طراحي بر مبناي ظرفيت سازه استفاده مي‌ گردد كه براي طراحي برج ميلاد بكار گرفته شده است
مفاهيم تئوريك براي ستبري و سلامت سازه(Robustness) هنوز تعريف نشده است و فقط ضريب شكل‌پذير كه نشان دهنده رفتار كلي سازه هاي مختلف مي‌ باشد به صورت ضريب رفتار Rدر آيين نامه آمده است. فلذا بايد همه مودهاي شكست سازه را بررسي و دسته بندي و طراحي سازه بر مبناي تمام اين حالات صورت گيرد و بنابراين ضرايب اطمينان مختلفي بايد در نظر گرفته شود.
بطور كلي سه دسته شكست (Failure) براي هر سازه مي‌ توان متصور بود:
1-    شكست هاي ضعيف
2-    شكست هاي متوسط و جدي
3-    شكست هاي خيلي جدي و غير منتظره
هر كدام از شكست هايي كه در سازه برج ميلاد پيش آيد جزء‌يكي از دسته هاي فوق طبقه بندي مي‌ شود . مثلاً‌جاري شدن آرماتور در شفت يا تيرهاي ساختمان لابي جزء‌دسته اول مي‌‌باشد. برش در بتن يا خرد شدن نهايي بتن و يا شكست اتصالات ساختمان رأس جزء دسته دوم است
واژگوني برج يا آنتن يا انهدام (collapse) ساختمان لابي يا ساختمان رأس جزء‌دسته سوم طبقه بندي مي‌ شوند.
براي بارهاي ناشي از سطح زلزله DBL ، ضرايب اطمينان براي سه دسته شكست فوق‌الذكر در روش حدي به ترتيب برابر با 1/1 و 3/1و 2 در نظر گرفته شده است. بدين ترتيب براي اثر ناشي از سطح زلزله DBLو بارهاي ثقلي و همچنين بارباد، ميزان خسارت به سازه اندك بوده و سازه حالت بهره برداري خود را حفظ مي‌ كند.
البته بديهي است كه ترك هاي جزئي در سطح بتن ظاهر شده كه اساسي نبوده و نياز به تعمير نخواد داشت.
اين گونه ترك ها و يا شكست هاي بتن در زلزله سطح MDL جدي تر بوده و نياز به تعميرات سازه وجود دارد.
طراحي در برابر آتش سوزي:
معيارهايي براي طراحي در برابر آتش سوزي در نظر گرفته شده
مرحله اول طراحي معماري مناسب جهت كاهش خسارات مادي و انساني از جمله تعبيه منطقه امن از آتش (Refuge zone) در ساختمان رأس و آسانسورهاي مربوطه.
مرحله دوم آن طراحي سازه اي مي‌ باشد كه در آن المان هاي سازه بايستي به نحوي مناسب براي تحمل حريق احتمالي طراحي شوند
1-    از آنجايي كه قسمتي از اسكلت بتني است پوشش بتن (cover) خود يك محافظ سازه در مقابل حريق بوده
2-    مهمترين اعضايي كه بايستي در برابر آتش سوزي حفاظت شود، المان هاي فلزي مي‌ باشد كه عمدتاً‌در ساختمان رأس برج بكار رفته اند و در برابر آتش آسيب‌پذيرند به اين منظور المان هاي اصلي به دو روش محافظت مي‌‌شوند.
يك روش پر كردن ستونهاي فلزي با مقطع دايره با بتن در ساختمان رأس كه علاوه بر افزايش باربري مقطع، مقاومت در مقابل آتش سوزي را افزايش مي‌ دهد.
روش دوم تأمين پوشش مناسب با بتن سبك (در تركيب با مواد ديگري كه در مقابل حرارت متورم شده و انتقال حرارت به المان فلزي را به تأخير مي‌ اندازد) از نوع پاششي (shotcrete)
معيارهاي طراحي در برابر باد:
جابجايي سازه برج هاي مخابراتي تحت اثر باد از چندين جهت حائز اهميت است. به دليل قرار گرفتن تجهيزات مخابراتي و تلويزيوني در سازه رأس و استفاده بازديدكنندگان از طبقات رأس ، اثر باد در اين ناحيه بيشتر مورد توجه است.
در مقايسه جابجايي برج ناشي از زلزله و باد بايد توجه داشت كه هرچند زلزله رخدادي قوي تر است ولي زودگذر بوده ليكن جابجايي سازه در مواجه با باد مكرر و مداوم تر است با توجه به اثر شديد نيروي باد در سازه رأس برج وجود هر گونه خلل و نارسائي در اتصالات و اعضاء‌ وهمچنين جابجايي قطعات غير سازه اي در طبقات در اثر نيروي باد ممكن است باعث ايجاد خسارات مالي و حتي جاني گشته و همچنين با توجه به كاربري اصلي اين برج ها كه قطعات و تجهيزات مخابراتي و تلويزيوني گران قيمتي را در خود دارد هر گونه عدم توجه به نيروهاي عظيم حاصله مي‌ تواند باعث انهدام اين تجهيزات و نهايتاً مختل كردن كاربري برج مخابراتي گردد
با توجه به موارد فوق و همچنين به دليل وجود مراكز مختلف فرهنگي و تفريحي از جمله موزه، رستوران ثابت، رستوران گردان، طبقه گنبد آسمان،سكوي ديد سرباز و ... افراد زيادي به عنوان بازديدكننده در طبقات مختلف حضور خواهند داشت كه هر گونه ارتعاش شديد ناشي از اثر باد امنيت رواني افراد را تحت الشعاع قرار خواهد داد. به عنوان يك تجربه قبلي مي‌ توان به بررسي برج CN تورنتو پرداخت.
برج CN در تورنتو كانادا تحت اثر باد هاي شديد داراي حركات قابل درك توسط اشخاص بازديد كننده در بيشتر قسمت هاي قابل دسترس براي عموم مي‌ باشد. ولي شكايتي در اين خصوص از اشخاص بازديد كننده آنهم در مدت چند دهه فعاليت اين برج ابراز نشده است و از طرفي در هنگام وزش بادهاي شديد آسانسورهاي برج تورنتو فعال نبوده و امكان دسترسي افراد به بالاي برج وجود ندارد.
