پاورپوینت بررسی شش بنای مهم بین النهرین
فهرست مطالب
كهن ترين زيگورات بين النهرين
ارگ سارگون
معابد
«معماري»
معبد ایشچالی
دروازه ایشتار
زيگورات دور شاروكين
همراه با تصاویر
بخشی از مطالب:
معماری بین النهرین قدیمی ترین تمدن جهان در بین النهرین است که بوسیله رود خانه های فرات و دجله مشرب می گردد و تأثیر زیادی بر اقوام ملل باستان گذاشت . نخستین تمدن شناخته شده این سرزمین را سومریان تشکیل دادند . انسان بوسیله جادوی تصویری بر محیط و طبیعت غلبه می کرده است . دین در واقع به علت وابستگی انسان به نیروی برتر بوجود آمده است که باعث بوجود آمدن معبد می شد .
زیگورات اور
كهن ترین زیگوراتی كه ناكنون در بین النهرین (عراق كنونی) توسط باستان شناسان خاكبرداری و شناسایی شده است زیگوراتیست كه اورنمو موسس سلسله سوم اور در سال ۲۱۰۰ قبل از میلاد یعنی ۴۱۰۰ سال پیش در شهر باستانی اور محل تولد حضرت ابراهیم نبی بنا كرده بود او این زیگورات را در كنار معبدی كه برای نیایش خدایان ساخته بود بر پا داشته است. این زیگورات در اصل دارای سه طبقه بوده است كه در حال حاضر تنها طبقه اول آن باقی مانده است.
این بنا از خشت خام ساخته شده است . فونداسیونی به عمق ۱۵ متر دارد . ۳ ردیف پلکان ۱۰۰ تایی که به پرستشگاه می رسد . نمای بنا از آجر است و برای استحکام بنا در برابر سیلابها از ملات قیری استفاده کرده اند .
زیگورات اور ، نمونه مناسبی از این مورد است که به دوره سومری نوین – از سده ۲۲ تا سده ۲۱ پیش از میلاد – مربوط می شود ؛ در این دوره ، معماران می کوشیدند بلندترین و کوه پیکرترین بنای ممکن را روی زمین . نخست کوهی از خشت خام را می بینیم که در اثر عواملی چون زمان ، آب و هوا ، و تاخت و تاز دشمنان تقریبا” به صورتی بی شکل درآمده است ؛
بر روی شالوده ای از این به ارتفاع ۱۵ متر ، دو طبقه سوار برهم قرار دارند که به ترتیب کوچکتر می شوند ؛ و از آن دو احتمالا” طبقه بالا در حکم پی زیارتگاه بوده است . سه پلکان خرپشته ای ، هریک با یکصد پله ، در یک نقطه ، به دروازه برج دار زیگورات می رسند و از آنجا احتمالا” پلکان دیگری به زیارتگاه یعنی مرکز نمایشهای آیینی منتهی می شود . ساختمان این زیگورات ، کوه محکمی از خشت خام با نماسازی ضخیمی از آجر پخته با ملات قیری است .