اهمیت ونقش پارک ها در زندگی شهروندان
(بانمونه موردی پارک های محلی مینا و نیلوفر)
مقدمه
جامعه انسانی مرکب از گروه¬های سنی و جنسی متفاوتی است که در کنار نیازهای مشترک، بنا به ویژگی¬هایشان نیازها و خواسته¬های خاص خود را نیز دارند. زنان و مردان، کودکان، جوانان، میانسالان و سالمندان هر یک مطالبات خاصی دارند که فضا و امکانات شهری باید علاوه بر برآوردن نیازهای مشترک، پاسخگوی آنها نیز باشد.
از طرفی در زندگی مدرن کنونی که مردم بیشتر وقت خود را در بیرون از خانه می¬گذرانند، در کنار فعالیت¬های روزمره، نیاز به مکان¬هایی برای آسایش و در عین حال تعاملات اجتماعی دارند. فضاهای عمومی شهری- به خصوص میدان¬ها، خیابان¬ها و پارک¬ها که اساسی¬ترین و بیشترین فضاهای عمومی شهری را تشکیل می¬دهند- می¬توانند بیشترین مکان¬ها برای جذب شهروندان جویای محیط آرام و راحت خارج از خانه باشند.
انسان¬های شهرنشین برای تعدیل فضاهای سنگین و ناآرام شهری نیازمند فضاهای آزاد، گوناگون و هماهنگ با مجموعه محیط هستند. وجود اینگونه فضاها برای پیشگیری از افسردگی، تنهایی و اضطراب، موثر و ضروری است.
یک فضای سبز مطلوب علاوه بر آرام کردن و تلطیف روحیه¬ی افراد، به قوه¬ی تخیل آنها نیز کمک می¬کند و زمینه¬ای را فراهم می¬آورد که هر انسانی برای درک موقعیت خود به آن نیاز دارد.
کیفیت محیط زیست شهری با امکانات و تاسیسات فضای سبز ارتباط مستقیم دارد. امروزه فضای سبز و اصولا معماری و طراحی فضای سبز، به عنوان بخشی از شهرسازی مطرح است. از همین دیدگاه، اینگونه فضاها جای خود را در طراحی بزرگراه¬ها و تفکیک کاربری¬ها و سایر موارد طراحی شهری باز کرده است.
شهر، سیستم زنده¬ی پویایی است که پارک¬ها جزئی از آن هستند و به جهت نقش موثر آنها در کاهش تراکم شهری، ایجاد مسیرهای هدایتی، تکمیل و بهبود کارکرد تاسیسات آموزشی، فرهنگی، مسکونی و ذخیره¬ی زمین برای گسترش آینده¬ی شهر با ارزش هستند.
چکیده
افزایش روزافزون جمعیت و پیچیدگی مسائل شهری، کمبود منابع مالی و انسانی مناسب، گاه باعث می¬شود که شهرسازان فراموش کنند یا نتوانند این مقصود را به انجام برسانند که شهروندان در این هیاهوی زندگی، آلودگی، خستگی و این روزمرگی، نیاز به آرامش و مکث دارند. نیازی که گاهی در خانه و گاه در شهر به جستجوی آن می-پردازند.