به منظور اعمال نيروي ناشي از وزش باد بر سازه برج ميلاد، مطالعاتي در اين زمينه صورت گرفته است كه شامل بررسي هاي تئوريك و همچنين بررسي هاي آزمايشگاهي در تونل باد (Wind tunneltestsy) مي‌ باشد.
ذكر اين نكته ضروري است كه بطور كلي به علت نامشخص بودن پارامترهاي باد بطور قطع نمي توان روش هاي رياضي و تئوريك دقيقي براي پيش بيني اثرات باد بر روي سازه مورد نظر استفاده نمود و بنابراين در طراحي همواره از تكنيك هاي تقريبي بهره گرفته مي‌ شود.
اثر باد بر روي يك سازه لاغر و بلند مثل برج ميلاد را مي‌ توان به صورت مجموع يك مؤلفه شبه استاتيكي و يك مؤلفه ديناميكي در نظر گرفت. مؤلفه باراستاتيكي نيرويي است كه باد در هنگاميكه به صورت دائم مي‌ وزد، به سازه اعمال مي‌ كند. اين نيرو يك تغييرمكان دائمي در سازه ايجاد مي‌ نمايد. مؤلفه ديناميكي فشار باد كه در سازه ايجاد ارتعاش مي‌ نمايد ، ناشي از عواملي همچون اثر تندباد لحظه اي (gust) و ارتعاشات عمود بر جهت وزش باد مي‌ باشد.
به دليل شكل خاص مقطع برج ميلاد و اهميت سازه ، تعيين پارامترهاي اساسي مربوط به اثر باد بر برج استفاده از آزمايشات تونل باد را ايجاب مي‌ نمود. بدين منظور دو سري آزمايش تونل باد در ايران و كانادا صورت پذيرفت.
آزمايشات اول در ايران و در تونل باد دانشگاه علم وصنعت انجام شد كه در آن ابتدا با بررسي هاي صحرايي و ساخت مدل تپه سرعت باد در سايت برج شبيه سازي شده و سپس با ساخت مدل هاي   از كل برج شامل شفت و سازه رأس آزمايشات لازمه جهت تعيين پارامترهاي اساسي اثر باد و نيز توزيع سرعت وفشار در نقاط مختلف برج در زواياي مختلف انجام پذيرفت . نتايج اين مدل عمدتاً جهت كنترل شفت برج در مقابل بار باد مورد استفاده قرار گرفت.
در مرحله بعد وجهت طراحي دكل آنتن و سازة رأس آزمايشات در تونل باد دانشگاه (western Ontario) كانادا صورت گرفته و نتايج آن جهت بررسي و طراحي دكل آنتن وسازه رأس مورد استفاده قرار گرفت . در آزمايشات تونل باد در كانادا براساس مطالعات هواشناسي، سرعت مبنا وحداكثر سرعت جهت آزمايشات براي دورة بازگشت 50ساله به ترتيب m/s 27 و m/s45 ( به ترتيب معادل سرعت وزش باد km/h 100و km/h162 ) در نظر گرفته شده است
نتايج فشار و يا مكش در نقاط مختلف نشان داده شده براي كليه آزمايشات در جدول (3-1)ارائه شده كه در محاسبات مربوط به بار باد و جهت طراحي سازة‌ رأس مورد استفاده قرار گرفته ،همچنين محل قرارگيري پرابهاي فشار بر روي مدل هدر و قسمتي از آنتن در شكل (3-35) نمايش داده شده است.
تحليل و طراحي برج ميلاد:
فرضيات وشرح كلي روش‌ها
الف) روش هاي رايج تحليل سازه ها:
تحليل هر سازه به روش هاي مختلفي قابل انجام است كه بسته به هندسه سازه، معين يا نامعين بودن آن، اهميت سازه ، روش طراحي، ميزان هزينه در نظر گرفته شه براي انجام محاسبات و ... انتخاب مي‌ گردد. در زير به اختصار روش هاي رايج در تحليل سازه ها شرح داده مي‌ شود:
1-    استفاده از روابط تئوريك مقاومت مصالح و تحليل سازه ها و انجام محاسبات به وسيله كامپيوتر ، ماشين حساب و دست
2-    تقسيم كل سازه به زير سازه هاي كوچكتر و تحليل اين زير سازه ها با استفاده از روش مذكور در بند 1، در اين روش اندركنش بين زيرسازه ها به نوعي در محاسبات وارد مي‌ شود
3-    استفاده از روش اجزاي محدود (Finite Element) روش اجزاي محدود در واقع صورت تكامل يافته روش مذكور در بند 2 است ، در اين روش سازه به اجزاي به مراتب كوچكتر از سازه اصلي موسوم به المان تقسيم بندي مي‌ شوند و اندركنش المان ها در نقاط اتصال ما بين آنها در نظر گرفته مي‌ شود. در اين روش المان هاي يك بعدي (beam) دو بعدي(shell) و سه بعدي (solid) تعريف مي‌ شوند كه از هر يك براي مدلسازي قسمتي از سازه كه از نظر هندسي تشابه بيشتري به المان دارد استفاده مي‌ شود. براي مدل كردن قسمت هايي از سازه كه در آن احتمال تمركز تنش وجود دارد ، معمولاً از المان هاي ريزتري استفاده مي‌ شود تا رفتار سازه به صورت دقيق تري شبيه سازي شود.
