پاورپوینت قرارداد و شرایط پیمان
پروژه مدیریت تشکیلات کارگاهی
بخشی از مطلب
قرارداد و شرایط پیمان
ماده 1. تعاريف و مفاهيم
1-1. قرارداد
قرارداد چيست؟ قرارداد يك موافقتنامه قابل اجرا و قانوني بين دو يا چند گروه است. هسته بيشتر قراردادها يك مجموعه از قولهاي دو جانبه (با در اصطلاح قانوني، "ملاحظات") است. قولهايي كه هر يك از گروهها دادهاند ,حقوق و وظايف آنها را مشخص ميكند.
قراردادها در دادگاه قابل اجرا هستند. اگر يك طرف قرارداد به وظايف قراردادي خود عمل كند ولي طرف مقابل عمل نكند، ("قرارداد را بشكند") به طرفي كه به وظايف خود عمل كرده است در دادگاه اين حق داده ميشود تا به حقوق خود برسد
چه كسي ميتواند وارد يك قرارداد شود؟
افراد كوچك يا افرادي كه معلول ذهني يا ناتوان هستند ظرفيت قانوني براي وارد شدن به قراردادها را ندارند. بقيه افراد عموماً فرض شده است كه توانايي كامل براي وارد شدن به قراردادها را ندارند. سن قانوني براي بستن قرارداد 18 سال است.
1-2. موافقتنامه
سندي است كه در آن مشخصات اصلي قرارداد، مانند مشخصات دو طرف، موضوع، مدت، حق الزحمه و تعهدات دو طرف بيان شده است و بايد به امضاي هر دو برسد.
1-1- در مقدمه موافقتنامه بايد عنوان رسمي يا قانوني دوطرف پيمان درج شود.
1-2- در ماده (1) موافقتنامه، موضوع، محل اجرا و مشخصههاي اصلي پيمان به نحوي درج شود كه محدوده عمليات معين باشد.
1-3- در ماده (3) موافقتنامه، علاوه بر درج مبلغ كه همان مبلغ پيشنهادي پيمانكار است، ضريب پيمان نيز با توجه به تعريف آن در ماده «14- د» شرايط عمومي، در محل مربوط آن درج ميشود.
1-4- در ماده (6) موافقتنامه، نام و نشاني مهندس مشاوري كه براي نظارت بر اجراي كار انتخاب شده است درج ميشود. اگر در مواردي، كارفرما مستقيماً نظارت را انجام ميدهد، نام و نشاني كارفرما در همين محل منعكس ميگردد، در اين حالت، واحدي از سازمان كارفرما كه مسئوليت نظارت به آن محول شده است، جايگزين مهندس مشاور در اسناد و مدارك پيمان ميشود.
1-5- نمايندگان مجاز دو طرف پيمان بايد تمام صفحههاي موافقتنامه را امضا و مهر نمايند.
1-6- مهندس مشاوري كه مسئوليت نظارت بر اجراي كار را بهعهده ميگيرد، بايد تمام صفحههاي موافقتنامه را امضا و مهر كند.
1-3. شرايط عمومي
1-1- شرايط عمومي بايد بدون هيچ نوع تغييري، در پيمانها مورداستفاده قرار گيرد. تغييردادن، كاستن يا افزودن مطالبي به آن مجاز نيست. تنها صفحه آخر شرايط عمومي، در محل تعيين شده، به وسيله نمايندگان مجاز دوطرف، امضا و مهر ميشود.
تبصره ـ دستگاههاي اجرايي ميتوانند به جاي الحاق آخرين شرايط عمومي مصوب سازمان برنامه و بودجه به اسناد مناقصه و اسناد و مدارك پيمانها، تنها شماره و تاريخ صدور بخشنامه مربوط به آن را، در محل پيشبيني شده در مقدمه شرايط خصوصي پيمان مربوط، بنويسند.
2-2- اگر به علت ايجاد وضعيت خاص در تشكيلات پيمانكاري كه خارج از اختيار او پديد آيد، ادامه كار مقدور نشود، دستگاه اجرايي ميتواند براي ادامه پيمان، براساس پيشنهاد پيمانكار و رعايت مراتب زير، با جايگزيني پيمانكار ديگري به جاي پيمانكار موافقت نمايد.
2-2-1- پيمان عيناً و بدون هيچ نوع تغيير، به پيمانكار جديد منتقل شود.
2-2-2- پيمانكار جديد كه پيمان به او منتقل ميشود، بايد طبق ضوابط، داراي صلاحيت و ظرفيت ارجاع كار لازم براي ادامه كار باشد.
2-2-3- پيمانكار جديد بايد تضمينهاي موضوع پيمان، اعم از انجام تعهدات، پيشپرداخت، حسن انجام كار و مانند اينها را ارائه دهد و جايگزين تضمينهاي پيمانكار نمايد.
