بررسی نقش نقوش اسلیمی در معماری ایرانی ، پاورپوینت نقوش اسلیمی
فهرست
مقدمه
مفهوم اسليمي
انواع اسليمي
پيشينه تاريخي اسليمي
اسليمي در معماري و فرش
نقش باورهاي كهن در پيدايش اسليمي
نقش اسليمي در مفاهيم اسلامي
ويژگيهاي اسليمي
نقش باورهاي كهن در پيدايش ترنج
نقش ترنج در مفاهيم اسلامي
نقش باورهاي كهن در پيدايش شمسه
نقش شمسه در مفاهيم اسلامي
نتيجه
منابع
آرابسك يا اسليمي ، شيوه اي از تزئين با استفاده از شكلهاي دقيق هندسي و نقشهاي گياهي ساده شده و انتزاعي با پيچ و خمهاي متقاطع و مكرر كه در تذهيب، کاشیسازی، قالیبافی، گچبری، قلمزني، منبّتکاری، حجّاری و ديگر زمينههای هنری به کار میرود . شايد اين كاملترين تعريف براي معرفي اين هنر باشد . با اين حال تعاريف ديگري نيز از اسليمي وجود دارد .
طرحهاي اسليمي اساسأ نمودار طرح درختان است با همة پيچوخم و شاخوبرگشان كه تجريد يافته ـ خلاصه شده ـ و بصور قراردادي درآمده است. گاه اسليميها نموداري هستند از حركت هيجاناور و داراي انحناي بدن مار (اسليميماري) و گاه تركيبي از خطوطي كه يادآور خرطوم فيل است. گردش موزون طرحهاي اسليمي با انحناهاي مداوم، همة جزئيات نقوش از قبيل برگها و گلها و غنچهها را در برميگيرد و يك نوع همآهنگي و نظم را ميان اجزاءاثر هنري برقرار ميسازد. طرح درختهاي مو و انار و انجير و نخل و برگهاي كنگر و مو بيش از درختان و برگهاي ديگر در اسليمي مورد استفاده قرار ميگيرند.
لغت اسليمي مقلوب كلمة اسلامي است … بطور كلي اسليمي طرحي است انتزاعي از يكدرخت با تمام پيچوخمهايش بنابراين طرحي است قوي و خشن از خطوط سيالي كه با بندهاي متناسب بيكديگر ميپيوندند و غالبأ در سرتاسر اثر هنري گردش ميكند. گلها و غنچهها را دربرميگيرند وميان كلية اجزاء و ريزهكاريهاي اثر هنري يكنوع نظم و همآهنگي ايجاد ميكنند. البته اسليميهاي مجزا هم مانند اسليمي ماري وجود دارد. اسليمي ماري نمودار و كنايهاي است از حركت پرپيچ وخممار ـ اسليميهاي مجزا گردش نميكنند و بيكديگر نميپيوندند اما دراثر هنري جابجا تكرار ميشوند و تكرار آنها براي هدايت خشم است. براي آنست كه يكنوع تجانس و همآهنگي ميان اثر هنري بيابيم .
طرحهاي اسليمي يك ساخته مختص اسلام است، يك نوع جدل تزئيني است كه در آن منطق با پيوستگي زنده وزن توام شده است و از دو عنصر تركيب يافته است، طرحهاي درهم بافته و طرحهاي نباتي. طرحهاي درهم بافته اساساً نمودار تفكر هندسي است در حاليكه طرحهاي نباتي نشانه ترسيم وزن است، و چون از صور و اشكال مارپيچ تركيب يافته است شايد بتوان گفت كمتر از يك گياه واقعي اخذ شده تا از يك شيوه صرفاً خطي.
و.....