همانطور كه ذكر شد در روش اجزاي محدود رفتار كلي سازه از طريق اندركنش بين المان ها در نقاط اتصال آنها موسوم به نقاط گره اي مدلسازي مي‌ شود با توجه به اين مسئله استفاده از كامپيوتر براي تحليل سازه از روش اجزاي محدود اجتناب‌ناپذير است، چرا كه با زياد شدن تعداد گره اي حجم محاسبات به صورت تواني زياد مي‌ شود و عملاً حل دستي معادلات مربوط غير ممكن خواهد بود.امروزه نرم‌افزارهاي متنوعي براي تحليل سازه ها به روش اجزاي محدود وجود دارد كه از آن جمله مي‌ توان به NISA,ANSYS,SAP2000و ... اشاره كرد . در اين ميان SAP2000 در بين مهندسين سازه از بيشترين جايگاه برخوردار است
در تحليل سازه شفت اصلي برج ميلاد، از روش هاي بند 1و 3 استفاده شده است. به اين صورت كه براي تحليل بدنه اصلي شفت وسازه رأس و آنتن از روش بند 3 با استفاده از نرم‌افزار SAP2000 وبراي تحليل قسمت هاي ثانويه شفت اعم از ديافراگم هاي مياني، پله فرار و... از روش بند 1 بهره گرفته شده است
در مدلسازي بدنه اصلي برج ميلاد به روش اجزاي محدود از دو مدل استفاده شده است كه در بخش هاي بعد به ذكر جزئيات آنها پرداخته خواهد شد
ب- روش هاي مختلف طراحي
طراحي هر سازه آميزه اي است از هنر و علم كه در كنار يكديگر يك طرح خوب و بهينه را موجب مي‌ شود. تركيب تجربه هاي مهندس محاسب در احساس رفتار سازه در برابر بارها همراه با بكارگيري مباني علوم استاتيك ، ديناميك ، مكانيك جامدات ،تحليل سازه وغيره در طراحي هر سازه موجب داشتن سازه اي مطمئن و اقتصادي بوده كه پاسخگوي كاربري مورد نظر به نحو احسن مي‌ باشد .طراحي سازه ها بطور كلي مي‌ تواند با يكي از روش هاي زيرانجام پذيرد:
1.    روش الاستيك
2.    روش پلاستيك يا روش حدي
فلسفه طراحي به روش الاستيك مبتني بر اين است كه طراحي هر جزء از سازه كه تنش ايجاد شده در آن در اثر اعمال بارهاي سرويس (مجموع بارهاي مرده، زنده، زلزله باد و ... ) از تنش مجاز مصالح مورد استفاده تجاوز نمي كند
اين تنش هاي مجاز معمولاً‌ توسط آيين نامه ها و يا مشخصات فني ديگر به صورتي  تعيين مي‌ گردد كه داراي ضريب اطمينان مطمئن نسبت به يك حالت حدي تنش نظير تنش جاري شدن فولاد و غيره باشد.
فلسفه  طراحي به روش دوم عمدتاً‌ مبتني بر طراحي به روش حدي مي‌ باشد.
(limit state design) كه اين عنوان، تمام روش هاي طراحي با مقاومت نهايي، طراحي برمبناي مقاومت، طراحي پلاستيك ،طراحي با ضريب بار، طراحي حدي و طراحي با ضريب بار و مقاومت (LFRD) را شامل مي‌ شود . طراحي به روش حدي يك عنوان كلي است واين حالتي را بيان مي‌ كند كه سازه يك ساختمان تا حد نهايي (مرحله شكست ) تحت اثر بارهاي مورد انتظار قرار گيرد. اين حالت حدي به دو دسته حالت مقاومت نهايي و حالت بهره برداري نهايي تقسيم مي‌ گردد. حالت حدي مقاومت به مقاومت نهايي مصالح (مقاومت پلاستيك ) و كمانش، خستگي  ، واژگوني و لغزش سازه اطلاق مي‌ گردد.
حالت حدي بهره برداري به موارديكه در رابطه با امكان استفاده از سازه قرار مي‌ گيرد مانند تغيير شكل هاي ماندگار، لرزش، ترك و غيره اطلاق مي‌ شود
لازم به ذكر است كه در حالت حدي مقاومت بايد به شكل پذيري سازه توجه شود و اين فاكتور را در آناليز سازه و استخراج تنش هاي نهايي مدنظر داشت.
اين بدان معناست كه در يك المان سازه ممكن است رسيدن تنش ها در يك مقطع به حالت نهايي موجب شكست آن سازه نباشد،زيرا امكان باز توزيع تنش ها به مقاطع ديگر وجود دارد تا زمانيكه همه مقاطع بحالت بحراني برسند و آن نقطه شكست عضو و سازه خواهد بود.
مقايسه روش‌ها و گستره هر يك:
1)    روش هاي تحليلي سازه ها
هريك از روش هاي مورد اشاره در بخش قبل داراي معايب و محاسني بوده و هركدام در محدوده اي از سازه ها كاربرد دارد. استفاده از روابط تئوريك وانجام محاسبات دستي به منظور تحليل سازه هاي كوچك و يا قسمت هايي از سازه هاي بزرگ كاربرد دارد.
براي مهندسين با تجربه كه از رفتار سازه ها به خوبي اطلاع دارند، ساده سازي سازه هاي بزرگ و استفاده از روابط تئوريك وانجام محاسبات با دست مي‌ تواند در انتخاب ابعاد و مقادير اوليه سازه ها بسيار مؤثر باشد
زيرا آناليز دقيق سازه ها درصورت نداشتن ابعاد نزديك به واقعيت براي آنها موجب صرف وقت و هزينه زياد مي‌ باشد. بديهي است بررسي دقيق تنش ها و تغيير مكان نقاط خاصي از سازه در روش فوق امكان نداشته و يا به سختي قابل انجام است . گرچه انجام آناليز و تحليل با روش هاي تئوريك موجب صرف وقت زياد بوده ولي انجام اين كار ايده خوبي از رفتار سازه ها و مسير تنش ها در آن به مهندس محاسب مي‌ دهد كه از طريق تحليل با نرم‌افزار هاي كامپيوتري معمولاً‌ اين موضوع قابل دسترسي نيست استفاده از روش اجزاي محدود با توجه به بزرگ شدن ابعاد سازه ها و نياز به بررسي و تحليل دقيق آنها امروزه در گستره وسيعي كاربرد دارد.
وفور كامپيوترهاي شخصي و در دسترس بودن آن براي همگان و همچنين وجود نرم‌افزارهاي گوناگوني كه جهت تحليل سازه ها تهيه شده روش المان محدود را به عنوان يك روش متداول در بين مهندسين رايج ساخته و با توجه به امكاناتي كه براي مهندسين فراهم مي‌ آورد كمك بزرگي به اين فن نموده است.