2-2-4- پيمانكار جديد بايد تكاليف و مسئوليتهاي ناشي از پيمان و همچنين حسن انجام كار از ابتداي شروع كار و ادامه آن تا پايان كار را بپذيرد و تعهد نمايد.
2-2-5- با انتقال پيمان، مطالبات دستگاه اجرايي از پيمانكار و مطالبات پيمانكار از دستگاه اجرايي كلاً به پيمانكار جديد منتقل ميشود.
2-2-6- با انتقال پيمان به پيمانكار جديد، هيچگونه تعهدي براي پيمانكار باقي نميماند و هرگونه مطالبات دوران پيش از انتقال نيز به پيمانكار جديد تعلق ميگيرد.
2-2-7- انتقال پيمان بايد با تنظيم موافقتنامه بين پيمانكار، پيمانكار جديد و دستگاه اجرايي انجام شود. اين موافقتنامه، پس از سپردن تمام تضمينهاي موضوع رديف 2-2-3، معتبر است.
2-2-8- دستگاه اجرايي، مسئوليتي در مورد تحويل كارگاه و تعهدات بين پيمانكار و پيمانكار جديد ندارد.
2-3- در اجراي ماده (31)، در صورتي كه براي اداره امور طرح، كارفرما مدير طرح انتخاب كند، در هيچ وضعيتي، كارفرما نميتواند اختيارات زير را به مدير طرح تفويض نمايد: ليكن مدير طرح بايد در هر يك از موارد ياد شده، بررسي لازم را به عمل آورد و نتيجه را براي تصميمگيري كارفرما گزارش كند.
2-3-1- تمام تأييدهايي كه براساس قانون محاسبات عمومي بايد با امضاي بالاترين مقام دستگاه اجرايي باشد.
2-3-2- قبول تضمينها و دستور تمديد، ضبط و واريز آنها.
2-3-3- تصويب تغيير مبلغ پيمان.
2-3-4- تصويب تغيير مدت پيمان.
2-3-5- تصويب قيمتهاي جديد.
2-3-6- تصويب تحويل موقت و تحويل قطعي.
2-3-7- تصميم درمورد تعليق، خاتمه يا فسخ پيمان.
2-3-8- تصويب صورت وضعيت قطعي و صورتحساب نهايي.
در اجراي مواد (37) و (40)، درمواردي كه صورت وضعيت به وسيله مهندس مشاور تهيه ميشود، انجام كار ياد شده، خدمات اضافي تلقي ميگردد و حقالزحمه آن با توافق مهندس مشاور تعيين و پرداخت ميشود و به حساب بدهي پيمانكار منظور ميگردد.
2-4- براي اجراي بند «الف» ماده (47) در دستگاههاي اجرايي كه تابع هيچيك از وزارتخانهها نيستند، مانند سازمان حفاظت محيطزيست، سازمان تربيت بدني ايران و ديگر سازمانها و نهادهايي كه اجراي طرحهاي عمراني را به عهده دارند، انتخاب هيأت سهنفره به منظور بررسي فسخ پيمان و موافقت با فسخ پيمان، در عهده بالاترين مقام سازمان و نهاد مربوط ميباشد.
2-5- در شرايط عمومي، در هر جا كه به مناقصه اشاره شده است، ترك مناقصه را نيز شامل ميشود.
2-6- مهندس مشاوري كه مسئوليت نظارت براجراي كار را به عهده ميگيرد، بايد تمام صفحههاي شرايط عمومي را امضا و مهر كند.
1-4. شرايط خصوصي
شرايط خصوصي، شرايط ويژه اي است كه به منظور تكميل شرايط عمومي، با توجه به وضعيت و ماهيت موضوع قرارداد تنظيم مي شود. موارد درج شده در شرايط خصوصي، هيچ گاه نمي تواند مواد شرايط عمومي را نقض كند، يا تعهدات مالي كارفرما را افزايش دهد.
3-1- با وجود اينكه در عرف پيمانها، شرايط خصوصي حاوي ويژگيهاي هر پيمان است كه نسبت به شرايط عمومي اولويت دارد، ولي در طرحهاي عمراني كه مربوط به يك كارفرماي اصلي يعني دولت است، شرايط خصوصي به نحوي تنظيم شده است كه تنها در چارچوبي كه شرايط عمومي براي آن تعيين كرده است قابل تكميل باشد. بدين روي، درج مطالبي خارج از محدوده تعيين شده، در شرايط خصوص مجاز نيست.
3-2- مواد مربوط به شرايط خصوصي به نحوي تنظيم شده است كه پاسخگوي نياز كارهاي مختلف باشد. از اين رو، مواد شرايط خصوصي برحسب نياز هركار، با رعايت تمام مقررات ذيربط، تكميل ميشود و موادي از آن كه كاربردي در پيمان مورد نظر ندارد، با علامت × پر ميشود. تمام صفحههاي شرايط خصوصي بايد به وسيله نمايندگان مجاز دو طرف پيمان امضا و مهر شود.
و...