بديهي است آناليز دقيق سازه هاي بزرگ و با تعداد زياد درجات نامعيني جز با روش اجزاء‌محدود بسيار مشكل و صعب‌الوصول است. پيشرفت صنعت كامپيوتر و كوتاه شدن زمان انجام محاسبات توسط آنها امكانات بيشتري براي مهندسين فراهم نموده كه با استفاده از روش اجزاء محدود و انتخاب المان هاي ريزتر و  متنوع تر مي‌ توانند با دقت هر چه بيشتر رفتار سازه ها را بررسي نمايند.
نكته بسيار مهم و قابل توجه در مورد استفاده از روش فوق بررسي نتايج خروجي بود. كه در صورت آگاه نبودن مهندسين محاسب از رفتار واقعي سازه مي‌ تواند موجب اشتباهات جبران‌ناپذيري گردد. بديهي است هرچه حجم اطلاعات خروجي بيشتر باشد اين مشكل حادتر خواهد بود
بنابراين قبل از اقدام به مدلسازي براي هر سازه لازم است با توجه به محاسبات و بررسي هاي اوليه، ابعاد نزديك به واقع را براي سازه معمول داشت و از طرفي تا آنجا كه صدمه اي به نتايج تحليل و نتايج مورد انتظار وارد نگردد. نسبت به سازه سازي سازه اقدام تا حجم اطلاعات ورودي و بالطبع آن خروجي كاهش يافته و امكان بررسي و كنترل آنها هرچه بيشتر فراهم گردد
در مورد سازه هاي بتن آرمه در استفاده از روش اجزاي محدود بسيار بايد دقت نمود . زيرا رفتار سازه هاي بتني عمدتاً‌ پلاستيك بوده در صورتيكه آناليز اجزاء‌محدود در محيط الاستيك انجام مي‌ گيرد.
2-    روش هاي مختلف طراحي
روش طراحي الاستيك از حدود 100 سال گذشته در علم مهندسي مورد استفاده بوده و به عنوان يك روش مطمئن هنوز نيز در برخي موارد اعتبار و قوت خود را حفظ نموده است . ولي در استفاده از روش حالت حدي، به رفتار واقعي مقاطع سازه بيشتر نزديك شده و امكان اعمال ضرايب به بار و تنش با توجه به در نظر گرفتن احتمالات در اندازه گيري اين مقادير وجود دارد و از طرفي مقاطع سازه اقتصادي تر خواهند بود
روش پلاستيك به خصوص در سازه هاي بتن آرمه جايگزين روش الاستيك گرديده و عمدتاً‌ طراحي سازه ها با اين روش صورت مي‌ گيرد ولي همانطور كه در بالا ذكر شد روش الاستيك هنوز در طراحي سازه و بخصوص سازه هاي فلزي كاربرد وسيعي دارد.
قضاوت و انتخاب روش طراحي و آناليز مناسب براي برج ميلاد:
با توجه به توضيحات آمده در دو بخش قبل ومقايسه روش هاي مختلف آناليز و طراحي سازه به منظور آناليز و طراحي شفت برج ميلاد از دو مدل استفاده گرديده
1-    مدل طره با استفاده از المان هاي تير
2-    مدل اجزاء‌محدود (Finite element) با استفاده از المان هاي beam, solid, shell هر دو مدل فوق با استفاده از روش اجزاي محدود انجام مي‌ گيرد، انتخاب مدل طره داراي اطلاعات ورودي و خروجي محدود بوده و بررسي نتايج و بخصوص امكان بررسي راحت و سريع رفتار پلاستيك مقاطع بتني در تحليل و طراحي سازه بسيار مناسب تشخيص داده شده.
لازم به ذكر است كه با توجه به نسبت بعد به ارتفاع شفت برج (aspect ratio) رفتار اين سازه بسيار شبيه يك تير طره مي‌ باشد.
عليهذا عمده طراحي مقطع بتن آرمه شفت با استفاده از مدل طره انجام گرفته است . از آنجائي كه مقاطع سازه شفت بسيار پيچيده بوده و امكان بررسي مسائل محلي (local) در قسمت هاي مختلف شفت ضروري به نظر مي‌‌رسد، مدل اجزاء محدود كل برج (شامل فونداسيون ، ترانزيشن، شفت، سازه رأس و آنتن) با استفاده از المان هاي beam, solid , shell و با نرم‌افزار sap2000 مدل گرديد كه تحليل اين مدل امكان بررسي هاي فوق را به خوبي فراهم مي‌ نمايد.
لازم به ذكر است همانطور كه قبلاً‌ اشاره شد تحليل و طراحي بعضي از قسمت هاي شفت مانند ديافراگم هاي پيش بيني شده در شفت داخلي (هر12متر) وساير دسترسي هاي ارتباطي بين قسمت هاي مختلف مقطع شفت و غيره با دست انجام شده است.
ناگفته نماند قبل از اينكه اقدام به تهيه مدل طره ويا اجزاي محدود شود مقاطع شفت با توجه به تجارب و اطلاعات قبلي در مورد برج هاي مخابراتي واز طريق محاسبات ساده و دستي به صورت تقريب حدس زده شد. پس از آن با آناليز دقيق كنترل و اين روش آزمون و خطا چندبار تكرار شد تا مقاطع نهايي گرديد
سيستم ابزار دقيق در برج ميلاد
فلسفه طراحي سيستم ابزار دقيق در برج مخابراتي ميلاد
برج مخابراتي ميلاد از جمله ساختمان هاي بتن آرمه بلند مرتبه بوده كه سازه آن تشكيل شده از:
1.    فونداسيون (Transition , Mat) با سازه بتن آرمه و قسمتي پس‌تنيده
2.    شافت با سازه بتن آرمه و قسمتي پس‌تنيده
3.    ساختمان رأس با اسكلت فلزي و رينگ بتني پس‌تنيده
4.    آنتن با اسكلت فلزي و مقطع بسته
5.    ساختمان لابي پايين برج با اسكلت بتن‌آرمه
فلسفه طراحي و نصب ابزار دقيق در سازه هاي بزرگ و خاص در دستيابي به دو هدف كلي خلاصه مي‌ شود:
1.    كنترل رفتار ساختمان در زمان بهره برداري و جلوگيري از گسترش خرابي ها و خسارات احتمالي و در صورت امكان اصلاح رفتاري المان هاي سازه به منظور رسيدن به بهره‌برداري مورد نظر
2.    بررسي بازتاب هاي مختلف سازه در مقابل عوامل مؤثر (طبيعي و غير طبيعي) و قياس آن با فرضيات طراحي، نتيجه گيري و كسب تجارب لازم براي طراحي سازه هاي مشابه و به طور كلي خدمت به تحقيقات و تكامل علوم مهندسي سازه
دستيابي به هدف اول در مورد برج ميلاد معمولاً‌ در حد اطلاع از رفتار سازه بوده و هرگونه اصلاح يا تغيير با توجه به ويژگي خاص آن و بتن آرمه بودن قسمت هاي اصلي اين سازه جز در موارد خاص بسيار مشكل است، ليكن تعقيب هدف دوم نه تنها در طيف گسترده اي امكان پذير بوده بلكه مي‌ تواند كمك بزرگي به كسب تجربه و افزايش دانسته ها در زمينه طراحي اينگونه سازه ها باشد. مضافاً‌به اينكه برج مخابراتي مزبور در منطقه زلزله خيز تهران با احتمال وقوع زلزله با بزرگي زياد قرار گرفته و كسب اطلاعات از رفتار اين سازه در برابر چنين بارهاي احتمالي مي‌ تواند تجارب علمي قابل توجهي براي طراحي در مناطق زلزله خيز حاصل كند.
عليهذا ابزاربندي برج مخابرايت ميلاد به منظور جمع‌آوري اطلاعات براي هر كدام از دو هدف فوق صورت مي‌ گيرد. اين ابزار با توجه به ابزار دقيق موجود و قابل دسترس و از طرفي رعايت مسائل اقتصادي با عنايت به قيمت گران تهيه آن و همچنين با استفاده از تجارب موجود در CN Tower كانادا و به منظور دستيابي به اطلاعات زير انجام گرفته است
نصب pressure cell در زير فونداسيون
الف) با عنايت به اينكه از فرض تنش خطي در زير فونداسيون در طراحي استفاده شده است . در حاليكه در پاره اي از آناليز هاي انجام شده با استفاده ازمدل خاك و فونداسيون وضعيت بخش تنش به صورت هاي ديگري نمايان بود.
لذا به منظور امكان بررسي وضعيت تنش زير فونداسيون از تعدادي pressure cell در زير فونداسيون استفاده شده است .بدين ترتيب از طريق قرائت اين ابزارها امكان بررسي اندركنش خاك و سازه و تمركز تنش در لبه فونداسيون بوجود مي‌ آيد.
ب) امكان بررسي ميزان Tilt يا چرخش فونداسيون نيز با قرائت ابزارهاي مزبور وجود دارد
نصب تنش‌سنج و كرنش‌سنج در Mat و ترانزيشن
الف) بررسي فشار تنش ناشي از كابل هاي تنيدگي در طي زمان و هم چنين مطالعه پديده هاي خزش و افت و shrinkage بتن و اثرات آن روي نيروي كابل ها با نصب كرنش‌سنج بتن در وسط و بالاي Matامكان‌پذير خواهد شد.
ب) بررسي نيروي كششي شعاعي ايجاد شده در Mat با احتساب تنش كششي ايجاد شده در آرماتورها و مقايسه با فرضيات طراحي كه با استفاده از قرائت تنش ميلگرد در لايه وسطي Mat انجام مي‌ گيرد.
ج) بررسي ممان ايجاد شده در كنار ديوار ترانزيشن و مقايسه آن با فرضيات طراحي و تكميل مطالعات اندركنش خاك و سازه كه از طريق قرائت كرنش سنج هاي بتن و ميلگرد در لايه بالايي و پايين Mat صورت مي‌‌پذيرد.
د) تعيين محل لولاي پلاستيك در فونداسيون و ترانزيشن در اثر نيروهاي فوق (اين پديده در صورت استفاده از ابزار ديناميكي قابل بررسي است)
ه) بررسي نيروهاي كششي و فشار ايجاد شده در ديوارهاي ترانزيشن و بررسي رفتار اين المان هاي مهم سازه اي در هنگام بهره‌برداري كه از طريق نصب تنش‌سنج و كرنش‌سنج در لايه هاي وسطي ديوارهاي مزبور انجام مي‌‌گيرد.
و) بررسي نحوه انتقال نيروي شافت به فونداسيون با استفاده از نصب ابزار در تراز صفر بدين صورت اندركنش سازه بالايي و زيرين (Substructure – superstructure) امكان بررسي پيدا مي‌ كند
نصب تنش‌سنج و كرنش‌سنج در شفت
از آنجا كه شفت برج ميلاد به صورت يك طره خمشي مدل و طراحي شده كه با توجه به نسبت بعد به ارتفاع آن (aspectratio) ، واقعاً‌ نيز چنين رفتاري مورد انتظار است، لذا در نصب ابزاربندي شفت عمدتاً‌ سعي بر امكان بررسي اين رفتار شافت بوده و كمتر به ساير رفتارها مثل رفتار برشي و پيچشي و غيره پرداخته شده است.
نصب تنش‌سنج و كرنش‌سنج استاتيكي و ديناميكي در بال هاي بيروني شفت با توجه به اينكه اين المان ها از اعضاي اصلي تحمل خمش در اين سازه مي‌‌باشند صورت گرفته است نصب اين ابزار امكان دستيابي به اطلاعات لازم به منظور بررسي موارد زير را امكان‌پذير مي‌ سازد.


كليات
1-    بررسي ميزان تنش ايجاد شده در بال ها و مقايسه آن با فرضيات طراحي كه در آن مقطع شفت به صورت تير طره مدل گرديده است
2-    برسي منحني هاي   براي مقاطع ابزاربندي شده
3-    تعيين مقدار ممان در مقاطع ابزاربندي شده و بررسي فرض طره براي شفت
4-    بررسي احتمال ناشاقولي شدن شفت در اثر عوامل مختلف
5-    بررسي اثر حرارت تابش خورشيد در يك طرف شفت
6-    بررسي پديده هاي خزش و shrinkage  و تغييرات درجه حرارت در شفت
7-    بررسي فرض صفحه اي ماندن مقطع شفت و بررسي تنش هاي Local در حد امكان (بديهي است براي رسيدن به نتيجه بهتر نياز به نصب ابزار بيشتري در قسمت هاي داخلي شفت مي‌ باشد)
بررسي پديده هاي خاص ناشي از زلزله
8-    بررسي ميزان جاري شدن آرماتورها در محل لولاي پلاستيك و بررسي ضريب شكل پذيري در حدامكانات ابزار آلات نصب شده
9-    مطالعه ممان در مقاطع ترك خورده و بررسي فرضيات طراحي در روش pushover
10-    اثبات اينكه آناليز طيفي براي مقاطع ترك خورده شفت ممان بيشتري در مقاطع بالايي شفت نسبت به آناليز طيفي مقاطع ترك نخورده ايجاد مي‌ كند. اين مورد ضمن آناليز و طراحي، استنتاج شد
11-    اثبات اينكه تغيير مكان شفت براي مقاطع ترك خورده و مقاطع ترك نخورده در آناليز در برج ميلاد بخوبي خود را نشان مي‌ دهد
12-    بررسي ميزان ترك خوردگي شفت در سطوح مختلف زلزله
بررسي پديده هاي ناشي از اثر نيروي باد
13-بررسي فشار اعمالي از نيروي استاتيكي باد در ارتفاع
14- بررسي اثرات vortex shedding (جريان گردابي)
بررسي رفتار سازه در اثر نيروي ديناميكي باد در حد امكانات ابزار نصب شده، بديهي است انجام بررسي هاي ذكر شده نياز به برنامه ريزي دقيق قرائت ابزارها در زمان هاي مناسب دارد.
نصب شتاب‌نگار در روي سازه
به منظور بررسي رفتار سازه در برابر سطوح مختلف زلزله نصب شتاب‌نگار روي نقاط حساس آن از اهميت خاص خود برخوردار است . پيشنهاد نصب دو عدد شتاب‌نگار روي فونداسيون با توجه به اهميت فونداسيون اين سازه و دستيابي به اطلاعت در جهت شناخت رفتار حقيقي آن در برابر زلزله و اندركنش آن با خاك شده است و به اين دليل دو شتاب نگاشت پيشنهاد شده كه اگر به دليلي يكي از آنها از كار افتاد امكان دريافت اطلاعات از ديگري وجود داشته باشد
همچنين با نصب دو ابزار امكان بررسي پيچش فونداسيون و سازه كه از مباحث مطرح شده بحث‌انگيز مي‌‌باشد نيز وجود خواهد داشت
تراز صفر كه مقطع جدايي سازه از فونداسيون بوده و همچنين تراز 24متري كه پيك مودهاي ثانوي شافت در اين نقطه اتفاق مي‌ افتد از نقاط حساس تشخيص داده شده كه نصب شتاب‌نگار در آنها ضروري به نظر مي‌ رسد. بديهي است چنانچه امكان استفاده از سنسور باشد مي‌ توان تعداد نقاط برداشت را افزايش داده و اطلاعات دقيق تر و بهتري براي بررسي رفتار سازه درمقابل زلزله جمع آوري نمود لازم به ذكر است كه براي امكان بررسي هاي دقيق در اين موارد لازم است يك عدد شتابنگار نيز در محل مناسبي در سايت برج نصب گردد

جزئيات روش تعيين محل ابزار دقيق در بخش هاي مختلف
همانگونه كه در فلسفه طراحي ابزار دقيق اشاره شد، نصب اين ابزار جهت دستيابي به دو هدف كلي كنترل رفتار ساختمان در زمان بهره‌برداري و بررسي بازتاب هاي مختلف سازه در مقابل عوامل مؤثر (طبيعي و غير طبيعي) انجام مي‌ گيرد بديهي است هرچه تعداد ابزار نصب شده بيشتر و محل هاي نصب متنوع تر باشند امكانات مطالعاتي دقيق تري را فراهم مي‌‌آورد ولي با توجه به قيمت هاي نسبتاً‌ بالاي تهيه اين ابزار و به منظور رعايت مسائل اقتصادي پروژه تلاش بر اين بوده كه تعداد اين ابزار در حد نياز تهيه شده و آنها در نقاط بحراني و كليدي كه بنحوي تعيين كننده رفتار كلي سازه مي‌ باشند نصب گردند.
از آنجا كه بارهاي اصلي اين سازه بار زلزله و بار ثقلي مي‌ باشند، لذا دو سيستم ابزار دقيق با عملكرد هاي ديناميكي و استاتيكي در طرح ابزار دقيق پيش‌بيني شده است . در اين قسمت به معرفي ابزارهاي مورد لزوم و جزئيات محل نصب آنها در برج ميلاد مي‌‌پردازيم

جزئيات محل نصب سلول فشاري (pressure) در زير فونداسيون
عكس‌العمل خاك در زير فونداسيون (Mat) و نحوه توزيع آن از مباحث بسيار حساس اين سازه بوده كه كسب اطلاعات در اين زمينه در زمان بهره‌برداري مي‌ تواند كمك بزرگي به افزايش دانسته ها در اين مورد بنمايد . در محاسبات سازه برج كه اندركنش خاك و سازه با فنرهاي وينكلرمدل شده است سعي براين بوده كه با تغيير مقادير سختي فنرها عكس‌العمل خاك در زير فونداسيون به صورت خطي تغيير نمايد. اين فرض با توجه به نتايج آناليز مدل هاي تهيه شده توسط كارشناس ژئوتكنيك پروژه و همچنين نظرات كارشناسان سازه انجام گرديده است
بطور كلي وضعيت تنش در زير فونداسيون (عكس‌العمل بستر) با توجه به نتايج حاصله از آناليز مدل هاي تحليلي و همچنين مطالعات ژئوتكنيك و نظر كارشناسان مربوطه در دو منطقه زير بحراني مي‌ باشد.
الف- در شعاع زير ديوارهاي شيدار
ب-در شعاع لبه فونداسيون
البته با توجه به صلبيت فونداسيون و ترانزيشن روي آن كه در گزارش هاي ژئوتكنيك اين امر به خوبي نشان داده شده است، تنش در دو محل ذكر شده در محاذات بال ها و بين بال ها تقريباً‌يكسان مي‌ باشد. عليهذا به منظور بررسي هرچه دقيق تر توزيع تنش در زير فونداسيون از چهار عدد pressure cell در هر كدام از دو منطقه فوق استفاده گرديده و تعداد كل آنها به 8 عدد مي‌ رسد، اين ابزار ها در زير و يا در محاذات بال هاي اصلي شفت نصب گرديده اند و با برداشت هايي كه از اين دو سري ابزار و يا در محاذات بال هاي اصلي شفت نصب گرديده اند و با برداشت هايي كه از اين دو سري ابزار مي‌ شود امكان بررسي عكس‌العمل خاك و تمركز آن در زير بال ها و لبه فونداسيون فراهم مي‌ گردد

جزئيات محل نصب كرنش‌سنج بتن (striangage) در قسمت هاي مختلف سازه برج
مقدار كرنش بتن يكي از فاكتورهاي بسيار مهم در ارزيابي سازه هاي بتن آرمه مي‌ باشد از آنجا كه كرنش حدي بتن به غير از آنچه در اثر اعمال بار ايجاد مي‌ شود به عوامل متعدد ديگري نظير shrinkage- creep تغييرات درجه حرارت و غيره كه تابع زمان هستند نيز بستگي دارد ، لذا اندازه گيري كرنش بتن در زمان هاي مختلف بهره‌برداري و تحت اثر بارهاي مختلف مي‌ تواند به عنوان مباني مطالعاتي بسياري از موضوعات مطرح شده در اين زمينه مورد استفاده قرار گيرد. به اين منظور سعي شده در نقاط بحراني و حساس سازه كه تغييرات كرنش قابل توجه بوده و مقادير كرنش در اين نقاط نقش تعيين كننده در پايداري سازه داشته و معرف رفتار كلي آن مي‌ باشد، از كرنش‌سنج هاي معرفي شده استفاده گردد.

جزئيات محل نصب كرنش‌سنج بتن در قسمت هاي مختلف فونداسيون و ترانزيشن
الف) با توجه به تعداد متنابهي از كابل هاي پس‌تنيده كه در پيرامون فونداسيون و جهت تأمين فشار شعاعي تعبيه شده است  وبه منظور بررسي فشار ناشي از اين كابل ها در طي زمان و مطالعه اثرات پديده هاي مختلف آن مانند خزش، افت و shrinkage بتن، اين كرنش‌سنج ها بر روي فونداسيون ، وسط ارتفاع و در شعاع 26متري آن نصب گرديده اند.از آنجا كه كابل هاي تنيدگي در 3 متر انتهايي لبه فونداسيون قرار داشته و از اين ناحيه به بعد بطرف مركز ايجاد فشارهايي در مقطع فونداسيون مي‌ نمايد، لذا سعي بر اين بوده كه كرنش‌سنج ها در فاصله مناسبي از محل اين كابل ها كه توزيع نيروي فشاري آنها يكنواخت مي‌ شود بيشتر به واقعيت نزديك باشد.
از طرفي با توجه به تقارن در مقاطع شفت و فونداسيون استفاده از دو عدد كرنش‌سنج و در دو جهت عمود بر هم كافي به نظر مي‌‌رسد.
تراز نصب اين كرنش‌سنج ها در ارتفاع 0، 115، 228، 246، 5/303متر بوده و تقريباً كل ارتفاع شافت را پوشش مي‌ دهد. لازم به ذكر است با توجه به پس تنيدگي شافت از ارتفاع 230 تا 315 متر تلاش بر اين بوده كه به منظور بررسي دقيق تر رفتار سازه با توجه به پس تنيدگي آن و همچنين نصب سازه رأس در اين ارتفاع تعداد تراز هاي نصب كرنش‌سنجن را افزايش دهيم.
با عنايت به بارهاي بحراني ناشي از زلزله در شافت در هر تراز چهار كرنش‌سنج از نوع استاتيكي و چهار كرنش‌سنج از نوع ديناميكي نصب گرديده.

جزئيات محل نصب تنش‌سنج آرماتور فولادي(stress metere) در قسمتهاي مختلف سازه برج
ارزيابي تنش يا كرنش آرماتور هاي فولادي به عنوان دومين المان اصلي تشكيل دهنده سازه هاي بتن آرمه از اهميت خاص خود برخوردار مي‌‌باشد
به منظور دستيابي به اين هدف و جمع‌آوري اطلاعات لازم از اين المان هاي سازه اي نصب تنش‌سنج آرماتورفولادي به تعداد مورد نياز در سازه برج  با عملكرد هاي ديناميكي و استاتيكي پيش بيني گرديده است.
جزئيات محل نصب تنش‌سنج آرماتور در فونداسيون
الف) تنش كششي قابل توجهي در قسمت مياني شافت بعد از ديواره هاي شيبدار ترانزيشن در اثر بارهاي قائم و يا جانبي ناشي از باد و زلزله ايجاد مي‌ گردد. در طراحي ، قسمت اعظم اين كشش ها با نيروي فشاري ناشي از كابل هاي پس تنيده خنثي مي‌ گردد.
بطوري كه در بار سرويس تقريباً‌ تمام نيروي كششي خنثي و هيچگونه كشش اضافي به ميلگردها شعاعي منتقل نمي گردد . ولي در بارهاي بحراني (زلزله در تراز DBL) قسمتي از نيروهاي كششي بايد توسط ميلگرد هاي شعاعي جذب كردد. به منظور بررسي دقيق اين عملكرد از دوعدد تنش‌سنج آرماتور در تراز وسط ارتفاع Mat (تراز 40/12-) و در شعاع 19متري (بعد از ديوار شيبدار ترانزيشن ) و در دو جهت عمود برهم استفاده مي‌ شود.
با توجه به آنچه در قسمت هاي قبلي در مورد محل حداكثر ممان در مقطع فونداسيون بيان شد، اين مقطع در كنار ديوارهاي شيبدار مي‌ باشد و به منظور بررسي اين موضوع و بررسي ممان مربوطه در مقاطع مختلف زماني و بارهاي اعمالي استاتيكي و ديناميكي دوعدد تنش سنج آرماتور كه بتوانند كشش ناشي از ممان وارده را نشان دهد بر روي آرماتورهاي لايه پاييني Mat و در شعاع 25 متري Mat پيش بيني گرديده است.
ب) همانطور كه در بخش هاي قبلي اشاره گرديد ديوارهاي مايل ترانزيشن از اعضاء اصلي سازه فونداسيون بوده كه قسمت اعظم بارهاي وارده از شافت را به Mat انتقال مي‌ دهند.
تقريباً تمام تنش هاي ايجاد شده در اين ديوارها از نوع كشش و فشار مي‌ باشند. لذا به منظور بررسي رفتار اين ديوارها در اثر اعمال بارهاي مختلف استاتيكي – ديناميكي و همچنين بررسي مباني طراحي و با توجه به اينكه عمده كشش حاصل شده در ديوارها توسط ميلگرد انتقال مي‌ يابد.
از چهار عدد تنش‌سنج آرماتور در تراز مياني اين ديوارها (70/4-) بهره گرفته شده است تنش‌سنج ها از نوع استاتيكي مي‌ باشند
ج) تراز صفر از نقاط حساس  وكليدي سازه برج و محل انتقال تمام بار قسمت بالاي سازه به فونداسيون مي‌ باشد و لذا بررسي اندركنش سازه بالايي و زيرين.
(sub structure , supper structure) از اهميت خاصي برخوردار است و همچنين بررسي تمركز هاي تنش در اين منطقه از سازه ناشي از بارهاي استاتيك و ديناميكي را نمي توان از نظر دور داشت در هر صورت اطلاعات برداشتي از اين مقطع سازه در بسياري از مطالعات و تحقيقات مورد نظر براي سازه مورد استفاده مي‌ باشد.
در اين مقطع از چهار عدد تنش‌سنج آرماتور از نوع استاتيكي و همچنين چهار عدد تنش آرماتور از نوع ديناميكي استفاده شده كه در روي قسمت solid (شعاع 9متري )و در زير تراز صفر نصب شده است

جزئيات محل نصب تنش‌سنج آرماتور در نقاط مختلف شافت برج
با توجه به رفتار خمشي شافت برج بررسي تنش هاي ايجاد شده در ميلگردهاي اصلي بدنه شافت مي‌ تواند مبناي بسياري از مطالعات و بررسي ها قرار گيرد.
آرماتور اصلي مقاطع برج كه در تحمل ممان وارده شركت دادند عمدتاً در بال هاي بيروني شافت متمركز و از نوع آرماتور خاص (fy=550kg/cm2و با اتصالات مكانيكي ) مي‌ باشند، لذا به منظور امكان انجام كليه مطالعاتي كه در فلسفه طراحي ابزار اشاره شد، پنج تراز در ارتفاع شافت (ترازهاي صفر، 115،228،246،5/303متر) از تنش آرماتور از نوع ديناميكي استفاده شده است

منابع و آيين نامه هاي مورد استفاده در طرح برج ميلاد

با توجه به اينكه پروژه برج ميلاد از جمله پروژه هاي خاص محسوب مي‌گردد، مبناي تعيين پارامترها، علاوه بر آيين نامه هاي موجود در زمينه هاي مختلف، قضاوت و اجماع نظر مهندسي نيز بوده است . مبناي تعيين پارامترهاي خاك پروژه ، مطالعات ژئوتكنيكي انجام شده در محل احداث برج توسط مهندسين مشاور خاك بوده كه پردازش اطلاعات و قضاوت نهايي طي گزارش توسط مشاور ژئوتكنيكي طرح، و نهايتاً منجر به استخراج پارامترهاي ژئوتكنيكي آيين‌نامة مورد استفاده جهت طراحي سازه بتن آرمه فونداسيون ، آيين‌نامه بتن كانادا Canadian standard Association (A23/3/94) بوده كه در آن تركيبات بارگذاري در حالات نهايي (Ultimate Limit State) در دو حالت حدي class 1 و class 2 انجام شده و ضرايب افزايش بار با توجه به قضاوت مهندسي و پيشنهاد كارشناسان، طراحي براي دو حالت حدي پيش گفته به ترتيب برابر با 1/1و 3/1 در نظر گرفته شده است. لازم به ذكر است كه طبق آيين‌نامه بتن كانادا ، مقاومت بتن و فولاد براي حالات حدي فوق به ترتيب با ضرايب 6/0و 85/0 كاهش داده مي‌ شود.
با توجه به مشابهت ضرايب بارگذاري، از آيين‌نامه بتن آمريكا (ACI-318-95)نيز براي كنترل طراحي استفاده شده و در بخش طراحي پيش‌تنيده از آيين‌نامه DIN-4227 آلمان و همچنين از آيين‌نامه ACI جهت مقايسه بهره گرفته شده است.




 


کلمات کلیدی مرتبط:
اسکیس از برجهای چند منظوره جهان, ایده برای برجهای چند منظوره جهان ,کانسبت برجهای چند منظوره جهان, استانداردهای طراحی برجهای چند منظوره جهان, دانلود نقشه طراحی برجهای چند منظوره جهان, دانلود نقشه های برجهای چند منظوره جهان, دانلود اتوکد برجهای چند منظوره جهان, دانلود پلان برجهای چند منظوره جهان, رسال,
مقالات مرتبط در این دسته

 


کليه حقوق اين وب سايت محفوظ و متعلق به نقش برتر پارس مي باشد
هرگونه کپی برداری منجر به پیگیری قضایی خواهد شد
Copyright © 2013-2025 - All rights reserved
طراحی سایت مشهد